In gesprek over insluiting (mini-documen­taire)

Geplaatst op 6 september 2021

Waar loopt men tegenaan en wat is er nodig als je de deuren van het verpleeghuis open wil laten? Wat zijn ervaringen, dilemma’s en oplossingen? Dat bespreken Siham Sbai en Mariëlle Bus met elkaar in de mini-documentaire over insluiting.

In het najaar van 2021 start een nieuw actieteam binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg: Ruimte voor dementie. Bij zorgorganisatie Sensire zitten deuren van woningen van bewoners met dementie bewust niet op slot. Op basis van de goede ervaringen hiermee onderzoeken veertien deelnemende verpleeghuizen binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg via de pilot ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk’ wat er nodig is om dit breder mogelijk te maken.

In het verlengde van deze pilot publiceerden we afgelopen zomer al over de vier mini-documentaires. In de mini-documentaires vertellen mensen die werkzaam zijn in de zorgorganisaties over dilemma’s en oplossingen waar zij in de praktijk tegenaanlopen, wanneer ze werken aan vrijheid, veiligheid en levensgeluk. In dit artikel uitgelicht: de mini-documentaire over insluiting.

Wie zijn wij om te zeggen dat…

Siham Sbai (kwaliteitsadviseur Raffy-Leyzorg en van origine verpleegkundige): “In mijn rol als verpleegkundige heb ik mooie ervaringen met bewoners en cliënten gehad, waarvan eentje me erg is bijgebleven.” Ze vertelt over een situatie waarin een cliënt duidelijk haar behoefte uitsprak om vaker naar huis te gaan in plaats van enkel in de weekenden. Maar dat ‘kon niet’. “Ik vroeg me toen af wat de reden was waarom wij zeiden dat het niet kon. En wie waren wij om te zeggen dat het niet mocht? We hebben het niet eens geprobeerd. Toen zijn we het gesprek met haar aangegaan. Om haar het gevoel te geven dat we luisteren, dat ze gehoord wordt. En de deur niet direct wordt dichtgegooid.”

Het is slechts een van de vele voorbeelden die het beperkende gedachtengoed van gesloten deuren laat zien. “Wij staan echt nog aan het begin als het gaat om gedragsverandering, bewustwording. Vragen ons af wat het betekent en wat denkbare én aantoonbare risico’s zijn voor de bewoner. Wat doe ik nou, als het gaat om vrijheid en veiligheid en geluk in iemands leven? We zijn daarom met een pilot begonnen om de deuren te openen binnen onze zorglocaties.”

Beschermen of beperken?

Mariëlle Bus (directeur wonen met zorg bij Sensire) vult aan. “Dat wij dat veiligheidsdenken zo centraal stellen doen we om mensen te beschermen. Maar eigenlijk sluiten we hen op, mogen ze niets meer en nemen we iemand niet echt meer serieus. De vraag is, hoe komen we daar met elkaar uit? Ik ben ook wel onder de indruk van hoe er toch wel op allerlei plekken in den lande steeds meer draagvlak ontstaat, van: laten we het maar gewoon proberen.” 

Siham Sbai: “Het mag wel meer wat mij betreft, dat nog meer mensen het gesprek hierover voeren. En dat meer mensen weten wat ‘insluiting’ nou betekent, of wat voor effect dat heeft op een mens. Jullie zijn al wat verder op weg, jullie deuren zijn al langer open. Hoe is dat gegaan bij jullie, met medewerkers, wat voor reacties hebben jullie gehad? Waar liepen jullie tegenaan?”  

Bekijk de mini-documentaire voor de antwoorden en specifiek ook ervaringen van bezorgde collega’s en familieleden die niet meer terug willen naar de situatie met gesloten deuren. Met aandacht voor hoe je daar, met respect voor elkaar, mee om kunt gaan.

Het gesprek geeft ook een inkijkje in de sfeer binnen het actieteam Vrijheid en veiligheid voor het geluk van cliënten, waarbinnen allerlei uitwisseling op gang is gekomen tussen de vele deelnemers. 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese