Praktijk

‘Voorheen nooit bewust dat een persoonlijk verhaal zoveel invloed heeft op je werk’ (video)

'Daarom vind ik de beweging zo mooi: langzaamaan wordt het omgedraaid, worden regeltjes losgelaten en aangepast op de mens.' Aldus fysiotherapeut Sieska Bervoets na een indrukwekkend verhaal over hoe zij vanuit België in Nederland kwam wonen. Dat ze vergelijkt met de verhuizing van iemand naar een verpleeghuis.

lees meer

‘Wat was jouw volgende stap?’ Stappen van cliënten(raad), vrijwilligers, coördinatoren, bestuurders

13 mei was de laatste landelijke inspiratiebijeenkomst Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Enkele voorbeelden van waar de inspiratie zoal toe geleid heeft.

lees meer

Leidinggeven aan verandering betekent verandering in de leidinggevende (blog)

Nancy Beukers plaatste deze blog op het sociaal platform van Radicale vernieuwing, daar kun je ook een reactie achterlaten. Beukers verrichte het MBA-onderzoek waar ze over schrijft via Nyenrode grotendeels bij ouderenorganisaties in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg.

lees meer

Blog: Inspiratiereis onderwijsvernieuwers van start bij Viattence

Het was een avond met veel enthousiaste mensen die interesse hebben voor onderwijsvernieuwing. Er waren mensen uit alle windstreken. Van zorgbestuurders tot onderwijsontwikkelaars, van medewerkers tot student.

lees meer

Presentatie vol voorbeelden vernieuwingstraject De Wever sinds 2017

Met specifieke aandacht ook voor 'Slimmer werken: hulp van ondersteunende diensten en managementteam'.

lees meer

Dossier Radicale vernieuwing in tijdschrift Verpleegkunde in praktijk en wetenschap (TVZ)

Lees alle artikelen uit het dossier. 'Er komen vele fraaie voorbeelden van ontregeling voor het voetlicht, dus het blijkt zeker wel mogelijk om de zorg vernieuwend in te richten. De maatschappelijke aandacht richt zich overigens weinig op dit soort succesvolle initiatieven in de verpleeghuissetting.'

lees meer

Blog student: Dierenbezoek bij DSV|Vlietstede

'Hangbuikzwijn, poes, reuzenkonijnen, ganzen eenden, lammetjes, hertje, cavia en nog veel meer soorten dieren. Deze mooie activiteit paste dan ook uitstekend in de uitgangspunten van de opleiding Radicale Vernieuwing Waarde-vol onderwijs, waaraan ik deelneem.'

lees meer

Sensire brengt radicale vernieuwing in beeld met documentaire De Heikanteling

De verpleeghuiszorg moet radicaal anders. Maar wat komt daarbij kijken? Sensire heeft het verhaal van confronterende conclusies, kwetsbare dialoog met zorgprofessionals en voorzichtige regie van bewoners en familie vastgelegd in een online documentaire.

lees meer

‘Een opname in een verpleeghuis moet per definitie tijdelijk zijn’

"Je moet kijken wat goed is voor de cliënt en het dan gewoon doen." Daar is Cicero al een behoorlijk eind mee op weg. Een uitgebreid gesprek.

lees meer

Vliegwielen op gang! Beknopte publicatie praktijkvoorbeelden

Een knap staaltje werk van allerlei betrokkenen in de vernieuwingsbeweging. Stap voor stap zien we dat mensen met elkaar leren om alles te richten op wat voor bewoners en naasten van waarde is. Wat is er nu nodig om de op gang gebrachte vliegwielen door te laten draaien?

lees meer