Digitale publicatie vol voor­beelden 1e half jaar Radicale ver­nieuwing verpleeg­huiszorg

Geplaatst op 2 oktober 2017
Tijdschrift Radicale vernieuwing Verpleeghuiszorg, van regels naar relaties

Waar staat de landelijke beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties na een half jaar? 33 deelnemende zorgorganisaties maakten op 11 september de balans op tijdens een landelijke inspiratiebijeenkomst. In een beknopte digitale publicatie zijn nu talloze praktijkvoorbeelden gebundeld en te lezen, bekijken en beluisteren.

‘Kan die tijd niet naar bewoners?’

Dat vroeg verzorgende IG Esther van Wilsum zich bijvoorbeeld af tijdens het scannen van medicijnbladen. Die worden in de organisatie waar zij werkt op een manier opgeslagen en bewaard die de nodige tijd en energie kost. Waar aan de andere kant een bewoner liever naar de kapper in het dorp gaat dan in het verpleeghuis. Kan die tijd dus niet beter naar het organiseren van een bezoek aan de kapper in het dorp? Vroeg Van Wilsum zich af. In het kader van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, zette zij zich hier met directie en management voor in. En werd besloten dat dat kon. Naar het nut en de noodzaak van het scannen wordt nu verder onderzoek gedaan. In de publicatie is een filmpje te bekijken waarin Esther van Wilsum uitlegt hoe ze dat in gang zette.

Talloze praktijkvoorbeelden

In de publicatie staan nog veel meer voorbeelden van hoe zorgorganisaties er aan werken om de gedeelde visie van de beweging waar te maken. Die is: dat doen wat er echt toe doet voor bewoners, naasten en medewerkers. Op élk moment van de dag, op élke plek in en rondom verpleeghuizen. Marie-Antoinette Bäckes, coördinator Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg: “we beginnen met elkaar te beseffen en begrijpen dat dit de essentie is van radicaal vernieuwen.” Enkele voorbeelden van hoe hier aan gewerkt wordt:

  • Medewerkers van een van de organisaties in de kern van de beweging wilden niet meer elke dag rapporteren over logische handelingen. Dat is afgeschaft. Resultaat: nu élke dienst op élke woongroep: een kwartier extra tijd voor bewoners!
  • Een verpleeghuis organiseerde Opruimacties. Resultaat: 5 A-viertjes vol met heel concrete regels die volgens cliënten, naasten en medewerkers in de weg staan om waarde-volle zorg te kunnen bieden. Regels die intussen afgeschaft zijn, of waarvoor naar een alternatief gezocht wordt. Dit vormt een basis om in de organisatie voorop te kunnen stellen wat er echt toe doet. Voor en met bewoners, naasten en medewerkers.
  • Onderzoek in een ander verpleeghuis naar Radicale vernieuwing wijst uit: ‘relaties meest essentieel voor welbevinden en werkplezier.’ En: ‘meer medewerkers/geld is niet alleen de oplossing, je kunt dingen ook anders bekijken en doén.’
  • Bewoner geeft aan: ‘Het gaat niet alleen om meer tijd, maar vooral om meer aandacht.’

Andere mindset

Coördinator Marie-Antoinette Bäckes: “aan de start van deze beweging was vaak de motivatie om mee te doen: ‘ik wil af van de externe regels’. We beseffen steeds meer dat het gaat om een echt andere mindset. Om een continue focus op wat er echt toe doet voor bewoners en hun naasten. In contact met hen voortdurend die behoefte achterhalen en de zorg op deze manier organiseren kun je alleen maar samen doen. Binnen de zorginstelling en met financiers en externe toezichthouders. Hoe je dat doet zijn we aan het uitvinden.”

Radicaal nieuw organiseren

Het merendeel van de verpleeghuizen heeft nu twee workshops ‘radicaal nieuw organiseren’ achter de rug. Organisatie-activist en veelgevraagd spreker ‘nieuw organiseren’ Jaap Peters die deze workshops begeleidt, deed op de inspiratiebijeenkomst een terugblik en constateert dat het nieuwe organiseren een stuk radicaler is dan vooraf gedacht en gedaan werd. Waarom en hoe, is te terug te bekijken in de film in de publicatie.

Nog geen landelijke regels afgeschaft

Het ministerie van VWS ondersteunt de beweging. Mochten landelijke regels belemmerend werken om mogelijk te maken wat van betekenis is voor bewoners, naasten en medewerkers, dan zet VWS zich ervoor in om te kijken wat er anders kan. Samen met initiatiefnemer van de beweging LOC Zeggenschap in zorg. Tot nu toe is er nog geen aanleiding geweest om een landelijke regel af te schaffen. Maar de verwachting is dat die er de komende tijd wel komt.

Of het daar uiteindelijk om draait is een interessante vraag. Vertegenwoordigers van VWS zijn in een interview over wat zij in de beweging zien gebeuren in elk geval duidelijk over het volgende. “Als je begint bij de regels, kom je niet bij de essentie.”

Meer weten

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese