Methodiek Betekenis­volle Rollen laat bewoners/​bezoekers er weer toe doen

Geplaatst op 7 juni 2019

13 mei organiseerden zorgorganisaties die deelnemen aan Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg zo’n 20 doe- en denksessies. Tijdens de landelijke inspiratiebijeenkomst Radicale vernieuwing. Een daarvan ging in op de methodiek ‘Betekenisvolle Rollen’ die zorgorganisatie Amstelring ontwikkelde. “Hoe kunnen we onze bewoners en bezoekers (weer) van betekenis laten zijn binnen het verpleeghuis?”

“Met de ontwikkeling van de methodiek Betekenisvolle Rollen onderzoeken we hoe we onze bewoners en bezoekers (weer) van betekenis kunnen laten zijn binnen het verpleeghuis. En onderzoeken we hoe zorgverlener en zorgvrager een gelijkwaardige en wederkerige relatie met elkaar aan kunnen gaan.” Zo was te lezen in de aankondiging van deze deelsessie. Die begeleid werd door Caro Houtkoop (theoloog en ethica), Dominique Gerbracht (Welzijnsmakelaar) en Mara van Limbeek (Programma Coördinator Dagbesteding).

Er weer toe doen

Belangrijkste resultaat van dat onderzoek? Bewoners merken (weer) dat zij er toe doen. Daarvan zijn inmiddels vele mooie praktijkvoorbeelden, die ook gebundeld zijn in een publicatie over de methodiek. Uitgangspunt is dat echt iédereen van betekenis kan zijn voor een ander.

Betekenisvolle Rollen gaat over kansen creëren om van betekenis te zijn. Het idee ontstond 3 jaar geleden in de Haarlemmermeer waar bij een aantal locaties ervaring werd opgedaan. Binnen Amstelring Dagbesteding ontwikkelde Betekenisvolle Rollen zich tot een methodiek, die niet meer valt weg te denken bij bezoekers en medewerkers van de dagbesteding.

Lerares, winkelier, …

‘Bij Betekenisvolle Rollen kijken we niet naar iemands beperking. Het gaat erom wie iemand is, welke rol hij of zij wil vervullen,’ zo is op de website van Amstelring over de methodiek te lezen. Een paar voorbeelden die daar gegeven worden:

  • Een bewoonster met dementie gaat elke week naar de kinderboerderij. Daar leest ze boeken voor aan jonge kinderen. Vroeger was mevrouw lerares. Tijdens het voorlezen is ze weer de juf; een rol die zij ook met haar dementie nog kent.
  • Alie werkt in de tweedehandswinkel van een verpleeghuis. Dat ging ze doen vanuit dagbesteding. In het verleden hadden zij en haar man een winkel. De zaak is jaren geleden overgenomen. Alie mist het contact met de klanten. Maar nu is ze weer helemaal in haar element bij de tweedehandswinkel van verpleeghuis Bornholm.
  • José woont in verpleeghuis Floriande en vindt het een hele eer om iets voor zijn huis te kunnen betekenen. ‘Elke eerste maandag van de maand help ik de baas met rondleidingen voor nieuwe bewoners. Ik zit in de cliëntenraad, ik maak grappen om het de mensen hier naar de zin te maken en ik help anderen waar het kan.’ José geeft veel en krijgt daar ook veel voor terug.

Magazine

Naar aanleiding van de methodiek is het magazine Betekenisvolle Rollen gemaakt. Een beeldend naslagwerk dat de lezer aan de hand van verhalen, interviews en praktijkvoorbeelden meeneemt in een wereld vol betekenis. Geïnteresseerden kunnen het magazine Betekenisvolle Rollen bestellen voor €4,95 (excl. verzendkosten) via betekenisvollerollen@amstelring.nl. Kijk voor meer verhalen en informatie ook op de webpagina van Amstelring over de methodiek.

 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese