“Vrij­heid en veiligheid zijn begrippen die iedereen anders invult”

Geplaatst op 4 september 2018

Tekst en foto: Zorggroep Meander

Zorggroep Meander wil bewoners ruimte bieden om veiligheid en vrijheid op maat te ervaren. In het kader van hun deelname aan de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg organiseerden ze inspiratiesessies vol praktische tips voor zorgverleners en familie.

Vrijheid’ en ‘veiligheid’ zijn begrippen die iedereen anders beleeft. Hoe vul je dat als zorgverlener flexibel in? Zo’n dertig  enthousiaste mensen – medewerkers en familie van cliënten – gingen in gesprek over de vraag hoe je erachter komt wat voor bewoners belangrijk is en hoe je dat kunt realiseren. “Je vrij voelen geeft geluk”, opende zorginnovator Gabriëlle Verbeek de middag. “Voor de ene bewoner betekent vrijheid dat hij met familie buitenshuis kan gaan eten, de ander wordt blij als hij ‘s morgens z’n vertrouwde krant kan lezen. Als je cliënten de vrijheid en veiligheid wilt bieden die bij hen past, moet je het met hen bespreekbaar maken.”

Wensboom

Een handig hulpmiddel is een wensboom, waarop allerlei verschillende wensen staan aangegeven. “Vraag de cliënt: wat zou u graag willen?”, stelt Gabriëlle voor. “Als de bewoner dat zelf niet meer kan vertellen, betrek dan de familie erbij.” De workshop vervolgde met een inspirerende film, waarin twee bewoners van een zorgcentrum vertelden dat ze een stuk gelukkiger werden toen ze hun vroegere hobby – respectievelijk schilderen en naaien – in het verpleeghuis konden oppakken.

Vervolgens gingen de aanwezigen in tweetallen aan de slag met een vragenspel. Gabriëlle: “De een speelt een zorgverlener, de ander een cliënt. Stel elkaar de vraag wat voor jou vrijheid en veiligheid zou betekenen als je hier woont.” Het interactieve spel maakte veel los bij de deelnemers.

Oplossingen zoeken

Egbert Huiting is vanuit de cliëntenraad lid van de pilot-werkgroep Radicale vernieuwing. Recent overleed zijn schoonmoeder, die vijf jaar op Parkheem woonde. “Zij had Alzheimer. Daardoor was ik eerst wat sceptisch over dit thema. Vrijheid is één ding, maar hoe zit het met de veiligheid? Ik zie nu dat als je met elkaar het gesprek aangaat, je tot oplossingen komt.”

Meer info

Zie voor de wensboom, film en meer tools ook: www.goo.gl/YQJ4SM.

Dit artikel verscheen in het laatste E-zine Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Eind september verschijnt de volgende editie, hou onze media in de gaten! Eerdere edities zijn hier te bekijken en delen.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese