Oproep in blogs ‘om in netwerkje vaker zo uit te wis­selen’

Geplaatst op 20 december 2018
We deelden onderstaande nieuwsbericht in onze maandelijkse nieuwsbrief. Daar was te lezen dat de coördinatoren Radicale vernieuwing bij zorgorganisaties Sensire en Surplus bij elkaar op bezoek gingen. De oproep die ze deden in hun blogs over het bezoek, om nog veel vaker zo uit te wisselen over allerlei vragen binnen de beweging, kreeg gelijk reacties. Hans Alofs, coördinator bij De Wever wilde aansluiten en binnen twee dagen werd een voorstel voor een afspraak met meerdere coördinatoren gedaan. Ook anderen zijn van harte welkom; contactgegevens tref je op de deelnemerspagina van De Wever en zie (onderaan) deze blog.

Stel, je wilt in de verpleeghuiszorg het welzijn van bewoners, naasten en medewerkers doorgaand voorop stellen. Je wilt daar in samenspraak meer en meer vorm aan geven. Dan kan het heel handig zijn als je daarvoor eenvoudig nieuwe inzichten en vaardigheden op kunt doen. En dat je van en met vernieuwers uit andere organisaties kunt leren, elkaar heel concreet verder kunt helpen. Dat gaven mensen uit tientallen zorgorganisaties binnen de beweging deze zomer aan. Tijdens een grote bijeenkomst in het kader van de toekomst van de Radicale vernieuwingsbeweging. Intussen worden de mogelijkheden om makkelijk anderen te benaderen druk verkend: een eerste inkijkje.

Er is al veel ontmoetingsgelegenheid in de beweging en wil om elkaar verder te helpen. Steeds meer stellen organisaties de deuren open voor vernieuwers uit andere organisaties om met en van elkaar te leren. Rondom themabijeenkomsten maar ook als het gaat om individuele uitwisseling, meewerken, reflectie, brainstorming, advies of intervisie – ook in wat breder verband. Als onderdeel van de  verkenning naar mogelijke verdere vormen waarbinnen dit georganiseerd kan worden, besloten betrokkenen bij verpleeghuizen in het hart van de beweging, om ervaringen die zij al hebben opgedaan op papier te zetten. Twee coördinatoren Radicale vernieuwing bijten de spits af.

Vice versa

Daphne Mensink en Sander Verschure (coördinatoren Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg bij respectievelijk Sensire en Surplus) schreven allebei een blog over het bezoek dat zij brachten aan de organisatie van de ander. Sander Verschure schrijft: “ik had ervaren dat haar aanwezigheid veel meerwaarde had. De verwondering, de vragen, de vreemde ogen die dwingen. En nu was het mijn beurt. Als ik die aan mezelf opgelegde verwachtingen maar in kon lossen…”

Meerwaarde uitwisseling

In de blogs doen de coördinatoren verslag van hun ervaringen en de meerwaarde daarvan. Sander Verschure in zijn blog:

“Naar mijn overtuiging een ervaring die veel vaker vervolg mag krijgen, op allerlei vraagstukken binnen de beweging. Omdat die vreemde ogen je altijd iets leren. Maar, voor mij persoonlijk, ook om soms als coördinator een ‘partner in crime’ te hebben. Omdat je zelf onderdeel bent van het systeem kan iemand van buiten dat systeem je helpen, of soms een schop onder je kont geven, om net die stap wél te zetten. Om dingen te doen. Ik pleit dus voor een netwerkje van mensen met een vergelijkbare rol binnen de beweging, die overigens vele varianten kent. En met hen veel meer uit te wisselen. Door aan te sluiten bij overleggen, mee te lopen of zelfs structureel een dag of wat aanwezig te zijn. Vice versa dus.”

Waarom Daphne Mensink ook pleit voor zo’n netwerkje, en haar ervaringen met de uitwisseling zijn te lezen in haar blog.

Meer info

  • Interesse om ook uit te wisselen met anderen in het Radicale vernieuwingsnetwerk? Neem contact op met radicalevernieuwing@loc.nl of 030 207 40 67 voor de mogelijkheden.
  • Of plaats direct zelf een oproep op het sociaal platform.
  • Direct contact opnemen met Daphne Mensink of Sander Verschure kan ook. Via hun profiel op het sociaal platform (klik op hun foto bij de blogs) of via de mail: D.Mensink@sensire.nl of s.verschure@surplusgroep.nl.
  • Lees hier de blog van Sander Verschure.
  • Lees hier de blog van Daphne Mensink.
  • Lees hier de blog van Hans Alofs.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese