Toolkit slim incon­tinen­tiemateriaal

Geplaatst op 7 december 2021

TOOLKIT HELPT VERPLEEGHUIZEN SLIM INCONTINENTIEMATERIAAL IN TE VOEREN 

Slim incontinentiemateriaal kan de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners verbeteren, daar zijn zowel onderzoekers als zorgmedewerkers het over eens. Toch blijken er nogal wat hobbels genomen te moeten worden vóórdat zorgorganisaties hier blijvend mee gaan werken. “Waarom is dat?” vroegen  verschillende VVT-organisaties in de regio zich af. ActiVite onderzocht het en deelt de geleerde lessen nu in de ‘Toolkit slim incontinentiemateriaal’.  

De samenwerking  

Regionale VVT-organisaties ActiVite, DSV | verzorgd leven, Libertas Leiden en Topaz zijn volop aan het innoveren in de zorg. Met elkaar trekken zij op in het project ‘samen innoveren en slim organiseren’, gefinancierd door Zorg en Zekerheid. Sr. Innovatie-adviseur Kitty de Jong is nauw betrokken bij deze samenwerking. Zij vertelt: “Iedere betrokken organisatie heeft een (technologische) innovatie uitgeprobeerd, waarbij ActiVite heeft gekozen voor slim incontinentiemateriaal.” 

Waarom slim incontinentiemateriaal?  

“Incontinentie en dementie gaan vaak samen”, vertelt toenmalig programmamanager Benno Broekhuizen. “Dan kan het gebeuren dat bewoners niet tijdig of op de verkeerde momenten verschoond worden, omdat ze het niet goed kunnen aangeven. ‘s Nachts worden deze bewoners gestoord in hun slaap als zorgmedewerkers hun incontinentiemateriaal komen checken. Uit voorzorg, om doorlekken te voorkomen. Een bewoner die daardoor niet goed uitgerust wakker wordt, kan ook problemen overdag ondervinden. Al deze overwegingen bij elkaar maakten ons geïnteresseerd in slim incontinentiemateriaal. Met als belangrijkste doel: bijdragen aan het welbevinden van bewoners.”  

Ervaringen

Tijdens de implementatie blijkt opnieuw dat het vooral lastig is om de voordelen van slim incontinentiemateriaal te verzilveren. Hierdoor kunnen de hogere kosten van dit materiaal een probleem zijn voor de zorg. Annemijn van Hemel is bestuurder bij ActiVite en beaamt dat: “Die prijs is een punt. De leverancier heeft natuurlijk ontzettend geïnvesteerd, niet alleen in het materiaal, maar ook in de online omgeving waar je de sensor uit kunt lezen. En daarin zitten nou juist de voordelen, omdat je daar de informatie verzamelt over de cliënt en zijn of haar continentiepatroon. Maar zo’n portaal moet ontwikkeld en gebouwd worden, dus het bedrijf heeft veel kosten gemaakt en wil dat natuurlijk terugverdiend zien in een bepaalde periode. Nu zijn we met twee andere zorgorganisaties, die vooroplopen met het slim incontinentiemateriaal, in gesprek met de leverancier om dat verdienmodel op een andere manier in te richten. Als we de gebruikersgroep kunnen vergroten, zouden die prijzen ook omlaag moeten kunnen.”  

De toolkit

In de toolkit deelt ActiVite tot in detail de ervaringen en lessons learned tijdens het werken met slim incontinentiemateriaal. De kit bevat een set aan handige documenten die zorgorganisaties als basis kunnen gebruiken om de eigen aanpak vorm te geven. Met als doel dat zij niet opnieuw het wiel uit hoeven te vinden, of zij nu voor dezelfde aanbieder kiezen of voor een andere. Kitty de Jong: “Deze toolkit is opgebouwd rondom de vraag hoe je zo’n project opbouwt vanuit organisatieperspectief. De informatie die de leverancier geeft, hoe uitgebreid en mooi soms ook, sluit niet altijd optimaal aan bij wat je als organisatie nodig hebt. Het is een kijkje in de keuken: wij willen de kennis die wij hebben opgedaan niet verloren laten gaan of op de plank laten liggen. En we zouden het fijn vinden als andere organisaties dat ook zouden doen.” 

Downloaden

De toolkit kun je hier gratis downloaden.

MEER LEZEN?
Dit artikel gaat over het project ‘Samen innoveren en slim organiseren in het verpleeghuis’.
In dit verhaal vertelt projectleider Janneke de Groot meer over ‘Samen innoveren en slim organiseren in het verpleeghuis’.
In dit stuk vertellen toenmalig programmamanager Benno Broekhuizen en verzorgende IG Véronique Preemen (van ActiVite) meer over het project over slim incontinentiemateriaal.
Hier vind je een interview met Benno Broekhuizen (ActiVite) over de opschaling van de pilot.
Maarten Ellenbroek, projectleider Zorg & Technologie bij zorgorganisatie Topaz, vertelt in dit artikel (onder andere) over het ‘versnellen’ van het implementatieproces.
Hier vind je een verslag van het Actieteam Zorgtechnologie over slim incontinentiemateriaal.


Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese