19 korte filmpjes: hulp om droom dichterbij te halen

Geplaatst op 20 december 2019

Leyden Academy heeft 19 korte video’s gemaakt (ook bij vernieuwer Topaz uit onze beweging) die elk een herkenbare praktijksituatie in de verpleeghuiszorg in beeld brengen. Het mooie is dat ieder filmpje afsluit met een vraag aan de kijker. Daarmee zijn de filmpjes goed bruikbaar om een gesprek te kunnen openen in een zorgteam, om de droom van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg verder waar te maken. Ze zijn ook goed bruikbaar in het onderwijs voor huidige medewerkers en studenten. De inhoud sluit mooi aan op de droom van de verpleeghuiszorg en van het zorgonderwijs die Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg beoogt. Waar het aansluiten op wat belangrijk is voor mensen uitgangspunt is.

Samen met de doelgroep

De videoreeks is ontwikkeld in samenspraak met de doelgroep: circa 200 vooral mbo-opgeleide verzorgenden IG, woon- of activiteitenbegeleiders, coördinatoren zorg en welzijn en zorgassistenten. Op basis van hun voorkeuren voor de vorm, leerdoelen en stijl is gekozen voor microlearning: korte, inspirerende leereenheden van circa 1,5 minuut. Elke video laat een echte praktijksituatie zien, met voorbeelden die leefplezier en wat Leyden Academy noemt ‘liefdevolle zorg’ illustreren.

Naast dat de filmpjes voor zorgmedewerkers interessant kunnen zijn, kunnen bijvoorbeeld ook opleiders de video’s opnemen in bestaande trainingen en programma’s, of kunnen onderwijsinstellingen, trainers en educatieve uitgevers in de zorg er baat bij hebben.

19 filmpjes

  • Leren kennen van de bewoner. 5 video’s, waaronder verzorgende Theresa die op een bijzondere manier contact maakt:
  • Bijdragen aan leefplezier. 6 video’s, met onder meer Ilse en Jeanette die laten zien dat leefplezier soms zomaar kan ontstaan;
  • Delen van ervaringen. 4 video’s, waaronder activiteitenbegeleider Monique die foto’s deelt om de familie te betrekken;
  • Omgaan met dilemma’s. 4 video’s, met onder meer de vraag of het hondje van bewoner Willy bij hem in huis mag komen wonen.

Bekijk ze hier allemaal:

Bijeenkomst

Ben je benieuwd hoe je de videoreeks kunt inzetten in je eigen training of onderwijsprogramma? Meld je dan aan voor de bijeenkomst van Leyden Academy in Leiden op donderdag 6 februari 2020.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese