Praktijk

‘Onderdeel van het dorp blijven’ in de praktijk bij ’t Zorghuus

Kleinschalig wonen dat vooral niet het verpleeghuis nadoet. Waar onderdeel uit blijven maken van het dorp uitgangspunt is. 'Het bestuur hoeft niet betaald te worden, er is geen management; het geld gaat helemaal naar de zorg.' Kijk binnen bij 't Zorghuus in Limburg.

lees meer

Terugblik inspiratiebijeenkomst ‘Fieldlab Dementiezorg Kleinschalig Wonen’

Tientallen mensen bezochten deze halte op onze inspiratieroute langs onderwijsvernieuwers. Initiatiefnemers, praktijkbegeleiders, docenten, maar vooral ook leerlingen leggen uit wat hun ‘Fieldlab’ nu precies inhoudt.

lees meer

‘We hebben onze hele onderwijsstructuur opgeblazen’

2012: ZuidOostZorg en Friesland College zetten de stap naar praktijkgestuurd opleiden. Een voor die tijd vooruitstrevende beslissing, waar met de nodige scepsis naar gekeken werd. Inmiddels heeft dit veel vruchten afgeworpen, maar het onderwijssysteem blijft knellend.

lees meer

Student zonder zorgervaring en ‘raszorgverlener’ volgen samen bachelor verpleegkunde (Video)

Beide studenten in gesprek over het mooie aan de praktijk-leerroute Waarde-vol Onderwijs.

lees meer

Onderwijspioniers West-Brabant maken onderwijs persoonlijker: ‘mensen krijgen passie terug’

Ook (levenservaringen van) cliënten krijgen een plek in het onderwijs. 'De mens komt weer meer in beeld. In het nieuwe leren is er weer aandacht voor. Je maakt een opdracht en die gaat over een mevrouw Jansen, maar daarbij gaat het nu ook over de vraag wie die mevrouw Jansen is.'

lees meer

‘Na 27 jaar bij zorgorganisatie ActiVite deze kans gegrepen’ (video student)

Thea greep nu de kans om de praktijk-leerroute Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs te gaan volgen, om straks weer te kunnen indiceren. Wat de opleiding haar en de cliënten met wie ze werkt nog meer brengt...?

lees meer

De ‘radicale vernieuwingen’ die binnen DSV|Verzorgd leven zichtbaar worden

"'Samen met elkaar': We vonden dat we dat altijd al deden. Maar we ontdekten dat het op een manier ging waarbij sterk vanuit de organisatie werd bedacht hoe het moest gaan."

lees meer

Netwerk Radicale vernieuwing zorgonderwijs maakt zorgonderwijs aantrekkelijker

Meer nieuwe mensen bereiken die in de verpleeghuiszorg willen werken, bestaande medewerkers voor de zorg behouden. Deze vernieuwing van het onderwijs gaat hand in hand met vernieuwing binnen de zorgorganisaties zelf. Een nieuwe publicatie brengt in beeld hoe.

lees meer

‘Voorheen nooit bewust dat een persoonlijk verhaal zoveel invloed heeft op je werk’ (video)

'Daarom vind ik de beweging zo mooi: langzaamaan wordt het omgedraaid, worden regeltjes losgelaten en aangepast op de mens.' Aldus fysiotherapeut Sieska Bervoets na een indrukwekkend verhaal over hoe zij vanuit België in Nederland kwam wonen. Dat ze vergelijkt met de verhuizing van iemand naar een verpleeghuis.

lees meer

‘Wat was jouw volgende stap?’ Stappen van cliënten(raad), vrijwilligers, coördinatoren, bestuurders

13 mei was de laatste landelijke inspiratiebijeenkomst Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Enkele voorbeelden van waar de inspiratie zoal toe geleid heeft.

lees meer