WaardeCast. Thema: Behulpzaam onderzoek en doe-boek Radicale vernieuwing
LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van de beweging Radicale vernieuwing) maakt weer een serie podcasts, die aansluiten bij thema’s in LOC-tijdschrift ‘Zorg & Zeggenschap‘.
In de nieuwste aflevering van de WaardeCast gaat Mieke Hollander, initiatiefnemer van de gelijknamige podcastserie en bestuurder van LOC Waardevolle zorg, in gesprek met Frank Spijker en Vera Jansweijer. Onderwerp van gesprek: het onderzoek naar de beweging Radicale vernieuwing, dat dit jaar afgerond is. Frank Spijker raakte vanuit zijn eigen ervaring met de zorg die LEVANTOgroep biedt onder meer actief in de cliëntenraad. En van daaruit is hij actief betrokken bij de beweging Radicale vernieuwing; LEVANTOgroep is gzz-deelnemer aan de beweging, die door LOC ondersteund wordt. Vera Jansweijer is coördinator Radicale vernieuwing en was betrokken bij het onderzoek naar de vernieuwing.
“Je kunt alles goed afvinken, maar dan heb je de cliënt nog niet gezíen.” – Frank Spijker
Na deze opmerking van Frank Spijker, vertelt Vera Jansweijer in de podcast: “Het gaat om waar je de aandacht op richt. Ik zie eigenlijk geen verschil in hoe dit gaat in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg of langdurige ggz waar het onderzoek gedaan is. In het onderzoeksrapport staat een citaat: ‘Het valt ons op als de medicatie niet genomen is, maar als de naaste die altijd belt die dag niet gebeld heeft, valt ons dat in hoe we het georganiseerd hebben minder op.’ Terwijl dat misschien wel belangrijker is.”
Ruimte maken voor relaties
Ruimte maken voor relaties staat centraal in Radicale vernieuwing. Relaties zijn essentieel voor een betekenisvol leven. Voor mensen die langdurig met zorg te maken hebben is een sterk sociaal netwerk niet altijd vanzelfsprekend. Terwijl zij, net zoals ieder ander, ook baat hebben bij een goede relatie met hun naaste(n) en sociale contacten met buurtgenoten. Naasten en hulpverleners willen wel werken vanuit relaties en wat ertoe doet voor mensen die zorg nodig hebben, maar regels, belangen en gewoontes staan vaak in de weg.
De grote vraag is: hoe herstel en/of versterk je relaties? Zo, dat het bijdraagt aan kwaliteit van leven/herstel? Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos deden in 2021, 2022 en 2023 onderzoek naar hoe het relationeel werken (ook wel ’triadisch werken’ genoemd) vorm krijgt binnen de deelnemende organisaties van de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. En naar hoe zij van elkaar leren. Het onderzoek dat gedurende drie jaar gedaan is naar Radicale vernieuwing als beweging en in de praktijk bij deelnemers in het land is begin dit jaar gepubliceerd. Naast het onderzoeksrapport is ook een handig Doe-boek verschenen.
Deelnemers uit de verschillende zorgsectoren die deelnemen aan de beweging Radicale vernieuwing geven aan hoe herkenbaar het onderzoek voor hen is. En behulpzaam voor hoe je om kunt gaan met waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Hier is daar nog meer over te lezen, horen en bekijken.
‘Tools gaan pas echt hun werk doen als…’
Vera Jansweijer: “Vertrouwen is een soort ingang, voordat je bij de rest terecht komt. Dus als jij Mieke de reflectietools noemt of het doe-boek van het onderzoek, waar ook echt hele handige praktische dingen in staan, denk ik: al die tools gaan pas echt hun werk doen op het moment dat je die op een goede manier gebruikt. Dus de ander zien, nieuwsgierig zijn, vertrouwen wékken – dus ook congruent zijn in de dingen die je zegt en doet. En dat is misschien het mooie én juist ook het moeilijke tegelijkertijd. Dat je enerzijds zegt, je moet het gewoon doén, maar het is ook niet ‘gewoon’, het vraagt echt wel wat van je om je in de ander te verplaatsen.”
Deze WaardeCast
Beluister deze WaardeCast en kom meer te weten over:
- Wie is Frank, hoe kwam hij in aanraking met radicale vernieuwing en wat heeft hij daar over te zeggen?
- Waar is zoal onderzoek naar gedaan?
- Wat kun je met het onderzoeksrapport, het Doe-boek en de eerdere kennissynthese en reflectietool?
- Het belang van vertrouwen.
- Waar staan ze nu bij LEVANTOgroep?
Beluister de WaardeCast hier:
Of via je favoriete podcast app, zoek op LOC Waardevolle zorg – Verhalen uit ons landelijke netwerk.
Klik op de roze afspeelknop om te beginnen met luisteren:
Ook een Kampvuurgesprek organiseren?
In de WaardeCast komen de Kampvuurgesprekken voorbij, een behulpzaam middel om te werken aan de vernieuwing. LOC Waardevolle zorg biedt begeleiding aan bij Kampvuurgesprekken. Kijk op loc.nl/kampvuurgesprek voor de mogelijkheden en meer (achtergrond)informatie zoals ervaringen van anderen – je vindt daar ook video’s.
Meer WaardeCasts
Klik hier voor alle eerdere afleveringen van de WaardeCast.
Download artikel als PDF