“Iets terug doen”: het kan anders

Geplaatst op 25 juli 2022

Deelnemer Iets terug doen was te zien in het TV programma ‘Doe maar duurzaam’. Bekijk in onderstaande video hoe bewoners en medewerkers daar leven en werken.

Het kan anders

“iets terug doen” is een wooninitiatief voor vooral mensen met geheugenproblemen. Bewoners en medewerkers stimuleren elkaar om het beste uit zichzelf te blijven halen en te blijven groeien. Tijd, rust en ruimte zijn hierbij essentieel.

Tijd en rust om zelf oplossingen te bedenken (en zo de hersens te blijven trainen) voordat alles overgenomen wordt. Medewerkers en bewoners kennen elkaar goed, weten daardoor precies hoe een ieder op het juiste moment en op de juiste wijze te triggeren, waardoor een dag meestal soepel, leuk en zinvol verloopt.

En ruimte om te gaan en staan waar je wilt!

Open deuren, vrijheid is belangrijk 

Vrijheid om te gaan en staan waar je wilt is vanzelfsprekend, ”iets terug doen” bevindt zich aan een drukke weg, maar dat is geen reden om de vrijheid te beperken, ook al weet men bewust de weg niet meer te vertellen of te vinden, 70 á 80 jaar training in verkeersveiligheid gaat echt niet zomaar verloren en thuis komen lukt ook meestal nog wel!

En voor die “weg weten” zijn er tegenwoordig GPS horloges, die krijgen de bewoners bij binnenkomst, mét uitleg, geeft iedereen, vooral de bewoners zelf, rust. Geen angst meer om te verdwalen!

Maar meestal doet een ieder lekker thuis waar die zin in heeft, met elkaar in de gezamenlijke woonkamer, in de tuin of in het eigen appartement. Of kuiert wat in de buurt, zo leren wij en de buurt elkaar ook steeds beter kennen.

En zo worden ook mensen met geheugenproblemen weer normaal in het straatbeeld, net als vroeger, horen er ook bij!

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese