Zorgzame gemeenschappen

Hoe bouwen we sociaal sterke wijken, waar het gewone leven voorop staat in plaats van de zorg? En wat is dan het aandeel professionele zorg in zo’n sociaal sterke wijk? Kunnen we samen met de vernieuwers in de ggz, verpleeghuiszorg en zorg thuis werkvormen organiseren die maken dat alle mensen weer meer meedoen? En we minder een beroep hoeven doen op professionele zorg? Dan moet je breder kijken, ook breder dan zorg.

“We hebben nog een paar van die grotere terreinen, en die hebben heel veel waarde. Maar het beperkt ook, want we zijn geneigd om álles naar het terrein te halen. We hebben instellingen gebouwd náást de samenleving. Als iemand bij ons komt wonen, weten we dat zijn netwerk, nou, ik denk voor tachtig procent wegvalt.”

Wat vergt samenleven in zorgzame gemeenschappen van ons als mens? En van ons als zorgbestuurders, inwoners, medewerker, zorgkantoor of overheid? Wat hebben we te doen en wat misschien juist te laten? Wie hebben we nodig en hoe werken we samen? Zo, dat mensen een waardevol leven kunnen leiden, ook als zij zorg nodig hebben? Over die vragen buigen we ons vanuit dit actieteam binnen de beweging Radicale vernieuwing.

Waar ben je naar opzoek?

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese