Woon­zorgcentrum De Leyhoeve uit Tilburg schrapt bureauc­ratie

Geplaatst op 1 november 2016
Het pas geopende woonzorgcentrum De Leyhoeve in Tilburg hoeft zich de komende drie jaar niet aan allerlei zorgregels te houden. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vindt het goed dat vier instellingen -waaronder De Leyhoeve- 486 regels laten voor wat ze zijn.

Dat zei voorzitter Laurens van Rij van de Raad van Bestuur van De Leyhoeve zondag in het Omroep Brabantprogramma KRAAK. De Leyhoeve doet als een van vier instellingen mee aan het landelijke programma ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg’. Bedoeling is onder meer om bureaucratie te mijden zodat zorgverleners weer tijd krijgen voor de patiënt.

Basiszorg

Dat het centrum de zorgregels van bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg naast zich neer mag leggen, wil niet zeggen dat de basiszorg niet is gegarandeerd. Daarvoor heeft het bestuur in samenspraak met het personeel en de bewoners de afgelopen vijf maanden 16 leidraden opgesteld.

Van Rij: ‘’Die leidraden zijn allemaal gebaseerd op de vraag wat je belangrijk zou vinden als het om je eigen moeder zou gaan. Onzinnige regels kunnen de deur uit. Zoals bij voorbeeld dat je twee keer per jaar naar valpreventie moet kijken. Daar moet je je juist altijd van bewust zijn.”

Ook wil de instelling minder streng zijn op regels met betrekking tot voeding. “Daar mag je meer naar kijken zoals je dat thuis zou doen. Dat hoeft niet zo streng. Een kliekje mag je best een dag bewaren.”

Hotelmanager

Van Rij was tien jaar geleden een van de initiatiefnemers van De Leyhoeve. Hij heeft een achtergrond als hotelmanager en bekijkt de zorg met andere ogen. Komende week worden de nieuwe leidraden gepresenteerd aan de top van het ministerie. Daarna moet de Inspectie er akkoord mee gaan. Streefdatum voor de nieuwe werkwijze is januari 2017.

De Leyhoeve werd eind augustus officieel geopend door de staatssecretaris. Het biedt volgens Van Rijn een ‘glimp van de toekomst’.

Bron: Omroep Brabant

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese