‘Af­gelopen jaar deuren open gegaan voor 23 van de 24 bewoners’

Geplaatst op 6 juni 2023

Voor drieëntwintig van de vierentwintig bewoners met dementie in Sensire-locatie Sydehem in Zeddam zijn het afgelopen jaar de deuren open gegaan. Deze bewoners kunnen nu met of zonder elektronische ondersteuning het dorp in. ‘Wij als zorgprofessionals leren steeds beter vertrouwen op het systeem en op de bewoner. Het project “Ruimte voor dementie” heeft veel moois gebracht. Het heeft echt een meerwaarde voor de kwaliteit van leven van onze bewoners.’ Sensire organiseerde eind april een inspiratiebijeenkomst over dit onderwerp, diverse deelnemers uit onze vernieuwingsbeweging deden er inspiratie en contacten op.

Op 20 april 2023 opent vernieuwer Sensire de deuren voor inspiratiesessies. Met als titel: ‘Ruimte voor dementie. Wordt IK daar blij van?’ Sensire is een van de initiatiefnemers van het actieteam ‘Ruimte voor dementie‘ binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg.

Omgaan met vraagstukken

“De deuren open voor mensen met dementie, dat klinkt fantastisch. Iedereen moet genieten van vrijheid. Levensgeluk voor onze bewoners. Wat kunnen we doen aan het levensgeluk van alle betrokkenen? Is er alleen zonneschijn of zie jij als (zorg)professional ook beren op de weg? Dáár willen we het samen over hebben op de inspiratiedag.” Zo is te lezen in de uitnodiging voor de bijeenkomst. Want dat er de afgelopen jaren in de verpleeghuiszorg enthousiasme is ontstaan om open deuren de normaalste zaak van de wereld te laten zijn, is één. De vraag hoe je dan praktisch om kunt gaan met de vraagstukken die dat vervolgens oproept, is twee. De bijeenkomst was een hulp voor de deelnemers om volgende stappen te kunnen zetten in hun eigen praktijk.

Er is een sfeervideo gemaakt van de bijeenkomst, die kun je hieronder bekijken.

Lees verder onder de video

Durven vertrouwen kan moeilijk zijn

“Er zijn collega’s die het eng blijven vinden als bewoners het dorp in gaan.” Weet Irmgard Evers, coördinerend verpleegkundige bij Sensire. “Ze begrijpen het niet goed en ervaren daardoor druk.’ Die druk kan gaandeweg minder worden, zag ze bijvoorbeeld bij de gastvrouwen. ‘Zij hadden in het begin een lijst met namen, foto’s en afspraken zodat ze precies op de hoogte waren. Daar kijken ze inmiddels niet meer naar, ze zien dat het goed gaat.’”

“Binnenkort organiseert Irmgard weer een bijeenkomst om de redenen achter “Ruimte voor dementie” goed aan de collega’s uit te leggen. ‘Want medewerkergeluk is belangrijk. Overigens zien we allemaal dat de vrijheid de bewoners goed doet. Bewoners en familie zouden beslist niet terug willen naar de deur met het cijferslot en de meeste van mijn collega’s evenmin.’”

Een uitgebreider gesprek met Irmgard Evers lees je hier.

Open deuren binnen Radicale vernieuwingsbeweging

De droom van Radicale vernieuwing zorg is dat de waarden van mensen die zorg ontvangen steeds opnieuw het uitgangspunt van de zorg zijn. Die visie op waardevolle zorg zet ook aan tot nadenken over vrijheid, veiligheid en levensgeluk van cliënten. Is het vanzelfsprekend dat deuren dicht zitten? Van deuren op de afdeling tot de deuren van keukenkastjes? Alle deuren openen zou het uitgangspunt moeten zijn, volgens deelnemende organisaties binnen Radicale vernieuwing. In plaats van andersom. Voor meer daarover, zie hier ook ons ‘hoofdadvies’ over hoe je met de Wet zorg en dwang om kunt gaan vanuit deze visie.

In de praktijk vraagt dat om het voeren van gesprekken. Om met bewoners en andere betrokkenen te ontdekken wat vrijheid is, voor elk unieke bewoner, wat veilig(heid) voor hen betekent en wat voor hen het zwaarst weegt. En: hoe kun je daar vervolgens in de praktijk vorm en inhoud aan geven?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Ruimte voor dementie
Trefwoorden: Sensire

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese