Moeten alle over­legmomen­ten van voor de crisis wel terug komen?

Geplaatst op 19 juli 2020

Noorderbreedte is deelnemer Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en met 15 woonzorgcentra ruim vertegenwoordigd in Friesland. Zorgmedewerkers bij Noorderbreedte hebben in de coronacrisis bruikbare inzichten opgedaan. Zoals: moeten alle overlegmomenten van voor de crisis wel terug komen? En: kunnen we niet vaker collega’s uitwisselen tussen de locaties? Ook in Friesland deden zich schrijnende situaties voor, maar Noorderbreedte wil de positieve ervaringen ook graag voortzetten. Regiomanager Bert Renkema, verpleegkundig specialist Karin Miedema en verpleegkundige Marina Steeman lichten toe.

Hieronder is een passage te lezen uit dit artikel dat op waardigheidentrots.nl verscheen.

Overleggen weer optuigen?

Dat medewerkers de meeste overleggen eigenlijk niet missen, vindt Bert een aandachtspunt. ‘Afgezien natuurlijk van de spannende situaties met bijvoorbeeld gedragsproblematiek, waarin je juist moet opschalen en vaker bij elkaar moet komen, denk ik dat we kritisch naar onze vaste overlegstructuren moeten kijken. In veel gevallen kan het eenvoudiger. In ieder geval meer op maat: kijken naar wat goed is voor deze bewoner. Ik wil mijn collega’s graag oproepen om samen te onderzoeken wat we kunnen meenemen uit de coronacrisis.’ Verpleegkundig specialist Karin Miedema hoopt dat medewerkers kritisch durven zijn. ‘Het is echt de vraag of we al die overleggen weer moeten optuigen.’ ‘Het belangrijkste is dat mensen er voor je zijn op het moment dat je het niet zit zitten’, voegt Marina toe.

Rangen en standen vallen weg

Daar haakt Bert op in. Want de coronatijd laat ook zien hoe belangrijk een goede relatie is – er voor elkaar zijn, op elkaar kunnen vertrouwen. ‘Ik heb op meerdere locaties gezien dat de arts, de fysiotherapeut, de verpleegkundig specialist, de kwaliteitsverpleegkundige en de zorgteams dicht naar elkaar toe zijn gegroeid om samen de dagelijks zorg goed te regelen’, vertelt Bert. ‘Dat zijn mooie voorbeelden van relaties die verdiept werden.’ ‘Rangen en standen vallen weg’, vult Karin aan. ‘Iedereen heeft hetzelfde doel: zorgen dat de bewoner een fijne dag heeft.’ Maar dit kan alleen als de basis al goed is. Want andersom komt het ook voor dat relaties waarin al wat ‘breukjes’ zitten, nog meer onder spanning komen te staan. ‘Zo was er een team dat echt behoefte had aan ondersteuning op locatie van een behandelaar’, vertelt Bert. ‘Maar deze behandelaar hield vast aan de regels van thuiswerken zoals dat in de organisatie was afgesproken. Terwijl uitzonderingen echt geoorloofd waren. Achteraf bleek dat er al spanning in de relatie was. Ik denk dat we daar in normale tijden veel alerter op moeten zijn. Nu kregen we het dubbel hard terug en voelde het team, dat het al zwaar had, zich niet gestut.’

De rol van communicatie

Naast het belang van een goede relatie, neemt Karin ook het belang van goede communicatie mee. ‘Je wilt dat de medewerkers zich aan de maatregelen houden. Ook op de afdelingen waar geen coronabesmettingen zijn. Dat kan alleen als je heel goed communiceert. Je wilt de connectie met de werkvloer houden, voorkomen dat mensen het gevoel krijgen dat je over ze beslist. Die rol van communicatie kunnen we straks vast ook in andere omstandigheden benutten.’ ‘De cliëntenraad van Meckama State – de locatie waar Karin werkt – heeft nadrukkelijk complimenten gegeven dat ze zo keurig op de hoogte werden gehouden’, voegt Bert toe.

Gluren bij de buren

Meckama State is een van de 4 locaties van Noorderbreedte waar besmettingen met het coronavirus zijn geweest. Niet alleen bewoners, maar ook medewerkers werden ziek. ‘Op een gegeven moment kregen we het rooster niet meer rond’, vertelt Bert. ‘Toen zijn vaste collega’s van andere locaties te hulp geschoten.’ En dat bleek onverwachte positieve kanten te hebben. Marina, die normaal gesproken als verpleegkundige op locatie Erasmus in Leeuwarden werkt, kwam 6 weken naar Meckama State in Kollum. ‘Het was ontzettend leuk. Je ziet hoe je collega’s werken, je leert van elkaar. Daar groei je van. Als zo’n gelegenheid op je pad komt, moet je die grijpen. Ik heb al veel collega’s aangeraden om ook eens ergens anders in de keuken te kijken. En het leuke is: na 6 weken vond ik het ook fijn om terug naar Erasmus te gaan. Dat is echt mijn plekje.’ Bert hoopt dat ‘gluren bij de buren’ een blijvertje gaat worden. ‘We hebben nu noodgedwongen, vanuit een crisissituatie, uitgewisseld over de locaties heen. Het zou mooi zijn als dit vaker gaat gebeuren. Gewoon, omdat het leuk is af en toe ergens anders te kijken. Het is goed om je horizon te verbreden.’

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese