Home / Trefwoorden / Van regels naar relaties
Van regels naar relaties
“Wij lopen inmiddels een tijdje mee met de beweging Radicale vernieuwing,” vertelt Jhoy Dassen, zorgethicus en coördinator Radicale vernieuwing bij LEVANTOgroep. “We proberen daarbij allerlei ontwikkelingen in gang te zetten om de zorg te verbeteren, waardevoller te maken. Daarbij komen we spanning tegen: hoe ga je om met regels, protocollen, procedures. Dingen die misschien moeten zonder dat je weet wat daar de waarde van is. Toen deze onderzoekende dialoog op ons spoor kwam, dachten we: dat gaan we ook in het zuiden organiseren.” Een terugblik op dat energieke gesprek in november.
lees verder
In de nieuwste aflevering van de WaardeCast gaat Mieke Hollander, initiatiefnemer van de gelijknamige podcastserie en bestuurder van LOC Waardevolle zorg, in gesprek met Frank Spijker en Vera Jansweijer. Onderwerp van gesprek: het onderzoek naar de beweging Radicale vernieuwing, dat dit jaar afgerond is. Frank Spijker raakte vanuit zijn eigen ervaring met de zorg die LEVANTOgroep biedt onder meer actief in de cliëntenraad. En van daaruit is hij actief betrokken bij de beweging Radicale vernieuwing; LEVANTOgroep is gzz-deelnemer aan de beweging, die door LOC ondersteund wordt. Vera Jansweijer is coördinator Radicale vernieuwing en was betrokken bij het onderzoek naar de vernieuwing.
lees verder
Een verslag van het werkbezoek van ons actieteam Nieuwe manieren van leren en verantwoorden aan deelnemer Vereen. “We willen ons graag verenigen met de samenleving. We zien het vraagstuk van de ouderenzorg niet alleen als een vraagstuk van de zorg maar als een vraagstuk dat ons allemaal aangaat.”
lees verder
26 november 2024
Regelmatig gaan deelnemers bij elkaar op werkbezoek. Ook mensen van onze partners worden uitgenodigd voor de werkbezoeken en zijn meestal van de partij. Zoals leden van de directie langdurige zorg van het…
lees verder
24 oktober 2024
Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we steeds de mens blijven zien en wat die nodig heeft om waardevolle zorg te ervaren, onafhankelijk van de sector van waaruit…
lees verder
5 oktober 2024
Medezeggenschap van cliënten is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van Waardevolle zorg, zorg die draait om wat er voor mensen toe doet. Maar hoe organiseer je dat effectief? LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) organiseert nu voor de vijfde keer de Week van de Medezeggenschap, van 4 tot en met 10 oktober 2023. Het grootste deel van het programma is nu bekend. Betrokkenen bij Radicale vernieuwing kunnen zichzelf, maar ook eigen initiatieven aanmelden.
lees verder
12 november 2024
Deelnemers van de bweging Radicale vernieuwing gaan samen met Zorginstituut Nederland, de inspectie en zorgkantoren op zoek naar alternatieven voor het verantwoorden van kwaliteit. Samen creëren we met behulp van deze dialogen ruimte om leren en het zichtbaar maken van kwaliteit zó te organiseren, dat het weer waardevol is voor de mensen die zorg ontvangen, iets waar we ons het afgelopen jaar voor hebben ingezet. Twaalf organisaties die deelnemen aan onze vernieuwingsbeweging onderzoeken wat waardevolle manieren zijn om te werken aan kwaliteit, leren en verantwoorden. Ook Zorginstituut Nederland is betrokken.
lees verder
Zeven zorgorganisaties die actief zijn in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering doen al mee met Radicale vernieuwing jeugdzorg. Voor de zomer kwamen de deelnemers voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Welke stip zien zij op de horizon en wat is er nodig om daar te komen?
lees verder
15 oktober 2024
Deelnemers van de bweging Radicale vernieuwing gaan samen met Zorginstituut Nederland, de inspectie en zorgkantoren op zoek naar alternatieven voor het verantwoorden van kwaliteit. Samen creëren we met behulp van deze dialogen ruimte om leren en het zichtbaar maken van kwaliteit zó te organiseren, dat het weer waardevol is voor de mensen die zorg ontvangen, iets waar we ons het afgelopen jaar voor hebben ingezet. Twaalf organisaties die deelnemen aan onze vernieuwingsbeweging onderzoeken wat waardevolle manieren zijn om te werken aan kwaliteit, leren en verantwoorden. Ook Zorginstituut Nederland is betrokken.
lees verder
Uit verschillende windstreken reizen vernieuwers woensdagochtend 3 juli af naar het Noord-Brabantse Dongen. Een flinke tijdsinvestering voor sommigen uit de landelijke beweging Radicale vernieuwing, maar die betaalt zich terug. De tweede dialoog van dit jaar over nieuwe manieren van leren en verantwoorden van kwaliteit van zorg en leven scherpt de gedachten, biedt nieuwe concrete mogelijkheden en perspectief op een toekomstbestendige ouderenzorg.
lees verder
“Hoe zorgen we dat we echt de stem van de cliënten, naasten en medewerkers serieus nemen. In plaats van dat we alleen bezig zijn met de officiële organen?” Aan het woord is Bernadette Willemse, bestuurder bij de Reigershoeve, die ons laatste webinar over Samen zeggenschap opende. Bekijk de video's en lees meer over verschillende praktijkvoorbeelden.
lees verder
De eerste Halfjaarlijkse Ontmoeting van de brede beweging Radicale vernieuwing is een feit! Tussen de veertig en vijftig deelnemers uit de gehandicaptenzorg, langdurige ggz en zorg in het verpleeghuis en thuis reisden af naar Zeist. Een korte impressie.
lees verder
Mieke Hollander, initiatiefnemer van deze podcastserie en bestuurder van LOC Waardevolle zorg, in gesprek met Shuna Vanner en Carlijn van Aalst. Het 'Kampvuurgesprek' is een laagdrempelig middel om te komen tot oplossingen buiten de gebaande paden. Shuna Vanner is verpleegkundig specialist en coördinator Radicale vernieuwing bij GGZ Noord-Holland-Noord en betrokken bij de nodige Kampvuurgesprekken in die organisatie, die een belangrijke rol spelen om te komen tot de vernieuwing. Carlijn van Aalst begeleidt al sinds de start van de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz Kampvuurgesprekken vanuit LOC.
lees verder
Zo’n driekwart jaar geleden startte LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) het initiatief om het nieuwe kabinet een heldere visie op de toekomst van de ouderenzorg te geven. Met concrete voorstellen wat het van alle betrokkenen gaat vragen. Na de petitie-aanbieding eerder dit jaar, werken allerlei partijen en LOC nu samen aan het concreet maken van de ideeën. Onder wie ook deelnemers aan Radicale vernieuwing.
lees verder
Dit blog van de initiatiefnemer van Radicale vernieuwing begint met een helicopterperspectief: want we zien een breder patroon van tegenwerking van vernieuwende initiatieven, in een tijd waarin iedereen het er juist over eens is dat alle tijd en geld naar het realiseren van toekomstbestendige, Waardevolle zorg moet.
Daarna meer over onze actie #stopdepaarsekrokodil en wat organisaties in het land kunnen doen.
lees verder
Het kan toch niet zo zijn dat onze overheid vernieuwing blokkeert?
Volgens onze overheid wel, ze zit erbij en kijkt ernaar.
Wij zitten niet stil, werken volop aan alternatieven voor het meten en
verantwoorden van kwaliteit in onze zorgorganisaties. Maar we lopen vast in contact met de overheid. Help mee! Gebruik deze tekst en echte opblaaskrokodil.
lees verder (4)
Zorgorganisaties uit de vernieuwingsbeweging die er alles aan doen om bureaucratie te verminderen, zodat tijd, aandacht en geld naar de zorg voor cliënten kan, lopen vast in het contact met landelijke overheden. Hoewel de oude regels in de praktijk schadelijk blijken, stellen de landelijke partijen nu niets te kunnen doen en geen verantwoordelijkheid te hebben om het aanleveren van nutteloze informatie te stoppen. Tijd voor actie.
lees verder
Zorgorganisaties binnen de vernieuwingsbeweging hebben het afgelopen jaar van alles in het werk gesteld om - in uitgebreid overleg met landelijke partijen - onderbouwd te stoppen met het meten van de indicatoren basisveiligheid. Omdat we in het contact met landelijke partijen vastlopen - alle landelijke partijen wijzen naar elkaar - hebben we acties in gang gezet.
lees verder
Zorgorganisaties die deelnemen aan de beweging Radicale vernieuwing investeren de nodige tijd in het ontwikkelen van nieuwe manieren van leren. Doen we het goede? En doen we het goede ook goed, waar kan het beter? Hoe weten we dat eigenlijk? En hoe kunnen we als maatschappelijke organisatie hier open over zijn, zónder dat we onnodig tijd kwijt zijn aan eindeloze rapportages waar niemand iets mee doet? Als onderdeel van deze gezamenlijke zoektocht, bezoeken we in 2024 drie vernieuwers om met elkaar te leren en om volgende stappen te kunnen zetten.
lees verder
Begin 2017 gaat de landelijke beweging Radicale vernieuwing officieel van start met als motto: van regels naar relaties. Nu zeven jaar - en vele opbrengsten - later zijn verschillende bewegingen Radicale vernieuwing ontstaan en die bundelen nu hun krachten. Deelnemende organisaties uit de verpleeghuiszorg en thuiszorg en uit de langdurige ggz gaan samen met organisaties uit de gehandicaptenzorg verder als één brede vernieuwingsbeweging. Samen werken zij nu aan de zorg van morgen. Die in alle facetten draait om mensen en wat er voor hen toe doet.
lees verder
"De verhuizing betekende volgens teammanager Johan Dreesen (57) een frisse start. Zowel voor de bewoners als alle zorgprofessionals. Het markeerde een nieuwe aanpak, die gebaseerd is op 'Radicale vernieuwing langdurige ggz, van regels naar relaties.' ... Niet alleen de bewoners zijn blij met de nieuwe aanpak. Uit een recent onderzoek binnen LEVANTOgroep blijkt dat de zorgprofessionals van locatie Peymeestersdreef hoge rapportcijfers geven aan onder andere hun werkplezier." Ook het aantal 'agressiemeldingen' is fors teruggelopen. Dat is te lezen in FLOOR Magazine.
lees verder
Geplaatst op 26 maart 2024 - Thema's: Onderzoek
Hoewel het actie-onderzoek zich richt op langdurige ggz, werd gaandeweg duidelijk dat inzichten ook waardevol zijn voor andere sectoren zoals de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. Van 2021 tot en met 2023 is onderzocht hoe de deelnemende organisaties in de praktijk werken vanuit relaties ('relationeel' of ‘triadisch’) en hoe dit bijdraagt aan een betekenisvol leven voor cliënten, naasten en hulpverleners. Ook is gekeken naar hoe de vernieuwers van elkaar leren binnen de vernieuwingsbeweging.
lees verder
3 juli 2024
Deelnemers van de bweging Radicale vernieuwing gaan samen met Zorginstituut Nederland, de inspectie en zorgkantoren op zoek naar alternatieven voor het verantwoorden van kwaliteit. Samen creëren we met behulp van…
lees verder
13 maart 2024
Deelnemers van de bweging Radicale vernieuwing gaan samen met ZiNL, IGJ en zorgkantoren op zoek naar alternatieven voor het verantwoorden van kwaliteit. Samen creëren we met behulp van deze dialogen…
lees verder
Geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen! Dat is de kern van een advies aan de politiek. Ruim 1500 mensen droegen daaraan bij en de bijbehorende petitie is meer dan 3200 keer ondertekend. Vanmiddag zijn de petitie en het advies overhandigd aan Tweede Kamerleden, door vertegenwoordigers van cliënten, zorgprofessionals en burgerinitiatieven. Initiatiefnemer LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) begeleidde de overhandiging en ook Actiz was erbij.
Individuen en organisaties die de petitie, het advies en de concrete voorstellen ondersteunen, vertegenwoordigen miljoenen Nederlanders. Verschillende partijen, waaronder deelnemers uit onze beweging, zijn nu in gesprek over de vraag: hoe kunnen we de visie en concrete voorstellen uit dit advies verwezenlijken?
lees verder
“Wat begon met irritatie, heeft een eerste succes opgeleverd.” Aldus Bernadette Willemse (bestuurder van vernieuwer de Reigershoeve), tijdens een bijeenkomst met zo’n twintig deelnemers uit de beweging Radicale vernieuwing zorg. Het lijkt er namelijk op dat in het nieuwe kwaliteitskader, het ‘kwaliteitskompas’, meer ruimte komt. Ruimte om leren en het zichtbaar maken van kwaliteit zó te organiseren, dat het weer waardevol is voor de mensen die zorg ontvangen, iets waar we ons ook het afgelopen jaar voor hebben ingezet. Twaalf organisaties die deelnemen aan onze vernieuwingsbeweging, gaan in 2024 verder onderzoeken wat waardevolle manieren zijn om te werken aan kwaliteit, leren en verantwoorden. Ook Zorginstituut Nederland blijft betrokken.
lees verder (2)
“Net als de ridders van de ronde tafel in het tijdperk van koning Arthur krijgen medewerkers van woonzorgboerderij de Reigershoeve in Heemskerk een even groot aandeel in een vergadering als…
lees verder
"Er is veel enthousiasme om te werken aan de droom van Radicale vernieuwing. Zowel praktisch, bijvoorbeeld tussen medewerkers van de deelnemende organisaties. Als ook strategisch bij de verschillende besturen en de betrokken partners van de systeempartijen zoals VWS, IGJ, zorgkantoren en branchepartijen." Vertelt Vera Jansweijer, coördinator Radicale vernieuwing zorg, in deze video. "Tegelijkertijd constateren we dat we nog meer uit de beweging kunnen halen en dat de droom nog groter is geworden."
lees verder
Op een inspirerende plek aan het Amsterdam-Rijnkanaal verzamelde zich half september een groep radicale vernieuwers uit zorg, welzijn en onderwijs. Doel: een vrijplaats creëren waar buiten de bestaande kaders alle ruimte is om tot inspirerende ideeën te komen tot vernieuwing van het zorgonderwijs. Zodat dit beter aansluit bij de praktijk van waardevolle zorg. “Wat wil de zorgvrager; dat is het uitgangspunt.”
lees verder
10 oktober 2023
We hebben al van alles bereikt met de pilot Wet zorg en dwang van dit actieteam. Tegelijkertijd kunnen we nog veel meer bewerkstelligen. Hoe en waarmee willen we nu samen…
lees verder
Vlak voor de zomer sturen veertien organisaties een brief aan Zorginstituut Nederland. De organisaties werken samen binnen de landelijke beweging Radicale vernieuwing zorg en willen in gesprek over de aanlevering van kwaliteitsgegevens: de ‘indicatoren basisveiligheid’. Velen vragen zich sterk af of de aanlevering leidt tot het beoogde doel, sommigen hebben die informatie niet aangeleverd. Het Zorginstituut wil nu met de organisaties verder verkennen hoe het anders kan. De Nederlandse Zorgautoriteit wil de organisaties die niet aangeleverd hebben een boete opleggen, als zij de gegevens niet alsnog aanleveren.
lees verder
Isabelle van der Wijk was van 2021 tot in 2023 coördinator Radicale vernieuwing zorg. In deze korte video vertelt ze: “Grote veranderingen komen altijd van binnenuit. Zo bepaalden de 25 deelnemende organisaties ook het afgelopen jaar op welke thema’s actie moet worden ondernomen binnen de beweging.” Dit in aanvulling op de vernieuwing binnen ieders eigen organisatie. In de video vertelt Isabelle over de thema’s. En over de kracht van de beweging.
lees verder
15 september 2023
ActiZ organiseert een webinar waarin zowel het juridische kader van de Wet zorg en dwang (Wzd) belicht zal worden als het verhaal van de Radicale vernieuwers die in de praktijk ervaring hebben met de toepassing van de wet. De webinar is live bij te wonen en ook na afloop terug te kijken
lees verder
Er zit veel kracht in lokale initiatieven van burgers en hun vernieuwende aanpak. Tijdens de tweede Meet-up Radicale vernieuwing bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’, bespreken we hoe zeggenschap van mensen in de buurt tot stand kan komen. Hoe kunnen we ‘zorgzame buurten’ creëren? Hoe organiseren we andersoortige werkwijzen waarbij zorg aanvullend is, aansluit en we slim krachten bundelen? Zulke werkwijzen zijn hard nodig, ook om de toenemende regelzucht, medicalisering en andere belangen het hoofd te bieden. Een verslag.
lees verder
31 oktober 2023
De Wzd-functionaris heeft een belangrijke rol in de Wet zorg en dwang (Wzd). Er is in de ouderenzorg echter een groot tekort aan Wzd- functionarissen. Uit twee onderzoeken blijkt dat de verpleegkundig specialist goed de rol van Wzd-functionaris kan vervullen. Hierover gaan we graag met elkaar in gesprek.
lees verder
12 september 2023
We geloven dat een gelijkwaardige relatie met naasten bijdraagt aan en nodig is voor waardevol leven en werken. Deze relatie ontstaat niet vanzelf en kan wel wat zorg en aandacht gebruiken. Daarom willen we graag in gesprek met elkaar: Hoe bouw je de relatie met naaste(n) op? Wanneer begint de relatie; pas als iemand in de organisatie woont, of al daarvoor? Wat hebben we van elkaar nodig om tot een gelijkwaardige samenwerking te komen?
lees verder
Zorgorganisaties binnen de landelijke beweging Radicale vernieuwing zorg in het verpleeghuis en thuis hebben vandaag een brief gestuurd aan Zorginstituut Nederland. Ze willen in gesprek over de aanlevering van de zogeheten 'indicatoren basisveiligheid'. "Een aantal van ons is op het punt gekomen dat we deze vanaf dit jaar dan ook niet meer zullen aanleveren. En voor een aantal geldt dat wij de verplichting om de indicatoren aan te leveren in ieder geval dit jaar nakomen, maar ons ook sterk afvragen of op deze manier het beoogde doel wordt bereikt. Voor ons allemaal is duidelijk dat we het gesprek aan willen gaan."
lees verder
De Wzd-functionaris heeft een belangrijke rol in de Wet zorg en dwang (Wzd). Er is in de ouderenzorg echter een groot tekort aan Wzd- functionarissen. In een pilot van vier vvt-zorgorganisaties die samenwerken in de beweging Radicale vernieuwing zorg, is onderzocht welke rol de verpleegkundig specialist kan spelen als Wzd-functionaris. Uit twee onderzoeken blijkt dat juist deze beroepsgroep goed de rol van Wzd-functionaris kan vervullen. Omdat dit nu nog niet in de wet is opgenomen hebben we vanmiddag de minister om steun gevraagd. In de tussentijd gaan we in onze praktijken verder op de ingeslagen weg en passen we de onderzoeksinzichten verder toe.
lees verder
Meer ruimte maken voor lokale zeggenschap, zodat mensen samen hun eigen oplossingen kunnen bedenken. En kunnen aangeven wat zij daarbij van collectieve voorzieningen nodig hebben. In 2023 bezoeken we plekken waar mensen lokaal invulling geven aan 'Waardevol leven'. We starten een dialoog - zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft - en vinden medestanders in de zoektocht naar verbinding. We beginnen bij Het 8ste Werk in Kampen: een initiatief waar mensen er voor elkaar zijn, waardoor de meeste zorg overbodig is.
lees verder (2)
Een bijzonder diverse groep mensen trok eind maart naar een inspirerende plek in Kampen: Het 8ste Werk. Aanleiding is de gevoelde maatschappelijke noodzaak om voorbij verschillende sectoren en vernieuwingsbewegingen te denken en doen. En een gedeelde droom: een samenleving creëren die draait om Waardevol leven. Waarin alles begint bij hoe mensen zelf willen leven. Om deze zoektocht te ondersteunen worden meer bezoeken gepland aan plekken in het land waar de lokale zeggenschap vernieuwd wordt.
lees verder
Na goed bezochte online bijeenkomsten haalde LOC Waardevolle zorg bij cliëntenraadsleden en betrokkenen uit beweging Radicale vernieuwing zorg op wat zij belangrijk vinden voor het nieuwe kwaliteitskader voor kwetsbare ouderen. De verschillende invalshoeken van de deelnemers zorgden voor dynamische uitwisselingen. Er werden veel ideeën, zorgen en wensen besproken. In dit bericht staan de belangrijkste uitkomsten van de gesprekken over de gewenste inhoud van een nieuw Kwaliteitskader. Het nieuwe kader ('kompas') is intussen ingediend bij het Zorginstituut en ook bij het vervolg worden we betrokken.
lees verder (2)
Minister Helder (langdurige zorg en sport) heeft begin deze week aangegeven dat ze de Wet zorg en dwang aan gaat passen. Veel aanbevelingen uit ons actieteam ‘Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten’ zijn terug te vinden in de plannen van de minister. We zijn blij met ook deze resultaten van drie jaar hard werken in de praktijk en vele gesprekken met VWS, inspectie en anderen.
lees verder
21 maart 2023
Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of ondersteuning nodig hebben? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te kunnen beslissen hoe zij willen (samen)leven, werken, wonen, leren en spelen? En waarbij organisaties, instanties en overheden helpend zijn – en niet bepalend? Kortom, hoe creëren we een samenleving die draait om Waardevol leven? En hoe kunnen burgerinitiatieven, zorgorganisaties en anderen elkaar versterken?
lees verder
Radicale vernieuwing zorg organiseerde 14 februari een webinar, samen met De Praktijk Tuinen Wet zorg en dwang, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Met als onderwerp: ambulante verplichte zorg. Tijdens dit webinar werden de ervaringen uit de Praktijk Tuinen gedeeld, net als de bevindingen van de thema-bezoeken ‘ambulante onvrijwillige zorg’ van IGJ. Maar ook werden de ervaringen van onze eigen werkgroep Wet zorg en dwang in de thuiszorg gedeeld met mensen die actief zijn in de verpleeghuiszorg en zorg thuis.
lees verder
Als ergotherapeut bij Evean hou ik me bezig met rolstoelen en scootmbielen. Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met het dilemma veiligheid versus vrijheid. Ik kan (en wil) pas een…
lees verder (7)
Vader Geert en dochter Marlon van Wissen beklommen in de Week van de Radicale vernieuwing 2021 het podium (kijk het hier terug). Nadat Geert de diagnose dementie krijgt en zijn vrouw overlijdt, organiseren ze de benodigde ondersteuning zoveel mogelijk op basis van wat Geert fijn vindt. Marlon zorgt dat hij thuis kan blijven wonen en de gewenste dagstructuur krijgt. Zo blijft Geert midden in de samenleving met ondersteuning van thuiszorg. In het kader van de Week van de Radicale vernieuwing 2022 met het thema ‘Op zoek naar waardevol leven!’ gaat interviewer Oscar Kocken een jaar later bij hen op bezoek. Hoe gaat het nu met Geert en Marlon en welke uitdagingen komen zij tegen?
lees verder
Beste deelnemende organisatie Radicale vernieuwing zorg, Vanuit Radicale vernieuwing zorg met het actieteam Ruimte voor dementie zijn we de beweging aan het maken om de samenleving meer te betrekken bij…
lees verder
Deze video geeft je in 12 minuten een inkijkje in de Week van de Radicale vernieuwing 2022. Met aandacht voor: Radicale vernieuwing zorg (in het verpleeghuis en thuis), Radicale vernieuwing langdurige ggz, Radicale vernieuwing jeugdzorg, Radicale vernieuwing zorgonderwijs en sector-overstijgend: Hoe creëren we een samenleving die draait om Waardevol leven?
lees verder
24 januari 2023
Vanuit het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) komt er in maart 2023 een nieuw kwaliteitskader ‘Zorg voor kwetsbare ouderen’. LOC is nauw betrokken bij de totstandkoming daarvan en trekt daarin vanaf het begin graag samen op met cliëntenraden en deelnemers Radicale Vernieuwing zorg. Wil je meer weten en/of betrokken zijn bij de totstandkoming van het nieuwe kwaliteitskader ‘Zorg voor kwetsbare ouderen’? Doe graag mee met deze bijeenkomst!
lees verder
10 januari 2023
Vanuit het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) komt er in maart 2023 een nieuw kwaliteitskader ‘Zorg voor kwetsbare ouderen’. LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van Radicale vernieuwing) is nauw betrokken bij de totstandkoming daarvan en trekt daarin vanaf het begin graag samen op met cliëntenraden en deelnemers Radicale Vernieuwing zorg. Wil je meer weten en/of betrokken zijn bij de totstandkoming van het nieuwe kwaliteitskader ‘Zorg voor kwetsbare ouderen’? Doe graag mee met deze bijeenkomst!
lees verder
16 december 2022
Vanuit het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) komt er in maart 2023 een nieuw kwaliteitskader ‘Zorg voor kwetsbare ouderen’. LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van Radicale vernieuwing) is nauw betrokken bij de totstandkoming daarvan en trekt daarin vanaf het begin graag samen op met cliëntenraden en deelnemers Radicale Vernieuwing zorg. Wil je meer weten en/of betrokken zijn bij de totstandkoming van het nieuwe kwaliteitskader ‘Zorg voor kwetsbare ouderen’? Doe graag mee met deze bijeenkomst!
lees verder
Binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg zijn mensen op zoek: hoe weten we of we het goede doen? En of we dat goed doen? Met het antwoord op die vragen kun je steeds opnieuw zo goed mogelijk aansluiten bij wat belangrijk is voor de mensen om wie het gaat: de cliënten, naasten en medewerkers. Hier kun je op vele manieren aan werken, geven vernieuwers aan. We laten ons daarbij echter nog teveel leiden door wat we denken dat goed is. We stoppen veel kostbare tijd in dingen die misschien lijken bij te dragen aan kwaliteit van leven, maar dat niet daadwerkelijk blijken te doen. Dat biedt kansen.
lees verder (1)
Leuk en aardig die radicale vernieuwing, maar ik krijg mijn roosters gewoon niet rond! Mooi, ‘dat wat belangrijk is in het leven van mensen voorop stellen’, maar hoe dan? Uitdagingen…
lees verder
11 november 2022
Ook dit jaar organiseren betrokkenen bij Radicale vernieuwingsbewegingen de Week van de Radicale vernieuwing, ondersteund door LOC Waardevolle zorg. De week vindt plaats van 7 tot en met 11 november.…
lees verder
7 oktober 2022
3 tot en met 7 oktober is het zover: de derde editie van de Week van de Medezeggenschap. Deze week wordt georganiseerd door LOC Waardevolle zorg ondersteuner van de beweging…
lees verder
7 november 2022
Een week volop aandacht voor Radicale vernieuwing zorg, voor de andere vernieuwingsbewegingen én voor hoe we van elkaar kunnen leren en krachten kunnen bundelen.
lees verder
Al veel mensen hebben zich aangemeld voor de Week van de Radicale vernieuwing, dit jaar van 7 t/m 11 november 2022! Theatermaker Oscar Kocken, onze gastheer en gespreksleider tijdens de Week, heeft een korte video voor ons gemaakt. Kijk je mee?
lees verder
Bestuurder Heidi de Bruijn van Carintreggeland vertelt waarom zij de verplichting van dubbele medicatiecontrole hebben afgeschaft.
lees verder (3)
In gesprek met Minister Helder over medezeggenschap en onze vernieuwingsbewegingen.
lees verder
Hoe geven we opvolging aan onze eerdere adviezen over vrijheid, veiligheid en levensgeluk van bewoners?
lees verder
Concrete aanbevelingen bij de evaluatie Wet zorg en dwang vanuit onze beweging.
lees verder
Een korte update vanuit ons actieteam ‘Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten’
lees verder
LOC Waardevolle zorg organiseerde van 8–12 november de Week van de radicale vernieuwing met als thema: ‘Samen doorbreken we muren’. Tijdens deze inspiratieweek stonden er dagelijks inspirerende onderwerpen en activiteiten…
lees verder
1 december 2021
Samen met IGJ organiseert de beweging Radicale vernieuwing zorg een webinar over de (pilot) Wzd voor medewerkers van deelnemende zorgorganisaties.
lees verder
Hoe kun je vorm geven aan de relatie tussen het zorgonderwijs en zorgorganisaties? Hoe organiseer je een goed leer-werkklimaat en hoe geef je hybride onderwijs nou goed vorm? Deze vraagstukken…
lees verder
Caroline en Saskia, beide bestuurder van een organisatie in de ouderenzorg, zijn de trekkers van het actieteam ‘Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten’ in de beweging Radicale vernieuwing…
lees verder
Hoe zou het zijn als je de Wet zorg en dwang, die ingestoken is om maatregelen in de zorg te beperken, insteekt vanuit een andere mindset? Eentje die veel positiever…
lees verder
Geplaatst op 6 september 2021
Waar loopt men tegenaan en wat is er nodig als je de deuren van het verpleeghuis open wil laten? Wat zijn ervaringen, dilemma’s en oplossingen? Dat bespreken Siham Sbai en…
lees verder
We willen niet uitgaan van de zorg, die iemand op een bepaald moment nodig heeft. We willen uitgaan van het leven!
lees verder
Welke nieuwe vormen van zeggenschap zijn er en hoe kunnen we die door ontwikkelen en toepassen, zodat we komen tot Samen Zeggenschap met cliënten, naasten en zorgprofessionals? Hierover buigt het…
lees verder
Binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg zet iedere deelnemende organisatie zich op een eigen manier in om de verpleeghuiszorg en/of zorg thuis zo te vernieuwen dat de zorg doorgaand aansluit bij wat voor de cliënten van betekenis is. Tietsjannie Hamstra (initiatiefnemer van Zorghuizen Noord Nederland) heeft vanuit deze ambitie recent kleinschalige woonvormen tot stand gebracht in Friesland. Tietsjannie organiseerde een bijeenkomst over het onderwerp: een verslag.
lees verder
“We kunnen gewoon met iets kleins beginnen. Een klein initiatief dat grote impact kan hebben.” Dit was de conclusie van de inspiratiebijeenkomst bij Kwintes op donderdag 3 juni. Met begeleiders,…
lees verder
Vanaf 1 juni kunnen bezoekers van www.waardevolonderwijs.nl ook heel eenvoudig een kijkje nemen bij andere vernieuwingsplatforms.
lees verder
Op 26 mei 2021 hebben Surplus, Innoforte, Raffy-Lâle-De Leystroom en Santé Partners elkaars verslagen eens tegen het licht gehouden in relatie tot het gedachtegoed van Radicale vernieuwing. En uitgewisseld hoe ze met het kwaliteitsplan en kwaliteitsverslag binnen de organisatie omgaan.
lees verder
Ter voorbereiding op mijn promotieonderzoek naar zorgzame organisaties ben ik op zoek naar organisaties die we zorgzaam kunnen noemen. En vooral ook wat deze organisaties dan zorgzaam maakt en laat…
lees verder (2)
Het team is intussen uitgegroeid tot een levendig netwerk waarbij steeds meer mensen en organisaties uit de sector aansluiten. Onlangs gaven de initiatiefnemers een update over de vele ontwikkelingen sinds de start van dit jaar. Met een doorkijkje naar waar de komende tijd aan gewerkt wordt.
lees verder
Wat betekent Radicale vernieuwing voor toezicht en besturing? Kunnen bewoners en naasten het leven leiden zoals zij dat willen? Hoe hou je (toe)zicht (op) of dat is wat er werkelijk gebeurt in de zorg? Of; hoe vind je de balans tussen (toe)zicht houden en vertrouwen? Voelen medewerkers zich gesteund als zij in hun werk bewust afwegingen maken tussen regels en cliëntwensen?
lees verder
Veel zorgorganisaties hebben een visie waarin betekenisvol leven van bewoners centraal staat. Hoe kun je dit van dag tot dag, moment tot moment concreet maken? In gesprek met Corine Jansen, kwartiermaker ‘Samen Zeggenschap’ bij Amstelring in Amsterdam.
lees verder (3)
“Je ziet bij ons niet zoveel zurigheid meer rondom de wet.” In gesprek met: Caroline Beentjes (Woonzorggroep Samen) en Saskia van Opijnen (Avoord) Saskia is er eerlijk over. In eerste…
lees verder
Liefdevolle zorg is niet iets wat je via theorie in een boek kan leren. Dat leer je door te ervaren en te doen. Leyden Academy on Vitality and Ageing heeft daarom de gratis minicursus Liefdevolle zorg in de praktijk ontwikkeld.
lees verder
“Naasten werden ineens ongewenste bezoekers.” Een artikel uit onze nieuwste overzichtspublicatie Zicht op vernieuwing 4. Sensire geeft zorg thuis en heeft woonzorglocaties in de Achterhoek en de regio Zutphen. Een…
lees verder
11 februari 2021
Activiteiten rondom Corona In vrijwel alle videogesprekken komt de impact van Corona aan de orde en wordt uitgewisseld hoe het staat met situatie in de locaties en hoe hiermee wordt…
lees verder
20 januari 2021
Hoe kunnen raden van toezicht radicale vernieuwing omarmen? Tijdens de inspiratieweek in november 2020 kon de sessie “Hoe kunnen raden van toezicht radicale vernieuwing omarmen?” onverhoopt niet doorgaan. Inmiddels hebben…
lees verder
Het was spannend: hoeveel mensen uit de zorg zouden te midden van de coronasituatie deelnemen aan de online Inspiratieweek van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg? Het blijken er in de week van 9 t/m 13 november 2020 evenveel te zijn als bij de meestbezochte Inspiratiedagen in het congrescentrum: 316. Ook de sfeer zit er goed in en nieuwe vormen van uitwisselen en inspiratie blijken voor herhaling vatbaar.
lees verder (1)
Begin november presenteerde zorgorganisatie Topaz het boek 'Wij kunnen toveren!'. Hierin verhalen over hoe de zorg verandert als bewoners het meer voor het zeggen krijgen. Ook bruikbaar in het onderwijs.
lees verder
3 december 2020
Activiteiten rondom Corona In vrijwel alle videogesprekken komt de impact van Corona aan de orde en wordt uitgewisseld hoe het staat met de besmettingen in de locaties en hoe hiermee…
lees verder
9 november 2020
Dit bijzondere boek van vernieuwer Topaz wordt in de Landelijke Inspiratieweek gepubliceerd. In het boek vertellen onder andere bewoners en medewerkers bij Topaz over de vernieuwingsbeweging 'van regels naar relaties' bij deze deelnemende organisatie. Lees verder voor meer info over het boek.
lees verder
Onderwijsvernieuwing in West-Brabant leert van de crisis
Joke Voermans, van oorsprong verpleegkundige maar al jaren actief in het zorgonderwijs, is een gedreven pleitbezorger van een nieuwe manier van leren. Praktijkgericht, ín de wijk (zonder onderscheid tussen intramuraal of extramuraal) en met een intensief contact tussen iedereen die maar kennis wil delen. Ze is er razend enthousiast over, en zij niet alleen. En dan komt dat virus…
lees verder
De visie van de instelling, de bewoner en de dagelijkse werkpraktijk staan voorop. Het onderwijs sluit daarbij aan. Het leren is flexibel en praktijkgericht. Na twee jaar studeren de eerste studenten binnenkort af. Alle betrokken partijen willen de opleiding en de samenwerking voortzetten. En de samenwerking wordt uitgebreid.
lees verder
Dr. Diane Nijs is lector Imagineering en Vernieuwend Leiderschap aan Breda University of Applied Sciences. Bij zorgorganisatie Surplus (deelnemer Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg) begeleid zij de afgelopen vier jaar de vernieuwingsbeweging 'van regels naar relaties'. Over de theorie achter de manier van veranderen (het 'besturingssysteem') schreef ze een artikel met voorbeelden uit de praktijk.
lees verder
Zorgmedewerkers bij Noorderbreedte hebben in de coronacrisis bruikbare inzichten opgedaan. Zoals: moeten alle overlegmomenten van voor de crisis wel terug komen? En: kunnen we niet vaker collega’s uitwisselen tussen de locaties? Ook in Friesland deden zich schrijnende situaties voor, maar Noorderbreedte wil de positieve ervaringen ook graag voortzetten. Regiomanager Bert Renkema, verpleegkundig specialist Karin Miedema en verpleegkundige Marina Steeman lichten toe.
lees verder
Woonzorggroep Samen trainde in coronatijd behandelaren in ADL-verrichtingen. Miranda Kok is coördinator van de Samen Academie, de opleidingstak van Woonzorggroep Samen in Noord-Holland. De Samen Academie werd enige jaren geleden opgericht om leren in de organisatie een steviger positie te geven. Voor veel medewerkers leek leren niet op de eerste plaats te komen, omdat zij al hun energie nu eenmaal liever in de zorg steken. Leren is iets wat elke dag in alle lagen gebeurt, zegt Miranda – en zeker in de covid-tijd werd maar weer eens duidelijk hoe belangrijk dat is.
lees verder
De beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg kreeg van het VWS-ministerie de vraag om eerste belangrijke geleerde lessen uit de afgelopen corona-periode in een notitie te verwoorden. Die zijn vorige week in een notitie vastgelegd en verzonden aan het ministerie. De lessen kunnen zinnig zijn voor iedereen die wil leren van deze tijd.
lees verder (1)
In zorgorganisaties in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg begint meer ruimte te ontstaan om gesprekken met bewoners, naasten en medewerkers weer meer ruimte te geven. Over wat voor hen belangrijk is, over hoe zij willen leven en werken en over of de juiste dingen worden gedaan. In de crisissituatie was en is dit niet vanzelfsprekend.
lees verder (1)
In de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC) is te lezen hoe radicaal vernieuwer Cederhof in overleg met de gemeeente heeft geregeld dat bewoners weer in het bos kunnen wandelen. Lees hieronder het hele artikel.
lees verder
Het Leidse verpleeghuis Topaz Lakenhof laat sinds gisteren mondjesmaat bezoek toe. Elke bewoner mag één uur per week een vast familielid of mantelzorger ontvangen, met mondkapje. De bezoekregeling past in de landelijke proef bij 25 verpleeghuizen.
lees verder
In het ‘Corona Teamoverleg’ van Zorghuizen Noord Nederland (deelnemer Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg) werden dilemma’s rondom de aanhoudende bezoekregeling besproken. Bestuurder Tietsjannie Hamstra: “Wij merkten allemaal op dat het voor de familie steeds moeilijker wordt om niet live op bezoek te kunnen komen en om zolang afstand te moeten hebben van hun geliefden. Men mist elkaar soms heel erg. Vooral in relatie met bijzondere gebeurtenissen in het leven die er zijn zoals bijvoorbeeld een 70-jarig huwelijksfeest, verjaardagen, moederdag en vaderdag.”
lees verder
Dus ben je zorgmedewerker, communicatiemedewerker, naaste, leidinggevende, bestuurder of op een andere manier betrokken bij (of geïnteresseerd in) de vernieuwingsbeweging en zou je met anderen in contact willen komen?
lees verder
Amstelring is deelnemer Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. En onderzoekt nu samen met andere zorgaanbieders hoe de contacten tussen verpleeghuisbewoners en familieleden op een veilige manier mogelijk kunnen worden gemaakt als de regels worden versoepeld. 'De scenario’s zijn voor elk verpleeghuis anders.'
lees verder (11)
Ik was op bezoek bij Elver, een organisatie met als missie: bijdragen aan een gelukkig bestaan voor mensen met een verstandelijke beperking. Elver organiseerde een drie-daags inspiratiefestival voor medewerkers met…
lees verder
Op www.cliëntenraad.nl is een themapagina aangemaakt over het coronavirus. Om cliëntenraden te informeren en om goede voorbeelden uit te wisselen.
lees verder
Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg is een initiatief van LOC Waardevolle zorg. LOC heeft diverse keren per week overleg met het ministerie.
lees verder
Annemarie de Brabander is fysiotherapeut en onderzoeker ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’ bij Topaz. Zij gaf een masterclass tijdens het congres “zoek het uit!” afgelopen februari over actieonderzoek in het verpleeghuis en bij de beweging ‘van regels naar relaties’ bij Topaz.
lees verder
Als ik dit schrijf zit ik bij mijn oma. Ze is 94 jaar. “Vierennegentig?! Ik wist wel dat ik oud was, maar zó oud?”, zegt ze op z’n Helmonds. Ik…
lees verder
21 april 2020
Na een voortvarende start van dit actieteam (zie ook dit artikel) hoogste tijd voor een volgende bijeenkomst!
lees verder
Actieteam Vrijheid en veiligheid bestaat uit 16 zorgorganisaties. Een document met aanbevelingen over omgang met de nieuwe Wet zorg en dwang is al gemaakt, een eerste gesprek met VWS leverde op dat het actieteam kan rekenen op support van VWS en de inspectie. En de eerste bijeenkomst met alle actieteam-deelnemers leidde tot enthousiasme voor het vervolg. Een eerste impressie van de ontwikkelingen.
lees verder
"De beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg moest de mens weer het belangrijkst maken en niet de regels of protocollen. In de derde editie van het blad Zicht op vernieuwing blikt mede-initiatiefnemer Marthijn Laterveer blij terug op wat er in drie jaar is bereikt. ‘Maar het moet nog verder, want de vernieuwing is kwetsbaar’, zegt hij." Zo is te lezen op Skipr.nl
lees verder
Binnenkijken bij vernieuwers van de verpleeghuiszorg: inzichten, voorbeelden en overdenkingen.
Overzichtspublicatie die laat zien hoe we werken aan zichtbare verbetering van de zorg. En hoe we daarmee de droom van de beweging werkelijkheid maken! Met bijdragen van: Cederhof, De Leyhoeve,…
lees verder
26 februari 2020
Dit actieteam zal een pilotgroep vormen om ervaringen en inzichten op te doen en deze uit te wisselen.
lees verder
Op 2 december jl. was de landelijke dag van het Actie Leer Netwerk. Het Actie Leer Netwerk is onderdeel van het landelijke Actieprogramma werken in de zorg. En wil een…
lees verder
“Al kletsende bij Marja aan de thee vroeg ik wat zij vindt dat ‘van regels naar relaties’ ons heeft opgeleverd. ‘We zijn losser geworden’, vertelde ze, ‘het contact met bewoners…
lees verder
In een serie artikelen staan vier ambassadeurs van het eerste uur stil bij wat de beweging in de eigen zorgorganisatie zoal betekent en kijken terug en vooruit. Voor deze aflevering klom Sander Verschure, Surplus-programmamanager, in de pen.
lees verder (2)
In een serie artikelen staan vier ambassadeurs van het eerste uur stil bij wat de beweging in de eigen zorgorganisatie zoal betekent en blikken terug. Aan het woord is Marleen van der Sijs, Sensire-bestuurder.
lees verder
Deelnemer Cederhof opent zorgpension: 'De traditionele verpleeghuiszorg krijgt hiermee nieuwe vormen.'
lees verder
‘Op de vraag “Wie is mevrouw Jansen?” antwoordt de ene verzorgende “een bewoner met dementie in een rolstoel” en de andere “die mevrouw die vroeger juf was en het liefst in de tuin is.” Dáár gaat het om: de mens zien achter de aandoening. En afspraken maken die voor mevrouw Jansen van belang zijn.'
lees verder
Met specifieke aandacht ook voor 'Slimmer werken: hulp van ondersteunende diensten en managementteam'.
lees verder
Lees alle artikelen uit het dossier. 'Er komen vele fraaie voorbeelden van ontregeling voor het voetlicht, dus het blijkt zeker wel mogelijk om de zorg vernieuwend in te richten. De maatschappelijke aandacht richt zich overigens weinig op dit soort succesvolle initiatieven in de verpleeghuissetting.'
lees verder
"In de zorg zijn we gewend om in projecten te denken. Radicale vernieuwing gaat niet vanzelf en is zeker niet in één of twee jaar klaar. Het is hard werken en geen onderdeel van de organisatie blijft buiten schot."
lees verder
Medewerkers hebben in een spagaat gezeten, tussen regels volgen en welzijn voorop zetten. Daar is verandering in gekomen.
'Vroeger was het al snel: dat mag niet van de Inspectie. Nu vragen we het gewoon.'
lees verder
Wie is de mens achter de cliënt? Lees hoe Beelden van Kwaliteit medewerkers bij Viattence helpt niet alleen die bewoner beter te leren kennen, maar ook zelf te leren en zichzelf te ontwikkelen.
lees verder
“Bij Stichting Zorgcentra De Betuwe zijn we vier jaar geleden begonnen vanuit de opdracht van de organisatie aan de behandeldienst: Ga samen met de zorgteams zo dicht mogelijk om de…
lees verder
Een plan niet gebaseerd op protocollen en afvinklijstjes, maar op wat er voor mensen echt toe doet. Het Leefplezierplan slaat aan, en krijgt vervolg.
lees verder
104 pagina’s over hoe 11 vernieuwers werken aan zorg waarin niet de regels maar de mensen voorop staan. Inzichten, praktijkvoorbeelden en overdenkingen over zorg organiseren rondom de relatie tussen bewoner, naasten en medewerkers.
lees verder (1)
'De verspreiding van het vernieuwen in de organisatie blijft soms ingewikkeld. Om daar aan te werken zaten we met z’n allen in de bioscoop om naar elkaars successen te kijken.' Een impressie.
lees verder
Enkele voorbeelden van deelnemers die communicatie inzetten om anderen in en om hun organisatie te laten zien hoe zij aan het vernieuwen zijn en hen (verder) te betrekken.
lees verder
Een inkijkje in de meeste onderzoeken die nu lopen, in onderzoeksresultaten die al beschikbaar zijn en hoe organisaties daar mee aan de slag kunnen.
lees verder
Hoogleraar Wilco Achterberg vindt het van belang dat wetenschappelijke inzichten hun weg vinden naar de praktijk én naar de opleidingen.
lees verder
Annemarie de Brabander doet onderzoek naar de beweging ‘Van regels naar relaties’. Hoe kunnen de onderzoeksinzichten vertaald worden naar Waarde-vol Onderwijs®?
lees verder
Weer een uitgelezen kans voor direct betrokkenen om ervaringen te delen en kansen te ontdekken op de landelijke inspiratiebijeenkomst 13 mei 2019!
lees verder
In de podcastshow 'Energie aan het werk' vertelt Jaap Peters over meer menselijk organiseren. 'Radicale vernieuwing stemt mij hoopvol dat je in een paar jaar iets wel omver kunt krijgen.'
lees verder
Laatste blog van de coördinator Radicale vernieuwing bij zorgorganisatie Topaz over afspraken, (on)gehoorzaamheid en vertrouwen.
lees verder
Coördinatoren Sensire en Surplus bloggen over vruchtbare uitwisseling. "Een ervaring die veel vaker vervolg mag krijgen, op allerlei vraagstukken binnen de beweging."
lees verder
We gaan terug naar de kern. Namelijk de relatie tussen mensen. Wat er in de beweging gebeurt is misschien radicaler dan we in eerste instantie denken.
lees verder
Met een ‘Radicale vernieuwingsbril’ op heeft Josine Engels, onderzoeker bij Topaz, eind oktober 2018 op het Europese Alzheimercongres in Barcelona rondgelopen. Ze heeft verschillende mensen gesproken over regels, systemen, structuren…
lees verder
Studenten Waarde-vol Onderwijs® volgden onlangs hun eerste lessen van gastdocenten. Douwe Dronkert, communicatiegenerator van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, gaf een blog- en vlogtraining.
lees verder
Hoe investeren mensen uit verpleeghuizen en zorgkantoren hier in? Een interview en blog.
lees verder
Topaz zet onderzoek in om de beweging van regels naar relaties te ondersteunen. Wat gebeurt er in de dagelijkse praktijk en hoe ervaren de betrokkenen dit?
lees verder
Een periodiek overzicht op hoofdpunten waar zoal aan gewerkt wordt in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en waar dat zoal toe leidt.
lees verder
Bestuurders en cliëntenraden zoeken naar nieuwe wegen van medezeggenschap die bijdragen aan de bedoeling van Radicale vernieuwing. Een verslag met praktijkvoorbeelden.
lees verder
Waar lopen medewerkers tegenaan, wat frustreert ze? Vernieuwer De Waalboog nam processen, regels en afspraken kritisch onder de loep.
lees verder
Intussen doen 13 organisaties mee om vanuit de hele organisatie de vernieuwing mogelijk te maken.
lees verder
Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties. Ja mooi, totdat je te maken hebt met de zorgkantoren. En hun regels. Iets in die strekking is iets dat vaker te horen…
lees verder
Viattence ging van 500 protocollen naar 186.
lees verder
In de Radicale Vernieuwing Theatershow gaat het duo Rol en Co samen met auteur Jaap Peters op humorvolle wijze het gesprek aan met de zaal over de rariteiten die organisaties dagelijks met zich meebrengen. Bij toeval ontstaat er na afloop een lijst met ‘dat gaan we morgen anders doen (fixen)’.
lees verder
Meer dan 50 mensen die betrokken zijn bij verpleeghuizen die meedoen aan Radicale vernieuwing verpleeg(huis)zorg verzorgen 12 november een deelsessie. Tijdens deze bijeenkomst die speciaal bedoeld is voor mensen die…
lees verder
Het begon als een droom, waar mensen aan wilden werken. Met de ambitie dat het een veenbrand zou worden. Dat lijkt inmiddels gelukt!
lees verder
Begin oktober start een groep studenten uit Leiden en omgeving met een uniek opleidingstraject voor zorg en welzijn. Op 25 september hadden ze hun introductiedag. "We gaan leuke dingen doen samen!"
lees verder
"Krijg jij ook wel eens nee te horen? Van je collega of leidinggevende? Terwijl je zelf denkt dat het een ontzettend goed idee is? Voor collega's kan het ook lastig zijn om 'ja' te zeggen."
lees verder
Binnen het project Waarde-vol Onderwijs ligt de nadruk op hoe je aansluit bij dat wat voor bewoners betekenis heeft. "Die insteek past goed bij ons", aldus Lita Berkhout, bestuurder bij ActiVite.
lees verder
Trotse, goed opgeleide medewerkers kunnen de radicale vernieuwing van de verpleeghuiszorg verder brengen. Dat stelt Lia de Jongh, voorzitter van de Raad van Bestuur van Topaz.
lees verder
'Vernieuwing van de verpleeghuiszorg dient hand in hand te gaan met de vernieuwing van het onderwijs', stelt Marthijn Laterveer, coördinator bij LOC Zeggenschap in zorg.
lees verder
54 pagina's praktijkvoorbeelden en tips. Regelopruimacties en verbeteraanpakken uit de beweging die radicaal vernieuwende zorgorganisaties maken 'van regels naar relaties'.
lees verder
54 pagina's praktijkvoorbeelden en tips. Regelopruimacties en verbeteraanpakken uit de beweging die radicaal vernieuwende zorgorganisaties maken 'van regels naar relaties'.
lees verder
Met uniek en vernieuwend praktijk-leertraject. Directeur-bestuurder Gerard Herbrink vertelt waarom hij zo enthousiast is over de nieuwe aanpak.
lees verder
Zorggroep Meander wil bewoners ruimte bieden om veiligheid en vrijheid op maat te ervaren. Ze organiseerden inspiratiesessies vol praktische tips voor zorgverleners en familie.
lees verder
Catharina Stichting neemt deel aan het actieonderzoek ‘Ondersteunende Diensten Verpleeghuiszorg’. Dit initiatief van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg richt zich op de nieuwe rol van de ondersteunende diensten bij de kanteling van…
lees verder
In het jaarverslag kijkt Topaz terug op een jaar radicaal vernieuwen, wat gaat er radicaal anders?
lees verder
"Ik dacht eerst ook: het gaat toch maar om een logeerbed? Maar inmiddels kijk ik er anders naar. Voor bewoners betekent het..."
lees verder
Prachtige blog op ons vernieuwingsplatform door Daphne Mensink, projectleider Radicale vernieuwing bij Sensire in de Achterhoek.
lees verder
Het nieuwste E-zine over Radicale vernieuwing is weer uit! Met actuele ontwikkelingen en verhalen uit de landelijke vernieuwingsbeweging.
lees verder
Nog deze zomer zetten zorgorganisaties concrete vervolgstappen om de beweging vanuit een bredere groep organisaties en onafhankelijk van de subsidieverstrekker voort te zetten. Voor de sector, door de sector.
lees verder
Sensire opent deuren voor Radicaal vernieuwers - Bewoners en naasten volwaardiger
lees verder
Bijna 100 pagina’s over hoe 8 vernieuwers werken aan zorg waarin niet de regels maar de mensen voorop staan. Inzichten en praktijkvoorbeelden over zorg organiseren rondom de relatie tussen bewoner, naasten en medewerkers.
lees verder
Ruim een jaar na de start deelden betrokkenen 14 mei tijdens een vernieuwingscongres allerlei praktijkvoorbeelden. Neem een inkijkje via video's, artikelen, blogs, en foto's.
lees verder
Moeten wij het verpleeghuis zo inrichten dat een ander zich thuisvoelt? Natuurlijk niet! Hoe woonden de bewoners voorheen? Wat weet de familie ons te vertellen? Wat vindt de bewoner prettig? Het is hún thuis, dus laat hen ook bepalen!
lees verder
Zorgorganisaties en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid slaan de handen ineen en willen samen radicale vernieuwing doortrekken naar het zorg- en welzijnsonderwijs. “Het beroepsonderwijs moet beter aansluiten bij de nieuwe praktijk”.
lees verder
Allerlei mensen zijn actief om onderwijs ook radicaal te vernieuwen. Na een eerste kennismaking afgelopen jaar, wisselden mensen uit zo'n 10 initiatieven begin dit jaar opnieuw uit. Een impressie.
lees verder
Wat betekent vrijheid en veiligheid voor de cliënt? Hoe heb je een goed gesprek met cliënt en familie? Hoe doen we dit samen, als collega’s en familie? Lees meer over de aanpak van Zorggroep Meander en bekijk de tools en handreikingen.
lees verder
Over "elkaar beter leren kennen, weten waar iemand vandaan komt en wat hij of zij heeft meegemaakt. Dat maakt het contact een stuk makkelijker. Dit zouden we vaker moeten doen, tijd uittrekken voor het echte gesprek. En dan niet alleen in de bestuurskamer maar overal in de organisatie."
lees verder
Het nieuwste E-zine over Radicale vernieuwing is weer uit! Met actuele ontwikkelingen en verhalen uit de landelijke vernieuwingsbeweging.
lees verder
Surplus: een van de deelnemers in het hart van de vernieuwingsbeweging. De 'eigen standaard' die zij ontwikkelden schrapt vanzelfsprekende rapportages en biedt meer tijd voor echte aandacht.
lees verder
Van regels naar relaties; de bewoner centraal stellen en minder kijken naar regels. De afdeling De Musschenberg van locatie Kalorama in Beek ziet in de praktijk wat dit oplevert voor de cliënten, maar ook hoe moeilijk het in eerste instantie toch nog is om het systeemdenken los te laten.
lees verder
21 februari kwamen specialisten ouderengeneeskunde en allerlei andere behandelaren samen om te bespreken wat je in de praktijk tegenkomt als je Radicaal wilt vernieuwen. Sieska Bervoets-Martens is ergotherapeut bij Topaz…
lees verder
21 februari kwamen specialisten ouderengeneeskunde en allerlei andere behandelaren samen om te bespreken wat je in de praktijk tegenkomt als je Radicaal wilt vernieuwen. Vlak na de bijeenkomst schreef Wilco…
lees verder
Zorgorganisatie Sensire is vanaf het eerste uur actief in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. De landelijke beweging met intussen 52 deelnemende zorgaanbieders en gestart door LOC. De Achterhoekse nieuwswebsite ‘Contact’…
lees verder
Josine Engels deed onderzoek naar relaties tussen bewoners, familieleden en verzorging bij zorginstelling Topaz Munnekeweij vanuit de universiteit van Leiden. Dit onderzoek sluit goed aan bij Radicale vernieuwing. Engels concludeert dat de relatie met de zorgmedewerkers essentieel is voor welbevinden van bewoners.
lees verder
Waar staat de landelijke beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties na een half jaar? Lees het in de publicatie Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg van september 2017.
lees verder
Uitspraken, ervaringen, uitdagingen en behoeften, tips en achtergrondinformatie over de Radicale Vernieuwingsbeweging.
lees verder
Uitspraken, ervaringen, uitdagingen en behoeften, tips en achtergrondinformatie over de Radicale Vernieuwingsbeweging.
lees verder
Uitspraken, ervaringen, uitdagingen en behoeften, tips en achtergrondinformatie over de Radicale Vernieuwingsbeweging.
lees verder
Tijdens de landelijke radicale vernieuwingsbijeenkomst vlak voor de zomer van 2017 gingen projectcoördinator Sander Verschure en zijn collega’s met andere deelnemers van verpleeghuizen uit de beweging in gesprek. Aan de hand van jazzmuziek en een presentatie.
lees verder
Lees het katern Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, Van regels naar relaties van het tijdschrift Zorg en Zeggenschap van het LOC van juli 2017. Thema's: deelnemers en hun ervaringen, eerste 100 dagen van vernieuwer Topaz, verkenningen waarde-volle zorg. Riederborgh en Zinzia Zorggroep.
lees verder
Van regels naar relaties bewegen is uitgangspunt van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Dat vraagt wel wat van betrokkenen. Tijdens de landelijke inspiratiebijeenkomst van 22 mei 2017 vertelt Topaz-projectleider Eva van Zelm over haar eerste honderd dagen als projectleider.
lees verder
Renske Jetten is projectleider Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties bij Woonlandschap De Leyhoeve in Tilburg. Zij vertelt tijdens een vernieuwingssessie over hun ervaringen en inzichten. Onder andere over De Leydraden.
lees verder
In het magazine van Archipel is een artikel verschenen over hun deelname aan Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties. Met daarin aan het woord de projectleider binnen de Archipel-locatie in Nuenen, een contactverzorgende en een lid van de cliëntenraad.
lees verder
GL8, een omroep in Gelderland en Noord-Limburg (regio rondom Heumen, Mook en Middelaar), ging voor hun radio-uitzending van 'Gezond en wel' van vandaag in gesprek met Barbera Jolink.
lees verder
Vandaag verschijnt in De Gelderlander en De Stentor een interview met een verpleegkundige en cliëntenraadslid van zorginstelling Sensire.
lees verder
Bekijk de video-opnames van het startschot van de beweging Radicale vernieuwing van staatssecretaris Martin van Rijn.
lees verder
Radicale verpleeghuiszorgvernieuwer Sensire stelt lokale gemeenschap centraal
lees verder
Op vrijdag 13 januari 2017 heeft de Raad van Bestuur van het Zorginstituut Nederland het ‘kwaliteitskader verpleeghuiszorg’ vastgesteld. Dit document biedt richting aan wat we in Nederland mogen verwachten van de verpleeghuiszorg.
lees verder
Zorginstelling Topaz uit Leiden doet mee aan Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, als een van de vier kern-organisaties. Hoe en met welk doel zij radicaal gaan vernieuwen? En wat is daarvoor nodig? We vroegen het leden van de cliëntenraad en de bestuursvoorzitter.
lees verder
Topaz is één van de vier zorgorganisaties in Nederland die meedoet aan 'radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties'. VWS regelt dat wij ons echt op de bedoeling van goede zorg kunnen richten en wil daarvoor regels schrappen die dit in de weg staan.
lees verder (1)
Woonzorgcentrum De Leyhoeve in Tilburg hoeft zich de komende drie jaar niet aan allerlei zorgregels te houden. VWS vindt het goed dat vier instellingen 486 regels laten voor wat ze zijn.
lees verder
Het katern Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, Van regels naar relaties van het LOC tijdschrift Zorg & Zeggenschap van september 2016 bevat onder andere: 'Zorg die van waarde is', interview met de twee coördinatoren en Systemen op de tweede plaats, interview met directeur Langdurige Zorg (VWS) Martijn Verbeek.
lees verder