Terug­kijken: openingsdag Week van de Radicale ver­nieuwing!

Geplaatst op 9 november 2022

Ook dit jaar organiseren betrokkenen bij Radicale vernieuwingsbewegingen de Week van de Radicale vernieuwing. De week vindt plaats van 7 tot en met 11 november. In Utrecht, Zwolle, bij diverse zorgorganisaties in het land én online. Deze week zijn we ‘Op zoek naar Waardevol leven!’ Op maandag 7 november kon je live online meekijken met verschillende onderdelen van het programma Radicale vernieuwing zorg (verpleeghuiszorg en zorg thuis). Dat hebben we opgenomen en kun je hieronder terugkijken.

Gesproken column & pitches deelnemers

Presentator en theatermaker Oscar Kocken opende de eerste dag van de Week van de Radicale vernieuwing met een column waar mensen de hele dag nog over doorpraatten.

Na zijn opening en een gesprek met deelnemers in de zaal, klommen zes deelnemers op het podium om in één minuut te vertellen over welke praktijkvoorbeelden uit de praktijk van radicale vernieuwing zij in de aanbieden hebben. Na die pitches konden de deelnemers in Utrecht met hen in gesprek in inspiratiesessies.

De opening is hieronder terug te kijken. Lees onder de video verder om ook andere programma-onderdelen terug te kijken.

‘Gewoon’ je leven voortzetten?!

Vader Geert en dochter Marlon van Wissen beklommen in de Week van de Radicale vernieuwing 2021 het podium (kijk het hier terug). Nadat Geert de diagnose dementie krijgt en zijn vrouw overlijdt, organiseren ze de benodigde ondersteuning zoveel mogelijk op basis van wat Geert fijn vindt. Marlon zorgt dat hij thuis kan blijven wonen, en de gewenste dagstructuur krijgt – midden in de samenleving met ondersteuning van thuiszorg. Zijn ervaring met paarden combineren ze bijvoorbeeld met het feit dat Marlon professioneel dressuur-amazone is. Vanuit zijn voetbal-achtergrond geeft hij jeugdtrainingen, enzovoorts. Hoe gaat het nu met ze, en wat zijn de uitdagingen? Op basis van een interview met Geert en Marlon gingen deelnemers in Utrecht in gesprek over de (on)mogelijkheden van: ‘gewoon’ je leven voortzetten.

Lees verder onder de video

Waardevol werken als fundament

Op initiatief van zorgverleners schaft Carintreggeland in 2021 verplichte dubbele medicatiecontrole af (meer info). Zowel in het verpleeghuis als thuis. Met als gevolg meer tijd voor wat cliënten belangrijk vinden. Zorgmedewerkers zijn enthousiast, ervaren ruimte, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Het afschaffen van de medicatie-verplichting is één manier om dit mogelijk te maken. De onderliggende cultuurverandering biedt een basis voor nog veel meer manieren om Waardevol leven en Waardevol werken mogelijk te maken. Wat kun je in de zorgorganisatie doen om dit verder te brengen? Wat kunnen zorgkantoren, VWS en inspectie doen? En waarom vinden we het zo moeilijk ergens mee te stoppen: wat houdt ons tegen?

Een inspiratie-gesprek met:

  •  Medewerkers Carintreggeland (heel verschillende functies)
  • Charlotte de Winter, inspectie (IGJ)
  • Michiel Geschiere, VWS-directeur langdurige zorg
  • Mies van der Bruggen, zorginkoper V&V langdurige zorg VGZ Zorgkantoor
  • Marthijn Laterveer, coördinator LOC Waardevolle zorg
  • Oscar Kocken, gespreksbegeleider

Lees verder onder de video

Week van de Radicale vernieuwing

Een uitgebreide terugblik op deze eerste dag van de Week van de Radicale vernieuwing lees je hier.

Dinsdag 8 november stond in het teken van Radicale vernieuwing langdurige ggz. Dit programma inspireerde al veel mensen uit de vernieuwingsbeweging in de zorg in het verpleeghuis en thuis. Het ochtendprogramma is opgenomen en terug te kijken en we schreven een artikel over deze tweede dag van de Week, kijk & lees hier verder.

Woensdag 9 november namen jongeren en mensen die met kinderen en jongeren werken het podium. Lees hier een terugblik op deze dag.

Meer informatie over de Week van de Radicale vernieuwing is te vinden op de speciale programma-website: weekvanderadicalevernieuwing.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese