Cederhof maakt eigen tuin: bewoners toch naar buiten

Geplaatst op 15 april 2020

In verband met de landelijke Corona-maatregelen kunnen bewoners van verpleeghuizen niet of nauwelijks nog naar buiten. Cederhof, deelnemer aan de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, vond een creatieve oplossing, samen met familie en mensen uit de omgeving van het verpleeghuis.

De landelijke bezoekregeling voor verpleeghuizen is nu in verband met Corona zo geformuleerd:

Mogen cliënten het verpleeghuis nog uit voor een wandeling?

  • Nee dit kan niet. In en uit-gaan van het verpleeghuis moet tot het minimum beperkt worden. Elke beweging van cliënten buitenshuis vormt een risico voor besmetting en is zeer onwenselijk. Het gaat hierbij niet alleen om de bescherming van uw eigen familielid, maar ook om de kwetsbare medebewoners.
  • Soms is naar buiten gaan wel mogelijk, bijvoorbeeld naar een afgesloten binnentuin of ruimte alleen toegankelijk voor bewoners en medewerkers (afgesloten van de buitenwereld, conform de RIVM richtlijnen).
  • Alleen in uitzonderlijke situaties kan de cliënt naar buiten. Als de cliënt in uitzonderlijke situaties toch naar buiten gaat, vermijd contact buiten de deur – tenminste 1,5m afstand.

Creatieve oplossing

Bij zorgorganisatie Cederhof hadden ze geen afgesloten binnentuin, daar hebben ze een creatieve oplossing bedacht met hulp van familie en uit de omgeving van het verpleeghuis. Bestuurder Inge van de Boomen: “Een bewoner zei tegen mij: Inge, ik ben buiten geboren, je moet me naar buiten laten. Dus toen heb ik ’s nachts wakker gelegen en gedacht: hoe kunnen we dit doen? We hebben als strikte voorwaarde dat het een gesloten tuin moet zijn. We hebben samen met de man van de technische dienst, Wim, met stoepkrijt geoefend of we het hek konden plaatsen.” Binnen een uur na contact met iemand uit de omgeving stond het hek en ‘fantastische terras’ er. Mét bloemenperken, gemaakt door de dochter van een bewoner van het verpleeghuis.

Bewoners en familie genieten

Bewoners genieten zichtbaar van het buiten zijn, en het contact dat zij weer met familie kunnen hebben. Dat kan nu op manieren die zonder het terras niet mogelijk waren. Ook familie is blij met de oplossing, zo is duidelijk te zien in het filmpje over het nieuwe terras met een uitgebreider artikel op de website van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Meer voorbeelden

Zorgorganisaties uit onze vernieuwingsbeweging delen op dit platform meer voorbeelden van hun werk, die hen ook in tijden van Corona helpen om aandacht te creëeren voor het welzijn van bewoners, medewerkers en naasten. Ondanks alle moeilijke situaties zien zij ook in crisistijd kans om andere organisaties met hun vondsten te inspireren/helpen. Zie verder deze themapagina.

Heb jij ook een mooi praktijkvoorbeeld, tool of document? Stuur het ons graag toe via radicalevernieuwing@loc.nl of plaats het via de Praat mee pagina!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese