Van beren naar relaties! Beknopte publicatie prak­tijkvoor­beelden

Geplaatst op 26 november 2019
Direct naar de beknopte publicatie met praktijkvoorbeelden, foto’s, blogs en filmpjes? Klik hier.

Ja mooi, ‘uitgaan van het leven van bewoners’, maar mooi niet met die ene zoon van meneer Pietersen! En natuurlijk: ‘vernieuwen kun je niet alleen’. Maar met die afdeling, daar begin ik niet aan. Zo zijn er allerlei situaties die kunnen maken dat we juist niet een samenwerking of relatie aangaan. Tijdens onze landelijke inspiratiebijeenkomst op 11 november worden beren op de weg gelegd. En flink onder de loep genomen!

Relaties

Samenwerking doet ertoe in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Dat blijkt wel uit het feit dat 22 zorgorganisaties op 11 november besluiten om in 2020 en 2021 sámen de landelijke beweging Radicale vernieuwing verder door te zetten. Zie ook verderop. Zij ervaren dat de droom van de beweging (overal en altijd aandacht voor wat belangrijk is voor bewoners, naasten en medewerkers) leidt tot meer gelukkige bewoners en medewerkers.

Nieuwsgierig

Voorbij regels en gewoonten mogelijk maken wat belangrijk is voor mensen, vraagt samenwerking. Zoals de acteurs van het interactie-theater Spijker en Hamer aangeven: het blijkt voor bewoners, familie, medewerkers en leidinggevenden nog niet zo eenvoudig om oprecht nieuwsgierig te zijn naar wat er omgaat in een ander. Zeker niet in de hectiek van alledag en lastige situaties. Maar met lef, Mindfulness, open vragen, humor en hulp van vernieuwers in andere functies of organisaties blijk je ook dan een heel eind te kunnen komen… ‘Food for vernieuwing’ genoeg!

Keren

Ook deze inspiratiebijeenkomst leidt weer tot verdiepend zicht op hoe je daarvoor relaties centraal kunt stellen – tussen bewoners, naasten en medewerkers. ‘Zo simpel kan het zijn’, is ook 11 november vaak te horen. Ook als de invoering van de nieuwe Wet zorg en dwang besproken wordt. Concrete voorbeelden uit het hele land worden enthousiast uitgewisseld door mensen uit allerlei rollen en functies. Zorgorganisaties komen met betrokken cliëntenraadsleden, medewerkers, leidinggevenden en bestuurders. Ook zorgkantoren, VWS en inspectie zijn er. De informele sfeer draagt eraan bij dat mensen laagdrempelig in gesprek kunnen over wat nog niet bijdraagt aan de gedroomde verpleeghuiszorg. En hoe je dat kunt keren.

Downloaden

Bekijk hier de beknopte publicatie met praktijkvoorbeelden, blogs, foto’s en filmpjes naar aanleiding van de inspiratiebijeenkomst.

Hier kun je het programmaboekje er nog eens op na slaan, daar vind je ook de contactgegevens van de sessiebegeleiders.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese