‘De keuze was gemaakt, het wordt de zorg’

Blog van Cathy Vermeij, mbo-student Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® bij Topaz, over haar motivatie om in de zorg te werken en te leren. Cathy Vermeij volgt de opleiding tot Verpleegkundige.

Waarom wil ik de opleiding waardevol onderwijs doen…..

In eerste instantie heb ik niet bewust gekozen voor de vorm van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Ik was toe aan meer uitdaging en zelfontwikkeling en ben gaan nadenken wat ik graag zou willen en wat eventueel goed bij mij zou passen, volgens mijzelf en anderen.

Ik werk graag met mensen,  ben graag behulpzaam en wil van betekenis zijn voor een ander. Verder houd ik van aanpakken, kan ik niet goed stil zitten en ben graag continu in beweging.

De keuze was gemaakt, het wordt de zorg: volgens mij en anderen in mijn omgeving de plek waar ik in pas en waar ik zeker tot mijn recht kan komen. En waar ik alles kan vinden wat ik zoek om uitgedaagd te blijven en me nuttig te voelen… maar ik heb geen zorgachtergrond: is dit dan mogelijk?!

Natuurlijk moet het mogelijk zijn als het iets is waar je echt voor wilt gaan. En mijn geluk is dat ik in mijn zoektocht naar werken en leren binnen de zorg terechtkwam bij zorgorganisatie Topaz. Waar ik op sollicitatie werd uitgenodigd voor Verzorgende IG/MZ. 

Ik had een gesprek met de praktijkopleider en teamleider van de afdeling en ik voelde me thuis en op mijn gemak, durfde eerlijk en oprecht te zijn over het feit dat ik totaal geen kennis en ervaring heb op het gebied van de zorg, maar wel zeker het gevoel heb genoeg passie in mij te hebben om dit werk te kunnen doen vol overgave. De toon was gezet, in het gesprek kwam naar voren dat de opleiding Verpleegkunde misschien net iets beter bij mij zou passen en waarom ik voor Verzorgende IG/MZ had gekozen. Voor mij leek het logisch om hier te beginnen, vanwege de ontbrekende kennis bij mij op zorggebied. Ze vroegen mij of ik het toch zag zitten om het leer-werktraject als Verpleegkunde te volgen, als er plek was. En dan voor deze opleiding te gaan in het RVWO-traject, want zij dachten dat ik dit zeker aan zou kunnen. Na de uitleg van wat het precies inhield, hoefde ik niet lang na te denken, dit sprak mij juist nog meer aan en ik was erg enthousiast. 

Vraaggericht, niet aanbodgericht

De opleiding is net gestart dus zolang ben ik nog niet bezig, maar wat ik tot nu toe kan zeggen is dat ik de vorm van het onderwijs heel fijn vind. En ook de gedachte dat er een mens achter de cliënt zit en wie dit is en wat de behoeftes van hem of haar en van de familie nu echt zijn. Er worden veel meer aspecten dan alleen de zorg zelf aangepakt en als je die aspecten duidelijk in kaart hebt, kun je uiteindelijk tot een veel betere en waardevollere zorg komen. Dat je soms buiten de lijntjes moet denken om dan wel alsnog binnen de lijntjes het te kunnen toepassen, is een uitdaging, maar is niet onmogelijk. In ons opleidingstraject werken we ook vraaggestuurd, dus de vragen waar wij mee zitten worden behandeld, alle lessen zijn met elkaar verweven en kunnen goed met elkaar besproken worden en toegepast worden in de praktijk. Volgens mij is Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs zeer waardevol zowel voor de student als de cliënt die straks door ons verzorgd gaat worden.

VACATURES! Voor nieuwe vacatures studenten mbo-verpleegkunde, kijk hier

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aukje Lausberg-Boland 3 jaar geleden

Hoi Cathy, dank voor jouw blog, het klinkt alsof je de juiste keuze hebt gemaakt! Ik wens je heel veel leer- en werkplezier en blijf graag op de hoogte van jouw belevenissen! Hartelijke groeten, Aukje

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese