‘De praktijk voorop’ in het onderwijs: voor­beelden (video)

Geplaatst op 19 juni 2020

Halverwege juni was een volgende stop gepland op de inspiratieroute langs onderwijsvernieuwers in het land – een initiatief uit de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. In verband met Corona kon dit bezoek aan Amstelring en ROC TOP in Amsterdam nu niet doorgaan. Daarom bieden we je via een serie filmpjes en een artikel graag een digitale inspiratiereis aan. Deel 4 van deze reis laat voorbeelden zien hoe in Amsterdam maatschappelijke behoeften als uitgangspunt worden genomen voor het onderwijs. 

Nel Rol is coördinator opleidingen bij zorgorganisatie Amstelring. In onderstaande video geeft ze een aantal praktijkvoorbeelden van nieuwe vormen van onderwijs waaraan gewerkt wordt. De voorbeelden laten het belang zien van hoe er op allerlei niveaus actief wordt samengewerkt. En hoe dat bijdraagt aan het uitgangspunt om het onderwijs optimaal aan te laten sluiten bij de praktijk en de behoeften die daar leven bij studenten, cliënten en medewerkers.

‘Kwaliteit’ voor ieder mens iets anders

In de video vertelt Nel Rol bijvoorbeeld: studenten gaan in het verpleeghuis op zoek naar wat kwaliteit van leven voor verschillende bewoners kan betekenen. Op basis hiervan ontstaat een fotoproject, waardoor een bewoner die altijd graag foto’s maakte weer foto’s kan maken in het park. Een panel met mensen uit externe bedrijven die in het Fieldlab samenwerken met zorgorganisatie Amstelring én met medewerkers van Amstelring die niet in de zorg werkzaam zijn maar bijvoorbeeld de ICT, komen op het idee om Ipads die ergens beschikbaar zijn in te zetten voor het fotoproject. Vervolgens wordt gekeken hoe het succesvolle idee opgeschaald kan worden.

Doorlopend bijstellen

Het lesprogramma voor de ‘vakschool’ waar het fotoproject tot stand kwam, is ontwikkeld in samenwerking tussen het verpleeghuis en de onderwijsorganisatie. Om de praktijk voorop te blijven stellen wordt het lesprogramma doorlopend bijgesteld. 

Docent geeft les ín verpleeghuis

In een ander onderwijsproject waar Amstelring aan werkt, komen docenten van ROC TOP naar de afdeling van het verpleeghuis om in de ochtend mee te kijken en in de middag in het verpleeghuis les te geven. Om zo de praktijk van de ochtend leidend te laten zijn voor de middaglessen – en toch ook te werken met lesdoelen – vraagt wel iets van de docenten. Maar het levert ze veel voldoening op! 

“De ene keer komt het van de praktijk en moet het onderwijs er op inspelen, de andere keer is het andersom”

Bekijk de video waarin Nel rol meer vertelt over bovenstaande voorbeelden en de praktijk van het praktijkgericht leren:

Fieldlabs

Zorgorganisatie Amstelring en ROC TOP werken samen in het initiatief Fieldlabs. Met nog een aantal andere partijen in Amsterdam en Almere (zie de afbeelding hieronder) werkt Fieldlabs eraan dat de ‘zorgprofessional van de toekomst’ betere kwaliteit van zorg kan bieden. In de loop van deze digitale inspiratiereis leggen betrokkenen verder uit hoe zij dat doen. 

Radicale vernieuwing zorgonderwijs

Geïnspireerd geraakt? De verwachting is dat het bezoek aan de onderwijsvernieuwers in Amsterdam dit najaar opnieuw gepland wordt. Hou onze media in de gaten.

7 juli 2020: de eerstvolgende bijeenkomst van het actieteam Radicale vernieuwing zorgonderwijs! Meer informatie.

Om echt radicaal de verpleeghuiszorg te vernieuwen, moet je ook beginnen bij het onderwijs. Die ervaring hebben verschillende deelnemende zorgorganisaties in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en de onderwijsvernieuwers waar zij mee samenwerken. In de afgelopen jaren zijn een aantal bijeenkomsten geweest, waarin de ‘trekkers’ van onderwijsinitiatieven elkaar hebben ontmoet en de inhoud en voortgang van hun initiatieven hebben uitgewisseld. Sindsdien zoeken zij elkaar steeds vaker op in het kader van de vernieuwingsbeweging om lokaal, regionaal en landelijk krachten te bundelen voor radicale vernieuwing van ook het onderwijs. Begin dit jaar zijn ook de ministeries van VWS en OCW betrokken. Zie voor meer informatie de pagina over de landelijke onderwijsvernieuwing.

In 2019 en 2020 openen enkele van deze organisaties de deuren, om meer te laten zien van het eigen onderwijsinitiatief. Om te kunnen vertellen wat zij tot stand brengen, waarom zij dit doen, wat succesvol blijkt, tegen welke belemmeringen zij aanlopen en hoe zij deze belemmeringen overwinnen.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese