Bijeen­komst specialis­ten ouderen­genees­kunde en andere behan­delaren inspireert

Geplaatst op 20 maart 2018

Eind februari kwamen specialisten ouderengeneeskunde en allerlei andere behandelaren samen om te bespreken wat je in de praktijk tegenkomt als je Radicaal wilt vernieuwen. Een impressie van de inspirerende dag waar ergotherapeuten, diëtist behandelaren, psychologen, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten en mensen uit de paramedische dienst zich bogen over de vragen: hoe kunnen we Radicale vernieuwing mogelijk maken? En zingeving van bewoners, naasten en behandelaren uitgangspunt laten zijn van de verpleeghuiszorg?

 

Relatiegericht werken

Specialist ouderengeneeskunde Nieske Heerema, een van de aanjagers van deze bijeenkomst gaf een indrukwekkende presentatie, die veel gespreksstof opleverde. Daarin zet ze uiteen waarom de switch van werken vanuit regels naar werken vanuit waarde-volle relaties – de ondertitel van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg – volgens haar belangrijk is. En een antwoord kunnen bieden op prangende vragen in de verpleeghuiszorg. En zo de sector nieuw elan kunnen geven.

Slide uit de presentatie

Download hier de hele presentatie van specialist ouderengeneeskunde Nieske Heerema.

Of bekijk op het sociale platform van Radicale vernieuwing een kort filmpje met Heerema over waarom Radicale vernieuwing volgens haar belangrijk is.

Fantoomregels en eitjes

Vlak na de bijeenkomst schreef Wilco Achterberg een blog (Achterberg is hoogleraar Institutionele zorg en Ouderengeneeskunde in het Leiden Universiteit Medisch Centrum (LUMC), en eerste geneeskundige bij zorgorganisatie Topaz – deelnemer Radicale vernieuwing). Daarin beschrijft hij een treffende mogelijkheden voor radicale vernieuwing, maar ook schrijnende dilemma’s die tijdens de bijeenkomst besproken werden. Zo schrijft hij:

Houd je van een zachtgekookt in plaats van een hardgekookt eitje? Dan heb je pech. Volgens de regels mag dat niet vanwege het risico op voedselvergiftiging. Het ophangen van eigen spullen of het meenemen van dingen van thuis is onderworpen aan strenge controle op brandveiligheid. Ben je vanwege dementie met een zogenoemde rechterlijke machtiging opgenomen, dan mag je van de wet geen drie weken met je familie op vakantie. Zo worstelen we met allerlei regels van buitenaf. Het vreemde is dat de verpleeghuiszorg zichzelf daarnaast ook allerlei regels oplegt. (…)

Deze niet officieel bestaande wetten noemen we ‘fantoomregels’. Uit eerdere experimenten waarin verpleeghuizen vrij waren om regels af te schaffen, bleken deze interne, zelf bedachte regels eigenlijk nog het meest te knellen. De vorige staatssecretaris van gezondheidszorg Martin van Rijn heeft een nieuwe beweging mogelijk gemaakt om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren. In die beweging ‘Waardigheid en Trots zit het project ‘Van Regels naar Relaties’, waarin iedereen weer fris gaat bekijken wat belangrijk is voor de patiënt. Regels zijn er soms om de patiënt te beschermen, maar moeten altijd ondergeschikt of dienend zijn aan een goede zorgrelatie en de dingen die voor de patiënt belangrijk zijn. Laten we ons ontdoen van de regels die knellen, ook van de fantoomregels, en weer teruggaan naar wat er echt toe doet. Het zachtgekookte eitje vecht terug.

Minder werkdruk: ook agenda van regels naar relaties

Sieska Bervoets-Martens is ergotherapeut bij Topaz en vertelde hoe zij na een bijeenkomst Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg een radicale omslag maakte in haar werk en de effecten daarvan. Door in haar agenda relaties voorop te stellen, in plaats van de regels.

Relaties met ouderen en collega’s

In het filmpje hieronder legt zij uit hoe ze dat gedaan heeft. Daarin vertelt ze: “Ik ben in de ouderenzorg gaan werken omdat ik graag een relatie met ouderen heb.” En dat daarvoor relaties met collega’s ook belangrijk zijn. Maar de gedachte om die relaties voorop te stellen op een werkdag, riep voorheen de nodige schrikbeelden bij Sieska op. Ze was bang voor alle vragen die ze dan van collega’s in de zorg of van cliënten zou kunnen krijgen vanuit de gedachte: “ja, dat realiseer ik niet allemaal op een dag”.

Relatie met je eigen werk

Maar na een bijeenkomst Radicale vernieuwing ging er een knop om en pakte ze het anders aan.

In de uitgebreide versie van het filmpje (6 minuten), legt Sieska verder uit hoe het komt dat ze nu minder werkdruk heeft. En betere relaties met collega’s én cliënten. Bekijk het hier.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese