De Week van de Radicale vernieuwing: zorgonderwijs
Vanuit Utrecht en online kwamen we samen om kennis uit te wisselen. Een moment om elkaar te ontmoeten en om van elkaar te leren. Oók van de andere vernieuwingsbewegingen.
De inspiratieweek is er om de gezamenlijke droom van alle deelnemende organisaties dichterbij te brengen. Het is een moment om inspiratie en inzichten op te doen over wat je zelf kunt doen in je eigen rol en functie. En wat je in een organisatie kunt doen. En uiteraard wat je als deelnemende organisatie en/of partner samen kunt doen om minder van regels en gewoonten uit te gaan, maar meer van wat voor de mensen om wie het gaat (cliënten, naasten en medewerkers) van betekenis is. Met een week als deze zetten we onze beweging kracht bij en brengen we met elkaar de beweging weer verder.
Op woensdag stond in de Radicale vernieuwing zorgonderwijs centraal. Lees hier een kort verslag, bekijk de plenaire sessies en de RV Late Night terug.
Droom van de beweging & stand van zaken
Anton van Mansum is bestuurder Surplus en trekker actieteam Radicale vernieuwing zorgonderwijs. Hij gaf aan waar we nu staan. Steeds meer organisaties zetten in op persoonsgericht opleiden. Een goede ontwikkeling. Dit is aantrekkelijk voor studenten. Helaas blijft de uitstroom van de studenten hoog. Hij ziet goede voorbeelden in het land waarbij er wordt gewerkt aan een veilig werk- en leerklimaat. Hiermee wordt de uitstroom beperkt.
Het is in de zorg belangrijk om de mens te zien. En dit geldt net zo goed in het zorgonderwijs. Wat Anton betreft zetten we de aankomende jaren de (toekomstige) medewerker meer voorop. Zo zetten we ook deze relatie centraal.
Mieke Hollander deelde het verhaal van René en zijn vrouw Liza. Door omstandigheden konden ze helaas niet aanwezig zijn. René heeft dementie en Liza is naast partner ook zijn mantelzorger. Vanuit die ervaring zijn zij mbo-docent. Mensen die vanuit hun eigen ervaring hun kennis willen delen zijn ontzettend waardevol voor de zorg en het zorgonderwijs.
Miranda Kok (coördinator Samen Academie Woonzorggroep Samen) en Anneke Schagen (Docent verpleegkunde ROC Kop van Noord-Holland) werken samen aan een veilig leerklimaat. Bij Woonzorggroep Samen doen ze dit onder andere door de studenten de tijd te gunnen om te leren.
Christel Terwijn (adviseur leren & ontwikkelen Surplus) en Saskia Roodenburg (leerling verzorgende Surplus) deelden hun ervaringen over opleidingen waar de mens centraal staat. Menselijkheid staat voorop, de technische kant is ondersteunend.
tekst gaat door onder de video
Sessies in Utrecht
Daarna gingen de deelnemers in Utrecht met elkaar in gesprek in verschillende sessies.
1. Online: Studenten-RVWO-reisDrie studenten Janine, Sandra en Peter een door- en twee zij-instromers deelden hun persoonlijke “studentenreis”. Een mbo- en hbo onderwijsinstelling en zorgorganisaties werken samen om de benodigde opleiding voor jou persoonlijk en praktijkgericht te maken. Een opleiding volgen vanuit Radicale Vernieuwing Waardevol Onderwijs ® vraagt van je dat je je kwetsbaar opstelt, dat je regie neemt op jouw opleidingsbehoefte en het lef hebt om je eigen leerlijn te bepalen in vorm en in tijd. Het vraagt om naar jezelf en naar de ander kritisch te zijn in datgene wat je nog te leren hebt. Daarin kun je niet wegkijken, dat ga je aan! Je hebt de regie over je eigen leertraject en dat is spannend. Het vraagt lef, moed en nieuwsgierigheid en daarvoor krijg je vrijheid en een betekenisvolle opleiding op maat. Opleiden doe je samen.
Lees meer over RVWO.
2. Leerklimaat afdeling bevorderen via samenwerking zorg- en onderwijsorganisaties
Miranda Kok en Anneke Schagen gingen in gesprek met aanwezigen. Wat heb je nodig om een veilig leerklimaat te bevorderen? Een belangrijke uitkomst was dat we dit samen moeten doen. Samen met studenten en medewerkers. En ook samen met andere organisaties. Leer van en met elkaar.
3. Waarom een vakschool Waardevolle zorg?
Mieke Hollander is bedenken van de vakschool Waardevolle zorg. De vakschool is in oprichting. Het wordt geen groot instituut, geen nieuw opleidingsorganisatie maar een plek waar je van en met elkaar kunt te leren. De zorgorganisaties zijn hierbij trendsettend als het gaat om het formuleren van de behoeften en actualiteit in de welzijn en zorg. En de onderwijsorganisaties bij het vormgeven en uitvoeren van het onderwijs. Met andere woorden; goede voorbeelden verzamelen en delen en deze te verduurzamen. Lees meer over de vakschool Waardevolle zorg.
RV Late Night
Ook deze dag werd afgelopen aan tafel bij de RV Late Night. Aukje Lausberg (secretaris Radicale vernieuwing) en Mieke Hollander (bedenker Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs ®) gingen in gesprek met: Miranda Kok (Woonzorggroep Samen), Peter van der Vijver (zij instroom student), Janine van Duyvevoorden (doorstroom student) en Sandra van Zuijlen (zij instroom student)
Download artikel als PDF