‘Zicht op ver­nieuwing 2’: nieuwe over­zichtspub­licatie radicale ver­nieuwing

Geplaatst op 23 april 2019

Nieuwe inzichten en inspiratie voor vernieuwers van de verpleeghuiszorg

Op 23 april 2019 verschijnt ‘Zicht op vernieuwing 2’. Binnenkijken bij vernieuwers van de verpleeghuiszorg: inzichten, voorbeelden en overdenkingen.’ Het is de tweede editie van deze overzichtspublicatie die een inkijk biedt bij zorgorganisaties die actief betrokken zijn in de beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’. Net als de eerste editie – die in juni 2018 verscheen – geeft Zicht op Vernieuwing 2 weer een scherp beeld van de uitdagingen, dilemma’s en hoofdbrekens waar zorgorganisaties mee te maken krijgen die besloten hebben zorg te bieden waarin niet de regels maar de mensen voorop staan. Maar natuurlijk vertellen de vele betrokkenen die voor deze publicatie geïnterviewd zijn ook met groot enthousiasme over de successen die zij behaald hebben en de acties die daaraan bijgedragen hebben. Al met al is Zicht op vernieuwing 2 daardoor een inspirerend en leerzaam document dat uitnodigt tot reflectie en verdere discussie over de radicale vernieuwing van de verpleeghuiszorg.

Radicale vernieuwing

‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’ droomt van verpleeghuiszorg waarin mensen het belangrijkst zijn. Het gaat om wat er speelt in de relatie tussen de bewoners, hun naasten en zorgmedewerkers en wat voor hen van waarde is. Dit vraagt om een ‘radicale’ vernieuwing van de huidige verpleeghuiszorg, die steeds meer een medisch model is gaan volgen en ‘gedicteerd’ wordt door regels en protocollen. Het initiatief voor de beweging komt van de landelijke cliëntenorganisatie LOC Waardevolle zorg, die hierin nauw samenwerkt met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De werkelijke vernieuwing moet echter komen vanuit alle betrokkenen in de zorgorganisaties zelf,  in samenspel met de zorg-gerelateerde instanties zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Zorginstituut, zorgkantoren, zorgverzekeraars en het onderwijs.

Leren van vernieuwingen bij zeven zorgorganisaties

In ‘Zicht op vernieuwing 2’ zijn bijdragen opgenomen van zeven van de bijna vijftig zorgorganisaties die nauw betrokken zijn in de beweging: Carintreggeland, Cicero Zorggroep, DSV | verzorgd leven, Kalorama, Volckaert, Woonzorggroep Samen en ’t Zorghuus. Al deze organisaties vernieuwen vanuit hun eigen context en geven dus ook op hun eigen manier vorm aan relatiegerichte zorg.  Het zijn verhalen van bestuurders en leidinggevenden over het vernieuwingsproces en verhalen van medewerkers, familieleden en vrijwilligers over wat zij zien gebeuren in de praktijk van alledag. Daarnaast zijn nieuwe ‘overdenkingen’ opgenomen die tot stand gekomen zijn door in grote lijnen te kijken naar wat opvalt in de vernieuwing.

Publicatie downloaden

Blader de publicatie hieronder meteen door, of download hem hier.

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese