Opbrengsten deelname Radicale ver­nieuwing

Geplaatst op 19 januari 2022

Surplus is een van de 25 deelnemers van Radicale vernieuwing zorg. Ze zijn in 2017 gestart en werken aan vernieuwing onder de naam Zie mij. Om te leren van ervaringen en zicht te krijgen op vernieuwing, besloten ze onderzoek te doen. Om zo de belangrijkste inzichten op een rij gezet.

In het tijdschrift Zorg en Zeggenschap schreven Arienne van Staveren (Lector Leren en Innoveren Radiant en Directeur Sensework) en Sander Verschure (programmamanager sociale innovatie bij Surplus) hier een kort artikel over.

Nieuwe verpleeg­zorg door anders kijken en werken

Vertrekpunt voor nieuwe verpleegzorg is wat het mensen oplevert en voor hen betekent. Zorg is niet langer het doel van verpleging, maar een middel om bij te dragen aan het welbevinden. Daarvoor is nodig dat goede zorg en welzijn tussen mensen tot stand komt. De ‘ander zien’ is daarin cruciaal.

De ambitie is om heel Surplus en iedere individuele medewerker met deze focus – Zie Mij genoemd – naar zijn of haar werk te leren kijken. En dat er vanuit diezelfde focus naar hem of haar gekeken wordt door leidinggevenden en ondersteuners (en vice versa). De lens is gericht op aandacht in persoonlijke context vanuit vakmanschap, ruimte en vertrouwen waarbij het voortdurend leren en werken aan ontwikkeling centraal staan.

Zie Mij vraagt van medewerkers om anders te kijken en anders te werken door aandachtig en nieuwsgierig te zijn naar anderen. Om die kwaliteiten te ontwikkelen werkt Surplus met een waarderende aanpak aan de vernieuwing van de organisatiecultuur.

In het artikel: Nieuwe verpleeg­zorg door anders kijken en werken lees je onder andere wat er nodig is voor nieuwe verpleegzorg: een verandering van gedrag, competenties en cultuur. Ook werd duidelijk dat management, ondersteuning en bestuur hebben werk te doen in het kader van de vernieuwing. Surplus werkte met een dynamisch leerwerk, en dit werkt. Er zijn obstakels, maar het helpt om deze te herkennen. En om er zo van weg te blijven. Helpend hierbij zijn ook vernieuwingswijzers. Vernieuwingswijzers zijn inzichten voor het vormgeven van nieuwe verpleegzorg. Tot slot is het belangrijk om te blijven benoemen en beseffen dan vernieuwing een doorgaans proces is.

Meer weten

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Onderzoek
Trefwoorden: Surplus

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese