Hier kunnen bewoners weer buiten wandelen | Bijzondere gelegen­heden toch met naasten vieren

Geplaatst op 5 mei 2020

In het ‘Corona Teamoverleg’ van Zorghuizen Noord Nederland (deelnemer Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg) werden dilemma’s rondom de aanhoudende bezoekregeling besproken. Bestuurder Tietsjannie Hamstra: “Wij merkten allemaal op dat het voor de familie steeds moeilijker wordt om niet live op bezoek te kunnen komen en om zolang afstand te moeten hebben van hun geliefden. Men mist elkaar soms heel erg. Vooral in relatie met bijzondere gebeurtenissen in het leven die er zijn zoals bijvoorbeeld een 70-jarig huwelijksfeest, verjaardagen, moederdag en vaderdag.” 

‘Wat is wél mogelijk?’

“Tot 20 mei is sowieso de afspraak: geen bezoek in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Zoals premier Rutte op 21 april in de persconferentie aangaf. Binnen de grenzen van wat wel mogelijk is, hebben we besproken, wat dan wél mogelijk zou kunnen zijn.” Zo kwamen in overleg met familie van bewoners afspraken tot stand, met betrekking tot de toepassing van de maatregelen.

Weer wandelen

Twee van de afspraken vallen op. Zo is afgesproken dat de bewoners weer een buitenwandeling kunnen maken. Tietsjannie Hamstra: “In overleg met de familie is dit tot stand gekomen. Het gaat hier om 1 bewoner met 1 begeleider van het Zorghuis. Zoveel mogelijk in een rustige omgeving waar de momenten van contact met andere mensen zo minimaal mogelijk is. In Zorghuis Wolvega is dit makkelijker te realiseren dan in Zorghuis Noordvliet. Maar ook daar wordt goed gekeken waar ze kunnen gaan wandelen. Rekening houdend met het uitgangspunt: zoveel mogelijk vrije ruimte opzoeken.”

Bijzondere gelegenheden

“Verder worden voor bijzondere gelegenheden van een bewoner op maat afspraken gemaakt om toch een feestelijke dag te kunnen maken voor de betrokken bewoner. Bijvoorbeeld bij een 70-jarig huwelijksfeest of een 80-jarige verjaardag. Dit alles in overleg met de familie en de Zorghuis Coach. Uitgangspunt blijft: geen bezoek of feestjes ín het Zorghuis. En rekening houdend met het uitgangspunt: beschermen van onze zeer kwetsbare bewoners en medewerkers om besmetting te voorkomen.” Maar binnen die uitgangspunten blijkt er nog van alles mogelijk om bijzondere gelegenheden in een bijzondere sfeer te kunnen vieren.

70-jarig huwelijk

Tietsjannie Hamstra: ”Neem bijvoorbeeld een echtpaar dat sinds een paar maanden bij ons in Zorghuis Wolvega woont. Zij verheugen zich al lange tijd om hun 70 jarig huwelijksfeest groots te vieren. Door de Corona-tijd behoort dit echt niet tot de mogelijkheden, maar wat kan dan wel? Samen met de familie en het team is er een mooi programma gemaakt voor het echtpaar voor een echt feestelijke dag.” Dat ziet er zo uit:

Om 9.30 uur: De burgemeester van Weststellingwerf gaat beeldbellen en ze krijgen bloemen etcetera. De kinderen, kleinkinderen en teamleden komen in de tuin aan de achterkant van het gebouw samen. Het echtpaar gaat naar een leeg appartement op de begane grond waar men alles goed kan zien en horen en via een nis met een deur en een raam wat open kan, zijn zij dan ook zo dicht mogelijk bij het feestje in de tuin. 

Om  10 uur: Komt het draaiorgel om de feestvreugde te verhogen en gaat men gezamenlijk het echtpaar toezingen en proosten. Vooraf wordt het lege appartement mooi versierd en worden tafel en stoelen voor het echtpaar neergezet. Via de nis bij de slaapkamer kan familie vanuit de tuin op toerbeurt via de open deur en/of het open raam echt met ze praten en gebakje eten enzovoorts.

Om 11.30: Is er een brunch op de huiskamers in het Zorghuis, speciaal voor het echtpaar en alle andere bewoners. Dan gaat de familie weer naar huis.

Verder zal er de hele dag in het Zorghuis sfeer gemaakt worden in relatie tot het jubileum en staat het echtpaar de hele dag in de belangstelling.

Meer voorbeelden

Wat helpt, specifiek in tijden van Corona, om aandacht te creëren voor het welzijn van bewoners, medewerkers en naasten? Op dit platform bundelen we allerlei voorbeelden hiervan uit verpleeghuizen in onze vernieuwingsbeweging. Ondanks alle moeilijke situaties zien deze organisaties ook in crisistijd kans om andere organisaties te helpen/inspireren met hun vondsten en het gesprek over de dilemma’s en vraagstukken in deze tijd. Bekijk hier de Corona-themapagina met meer voorbeelden.

Heb jij ook een mooi praktijkvoorbeeld, tool of document? Of een dilemma dat je graag wilt delen, of waar je over wilt sparren met andere vernieuwers? Plaats het direct op dit platform via de Praat mee pagina, of stuur het ons toe via radicalevernieuwing@loc.nl!

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese