Crisistijd en ook nu meer mogelijk maken dan alleen basiszorg

Geplaatst op 29 april 2020

In deze Corona-crisis krijgen de veiligheid en bescherming van bewoners, naasten en medewerkers hoogste prioriteit. Het is voor de medewerkers, leidinggevenden en vrijwilligers in verpleeghuizen misschien wel zwaarder dan ooit om zorg te bieden die verder gaat dan de basiszorg. Gezien alle aandacht die uitgaat naar het naleven van voorschriften en het bezoekverbod voor naasten van bewoners. Dan is het mooi om te zien hoe te midden van alle onmogelijkheden gezocht wordt naar mogelijkheden. 

Zeeland

Cederhof, een verpleeghuis in Zeeland dat deelneemt aan de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, deelt graag een aantal praktijkvoorbeelden ter inspiratie.

Activiteiten

In een nieuwsbrief voor familie en naasten van de bewoners, vertellen mensen die bij Cederhof werken wat er zoal gebeurt en hoe er aandacht is voor bewoners in deze tijd. Zowel van binnenuit de organisatie, als van buitenaf. Zo is in de nieuwsbrief te lezen dat bewoners worden getrakteerd op tulpen, paaseitjes, tekeningen van basisschoolkinderen en post van hun dierbaren. Ook is te lezen dat medewerkers uitgebreid de tijd nemen om deze post samen met de bewoner te lezen. En dat de huiskamers zo zijn ingericht dat de bewoners 1,5 meter van elkaar zitten, terwijl het toch een gezellige bedoening kan zijn. Er worden spelletjes gedaan, de krant gelezen, de haren worden in de krulspelden gezet, er wordt geknutseld en samen gegeten.

Lees verder onder de foto

Restaurant

Het restaurant is gesloten voor alle bezoek van buiten. Ook hier is de indeling aangepast aan 1,5 meter afstand. Toch is het zo ingericht dat bewoners contact kunnen hebben met elkaar. Bewoners zijn immers gewend om samen te eten en dit moment samen te beleven. Ze genieten iedere dag van een zelfgekozen 3 gangenmenu, meldt de nieuwsbrief. En bewoners die dat willen kunnen ervoor kiezen om de maaltijd op de eigen kamer te laten bezorgen. 

Nieuw terras

Iemand van de Zeeuwse krant nam contact op met Cederhof omdat er veel positieve reacties binnenkwamen over een terras dat de zorgorganisatie had laten maken – zodat bewoners toch naar buiten konden. De landelijke bezoekregeling laat dat alleen toe onder hele strikte voorwaarden. De Provinciaalse Zeeuwse Courant publiceerde dit artikel over het bijzondere terras (via dat artikel is er ook een filmpje van het terras te bekijken). Het terras zorgt er ook voor dat naasten en bewoners het contact dat zij nu hebben, ervaren als dichterbij. Via het terras kunnen zij met gepaste afstand beter zien dan via bijvoorbeeld (beeld)bellen of met een raam ertussen. 

Moestuin in de maak

Ondanks alle aandacht die uitgaat naar de Corona-situatie, is Cederhof ook gestart met de aanleg van een gesloten moestuin. Bewoners kunnen de werkzaamheden al vanuit het raam bewonderen. Straks kunnen zij in de tuin onder meer schoffelen, aardbeien plukken of gewoon even op een bankje zitten in de nabijheid van de planten. Uiterlijk eind april wil Cederhof de moestuin voor haar bewoners openen. Dan kan onder begeleiding van de zorg, met maximaal 3 bewoners tegelijk de moestuin worden bezocht. 

Meer voorbeelden

Wat helpt, specifiek in tijden van Corona, om aandacht te creëren voor het welzijn van bewoners, medewerkers en naasten? Op dit platform bundelen we allerlei voorbeelden hiervan uit verpleeghuizen in onze vernieuwingsbeweging. Ondanks alle moeilijke situaties zien deze organisaties ook in crisistijd kans om andere organisaties te helpen/inspireren met hun vondsten en het gesprek over de dilemma’s en vraagstukken in deze tijd. Bekijk hier de Corona-themapagina met meer voorbeelden.

Heb jij ook een mooi praktijkvoorbeeld, tool of document? Of een dilemma dat je graag wilt delen, of waar je over wilt sparren met andere vernieuwers? Plaats het direct op dit platform via de Praat mee pagina, of stuur het ons toe via radicalevernieuwing@loc.nl!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Coronavirus
Trefwoorden: Cederhof, Medewerkers

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese