‘Autonomie én structuur blijken nu van belang bij onderwijsvernieuwing’
Halverwege juni was een volgende stop gepland op de inspiratieroute langs onderwijsvernieuwers in het land – een initiatief uit de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. In verband met Corona kon dit bezoek aan Amstelring en ROC TOP in Amsterdam nu niet doorgaan. Daarom bieden we je via een serie filmpjes en een artikel graag een digitale inspiratiereis aan. Deel 2 van deze reis laat zien hoe de innovatie van het zorgonderwijs in Amsterdam volop doorgaat in Coronatijden.
Alice Bakker is programmamanager Fieldlabs. In onderstaande video vertelt ze:
- Over het initiatief ‘Fieldlabs: zorg in de wijk in de 21e eeuw’.
- De onderwijsinnovatie van dit project staat nu zeker niet stil. Wat zijn de redenen dat men in Amsterdam en Almere doorgaat? En hoe doen ze dat?
- Effecten van de aanwezigheid van docenten op de zorglocatie en aanpassing van het onderwijs.
- De wendbaarheid van mensen is het meest opvallend in deze Coronatijden. Flexibiliteit leidt tot krachtige samenwerking en leiderschap. Alice Bakker gaat in op factoren die hiertoe geleid hebben. Zoals de autonomie van mensen: studenten, docenten en praktijkopleiders hebben zelf gekozen om door te leren en werken in
Coronasituaties. Niets is opgelegd door een manager of directeur en dat leidt tot gezamenlijkheid, leiderschap en creativiteit. - Tegelijkertijd is er behoefte aan structuur, aan richting en ondersteuning. Bekijk onderstaande video hoe hier in Amsterdam en Almere invulling aan wordt gegeven.
Fieldlabs
Zorgorganisatie Amstelring en ROC TOP werken samen in het initiatief Fieldlabs. Met nog een aantal andere partijen in Amsterdam en Almere (zie de afbeelding hieronder) werkt Fieldlabs eraan dat de ‘zorgprofessional van de toekomst’ betere kwaliteit van zorg kan bieden. In de loop van deze digitale inspiratiereis leggen betrokkenen verder uit hoe zij dat doen.
Deel 1 van de reis met Stephanie Boot (praktijkadviseur opleidingen bij zorgorganisatie Amstelring): Uitgelezen situatie om hybride leren tot zijn recht te laten komen.
Verder komen nog aan het woord: de coördinator opleidingen bij Amstelring en de onderwijsmanager zorgopleidingen bij ROC TOP. Met praktijkvoorbeelden van hoe de praktijk voorop gesteld wordt in het Fieldlabs-onderwijs en over hoe eerdere investering in samenwerking de onderwijsverandering bij Fieldlabs zich nu in Coronatijden uitbetaalt. Hou onze media in de gaten!

Radicale vernieuwing zorgonderwijs
Geïnspireerd geraakt? De verwachting is dat het bezoek aan de onderwijsvernieuwers in Amsterdam dit najaar opnieuw gepland wordt. Hou onze media in de gaten.
Om echt radicaal de verpleeghuiszorg te vernieuwen, moet je ook beginnen bij het onderwijs. Die ervaring hebben verschillende deelnemende zorgorganisaties in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en de onderwijsvernieuwers waar zij mee samenwerken. In de afgelopen jaren zijn een aantal bijeenkomsten geweest, waarin de ‘trekkers’ van onderwijsinitiatieven elkaar hebben ontmoet en de inhoud en voortgang van hun initiatieven hebben uitgewisseld. Sindsdien zoeken zij elkaar steeds vaker op in het kader van de vernieuwingsbeweging om lokaal, regionaal en landelijk krachten te bundelen voor radicale vernieuwing van ook het onderwijs. Begin dit jaar zijn ook de ministeries van VWS en OCW betrokken. Zie voor meer informatie de pagina over de landelijke onderwijsvernieuwing.
In 2019 en 2020 openen enkele van deze organisaties de deuren, om meer te laten zien van het eigen onderwijsinitiatief. Om te kunnen vertellen wat zij tot stand brengen, waarom zij dit doen, wat succesvol blijkt, tegen welke belemmeringen zij aanlopen en hoe zij deze belemmeringen overwinnen.
Download artikel als PDFLees meer artikelen over:
