Hoe gaat Surplus om met corona-uitbraak en cohortbepaling?

Geplaatst op 14 april 2020

Zorgorganisatie Surplus neemt deel aan de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. De beweging is een netwerk van 24 verpleeghuizen dat werkt aan zorg waarin mensen het belangrijkst zijn. Het gaat om wat er speelt tussen de mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en de mensen die zorg verlenen. Bij Surplus is dit vertaald naar “zie mij”. Met die uitspraak weet elke medewerker zichzelf en de ander er aan te herinneren: zorg is maatwerk want ieder mens is uniek en heeft dus (mogelijk) andere behoeften en wensen. Zo ook, of misschien wel meer dan ooit, in deze ingewikkelde tijd met alle maatregelen om de (kwetsbare) ouderen te beschermen tegen het Corona covid 19 virus.

Blijf oog houden voor relatie tussen bewoners, naasten en medewerkers

Het is voor iedereen ontzettend moeilijk dat bewoners nu geen bezoek mogen/kunnen ontvangen. Maar er wordt ook ontzettend veel geleerd. En er ontstaan prachtige initiatieven. In het artikel “Hoe gaat Surplus om met Corona uitbraak en cohortbepaling?” dat het programma Thuis in het verpleeghuis, waardigheid en trots op elke locatie, op 3 april jl. publiceerde, lees je meer over de aanpak en samenwerking van medewerkers en leidinggevenden binnen Surplus. En hoe die aanpak bijdraagt aan de relatie tussen bewoners, naasten en medewerkers. Een aantal voorbeelden uit het artikel:

Bespreek beslissingen

Bij Surplus hebben op het moment van schrijven 21 bewoners het Coronavirus. Twee mensen zijn overleden en vier ouderen zijn hersteld. Als binnen een woongroep iemand besmet blijkt, kan worden besloten om de hele woongroep gesloten wordt. Louise van Hoorn is regiomanager bij Surplus. Louise: “Zo’n beslissing wordt zorgvuldig besproken met bewoners en familieleden. Dat is essentieel. We merken dat familieleden tot nu toe begripvol reageren.”

Uitzondering bij laatste levensfase

Als genezing niet te verwachten is en de palliatieve zorgverlening start, heeft Surplus daar een comfortbeleid voor opgesteld. Louise: “Dat komt erop neer dat we alle middelen inzetten om een bewoners de laatste levensfase zo comfortabel mogelijk te laten doorkomen. In deze fase geldt voor naasten een uitzondering met betrekking tot bezoek. Vier van hen zijn wel welkom om op bezoek te komen. Met een maximum van twee per dag en deze twee mogen niet tegelijkertijd langskomen. Waar mogelijk passen we in deze situatie maatwerk toe.”

Tip: neem medewerkers mee en spreek waardering uit

De impact is groot, ook voor medewerkers. Louise: “Neem medewerkers mee in alle afwegingen rond het coronavirus en geef ze vertrouwen. Online face-to-face contact is belangrijk. Ik heb nu twee keer in de week een vragenuur voor medewerkers en geef online trainingen over hoe om te gaan met corona in onze organisatie. Het is van wezenlijk belang om je waardering uit te spreken naar medewerkers. Sommigen liggen wakker van de vraag of ze het wel goed doen in deze periode? Ja ze doen het ongelofelijk goed en dat moeten wij hen ook bij voortduring laten weten.”

Lees het hele artikel hier.

Filmpje

De raad van bestuur nam een videoboodschap op voor de medewerkers van Surplus. Anton van Mansum en Anthonie Maranus: “Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons privéleven en op ons werk. We kunnen jullie niet vaak genoeg laten weten dat we jullie inzet enorm waarderen. In woord, maar ook in gebaar. Vandaar een kleinigheidje om onze dankbaarheid te tonen. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!”

Bekijk het filmpje hier.

Meer voorbeelden

Zorgorganisaties uit onze vernieuwingsbeweging delen op dit platform meer voorbeelden van hun werk, die hen ook in tijden van Corona helpen om aandacht te creëeren voor het welzijn van bewoners, medewerkers en naasten. Ondanks alle moeilijke situaties zien zij ook in crisistijd kans om andere organisaties met hun vondsten te inspireren/helpen. Zie verder deze themapagina.

Heb jij ook een mooi praktijkvoorbeeld, tool of document? Stuur het ons graag toe via radicalevernieuwing@loc.nl of plaats het via de Praat mee pagina!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Coronavirus
Trefwoorden: Surplus

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese