Onderzoek en oproep Amstelring ver­soepeling bezoek­regeling verpleeg­huizen

Geplaatst op 20 april 2020

Het Parool bericht:

Zorgorganisatie Amstelring roept de overheid op de bezoekregeling voor bewoners van verpleeghuizen te versoepelen. Bestuurder Inge Borghuis van Amstelring spreekt van schrijnende situaties in de verpleeghuizen.

Amstelring onderzoekt nu samen met andere zorgaanbieders als Cordaan, Amsta, Evian en ZGAO hoe de contacten tussen verpleeg­huisbewoners en familieleden op een veilige manier mogelijk kunnen worden gemaakt als de regels worden versoepeld.

“De verpleeghuizen zijn nu een maand dicht en dat is al vreselijk. Het virus blijft nog wel een jaar onder ons, misschien wel langer. Zo lang kun je de verpleeghuisdeuren niet dichthouden. De bewoners zitten geïsoleerd en gaan snel achteruit. De liefde en zorg van een partner of kind kan een verzorger niet compenseren. De verpleeghuizen moeten gefaseerd opengaan. Bij ons gaat het om kwaliteit van leven.”

Er is veel onrust in de verpleeghuizen, zegt Borghuis. Dementerenden begrijpen er niets van als familieleden alleen maar vanaf de straat zwaaien. “Sommige bewoners staan dan achter het raam te huilen.”

Petitie

Borghuis vindt dat de sector nu aan zet is. “We zijn met andere zorginstellingen bezig ideeën uit te wisselen. We onderzoeken hoe een bezoekregeling kan worden ingevoerd. De scenario’s zijn voor elk verpleeghuis anders. Bij de een kan het bezoek bijvoorbeeld in de tuin plaatsvinden, bij de ander in het restaurant of in een aparte ruimte.”

Borghuis zegt goede hoop te hebben dat een versoepelde bezoekregeling aanstaande is. “Het komt nu in een stroomversnelling. Ethici schrijven ook over de schrijnende situatie. Mijn telefoon, LinkedIn en mailbox zijn ontploft van steunbetuigingen.”

Cliëntenraden van zorgnetwerk LOC zijn deze week een petitie gestart voor een versoepeling van de bezoekregeling voor mantelzorgers van bewoners van ver­pleeg­huizen. Bijna tweeduizend mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.

In België gaat men enkele maatregelen versoepelen. Woonzorgcentra en gehandicapteninstellingen gaan onder bepaalde voorwaarden weer open voor bezoek. Bewoners mogen bezoek krijgen van maximaal één persoon tegelijk. 

Bron

Meer voorbeelden

Wat helpt, specifiek in tijden van Corona, om aandacht te creëren voor het welzijn van bewoners, medewerkers en naasten? Op dit platform bundelen we allerlei voorbeelden hiervan uit verpleeghuizen in onze vernieuwingsbeweging. Ondanks alle moeilijke situaties zien deze organisaties ook in crisistijd kans om andere organisaties te helpen/inspireren met hun vondsten en het gesprek over de dilemma’s en vraagstukken in deze tijd. Amstelring is een van de deelnemers in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Bekijk hier de Corona-themapagina met meer voorbeelden.

Heb jij ook een mooi praktijkvoorbeeld, tool of document? Of een dilemma dat je graag wilt delen, of waar je over wilt sparren met andere vernieuwers? Plaats het direct op dit platform via de Praat mee pagina, of stuur het ons toe via radicalevernieuwing@loc.nl!

Download artikel als PDF

Praat mee! (11)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jan Franken 3 jaar geleden

Zijn maatwerk oplossingen dus toegestaan, dit lezende?
NU.nl  23-04-2020 15:00 
Koning Willem-Alexander bezoekt woonzorglocatie in HoornKoning Willem-Alexander rijgt de werkbezoeken aaneen. Vandaag was de vorst bij woonzorglocatie Lindendael van Omring in Hoorn. De koning wilde met eigen ogen zien hoe bewoners in contact kunnen blijven met hun familieleden met behulp van een coronabestendige communicatiecontainer.Koning Willem-Alexander ging met de zorgorganisatie in gesprek over de getroffen maatregelen en sprak met verpleegkundigen, artsen en een teamcoach over de impact die de coronacrisis heeft op ouderen.Eerder bezocht de koning al onder meer het UWV en het Erasmus MC.

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Beste Jan,

Bedankt voor het delen van dit bericht. De landelijke regeling biedt helaas nog geen ruimte voor maatwerk. Er is bij ons in elk geval één organisatie bekend die de grenzen van de huidige maatregelen opzoekt. In overleg met de inspectie en GGD. Zie daarvoor dit bericht dat we eerder vandaag plaatsten: www.radicalevernieuwing.nl/…pleeghuis/

Mogelijk is zoiets in Hoorn ook aan de hand. Ik ga er verder navraag naar doen.

Hartelijke groet,

Douwe Dronkert (communicatie Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg)

Reageer op dit bericht
Jan Franken 3 jaar geleden

Dankjewel Douwe, duidelijk.
Dat er nog veel creatieve meedenkers dit initiatief mogen volgen.
Groet.

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Hallo Jan,

Ik weet intussen wat meer over de ‘coronabestendige communicatiecontainer’. Mijn collega’s geven aan dat het gaat om coronacontainers. Die op steeds meer plaatsen te zien zijn. Familie kan dan met een glazen wand in het midden contact hebben met hun naaste. Hier is te zien hoe dat er uit kan zien: www.rtlnieuws.nl/…-op-bezoek

Een goed weekend.

Reageer op dit bericht
Jan Franken 3 jaar geleden

Dag Douwe,
Gisteravond heb ik Surplus, mijn Dinie woont in hun locatie Ganshoek te Lage Zwaluwe, per mail gewezen op de oplossingen in Hoorn en Limburg.  In de loop van de middag kreeg ik bericht dat in LZ ook een voorziening gecreëerd gaat worden. Morgen om 10 uur ga ik Dinie weer ontmoeten. Weliswaar achter glas en met een telefoon verbinding maar ik ben daar al heel blij mee. Je begrijpt dat mijn weekend bij voorbaat geslaagd is en dat wens ik jou ook toe. 
Groet, Jan

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Hallo Jan,

Technisch lukte het eerder even niet om te reageren – dat is nu opgelost.

Maar wat een goed nieuws dat je na contact met Surplus zo gauw de mogelijkheid kreeg om weer van dichterbij contact te kunnen hebben! Ik waardeer het dat je dit liet weten. Veel sterkte verder.

Met hartelijke groet

Reageer op dit bericht
Jan Franken 3 jaar geleden

En zie je Douwe, dat in dat RTL bericht ook weer niet over partners wordt gesproken.
Groet, Jan
 

Reageer op dit bericht
Ruud Janssen 3 jaar geleden

Hallo,
Ik vind dat het voor het openstellen van de verpleeg en verzorgingshuizen het nog veel te vroeg is.
Onderzoek naar hoe straks open te gaan vind ik wel een hele goede zaak , maar om nu al open te gaan klink voor mij hetzelfde als een vonnis over deze mensen uit te spreken.
Ik snap de pijn en het verdriet bij de familieleden maar al te goed. Maar als ik dan een verhaal lees over dat het zo verschrikkelijk is omdat moeder verward over kwam bij het beeld bellen en dat ze huilt als de dochter afscheid neemt buiten bij een poort dan denk ik dat klopt helemaal want dat zien wij ook maar vergeet niet dat we te maken hebben met mensen met een vorm van dementie. In een normale situatie zijn er ook bewoners die verward zijn en of die huilen als de dochter vertrokken is alleen normaal ziet een familie dat niet.
Het is echt verschrikkelijk maar nu moeten we volhouden. Ik zou zeggen eerst de jongeren wat vrijheid geven en laat wat contactberoepen open gaan. Kijk over 2 weken wat de curve doet en laat dan de horeca open gaan kijk dan naar 2 weken weer wat de curve doet en mocht hij blijven dalen dan de verpleeg en verzorgingshuizen open maken voor bezoek.
En nogmaals het is zeker allemaal niet leuk en zeker niet voor kinderen en kleinkinderen, maar ook collega’s doen alles om het virus buiten te houden. Mijn ouders wonen nog op hun zelf en 8 maart is ook de laatste keer geweest dat ik bij hun op bezoek ben geweest. dus het “leed” doet zich overal voor.
Maar mensen houd vol , want samen staan we sterk.

Reageer op dit bericht
Jan Franken 3 jaar geleden

Beste Ruud,
In jouw bijdrage spreek je over moeders, dochters, kinderen en kleinkinderen. Niets lees ik over partners die, soms na 60 jaar huwelijk, met een bezoekverbod te maken krijgen zonder uitzicht op een mogelijke versoepeling. Je kan je voorstellen  wat voor een verdriet en leed dit op kan leveren bij de betrokkenen, zowel binnen bij de verzorgde maar ook bij de buiten de instelling wonende partner. Dat is niet te vergelijken met het “leed” van een paar weekjes je ouders niet bezoeken. In mijn beleving en gelukkig ook die van vele anderen, dient zeer snel voor die situatie via maatwerk daar waar mogelijk een oplossing te worden geboden. Ik vind dat we het niet kunnen maken eerst te zorgen dat we weer met een net kapsel naar de kroeg kunnen en daarna eens gaan kijken of de verpleeghuizen open kunnen.  

Reageer op dit bericht
Ruud Janssen 3 jaar geleden

Sorry Jan,
Partners wil ik zeker niet vergeten morgen is er iemand bij on 60 jaar getrouwd en kunnen dus niet bij elkaar zijn dat is echt vreselijk en we gaan dan ook zo goed mogelijk begeleiden dat ze toch samen maar toch op 1,5 mtr dit kunnen vieren. We hebben ook regelmatig contact met de partners en het merendeel kan leven met de situatie en zijn zelf ook bang om buiten te komen laat staan op bezoek gaan bij hun partner. Nogmaals t is voor iedereen vreselijk maar zeker voor de partners en wij doen er ook alles aan om er ook voor de partners te zijn. 

Reageer op dit bericht
Jan Franken 3 jaar geleden

OK Ruud,
Maak er morgen een feestelijke dag van.
Groet en fijn weekend gewenst, Jan

Reageer op dit bericht
Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese