Dame naast haar: ‘Je weet het nu eventjes niet, geeft niets’
Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®
Geplaatst op 2 april 2020
Wendy volgt de praktijk-leerroute Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Ze komt niet uit de zorg, maar deed al wel een bijzondere ervaring op toen zij een dag meeliep in verpleeghuis Hussonshoek van ActiVite, voor mensen met dementie.
Wendy vertelt in de video: “De mensen gingen koffie drinken aan een koffietafel. Er was één dame die zat in een stoel en was heel druk bezig met haar poppen en beertjes. Ineens werd ze paniekerig en vroeg ze aan de dame naast haar: Joh, volgens mij moeten we naar school, hoe laat is het?! Weet jij nog waar de school is? Hoe moet dat nu..?
‘Wij hoeven niet meer naar school’
Echt een soort paniek dus. De dame naast haar had denk ik juist een heel helder moment en die reageerde daar zo op: Joh, rustig maar. Je weet het nu eventjes niet, dat geeft niets. Maar wij zijn al oud dus wij hoeven niet meer naar school, dat hebben we al lang gehad. Doe maar gewoon rustig.
De eerste mevrouw reageerde daar positief op en ging gewoon weer verder spelen met haar poppen en beren. Dat was heel leuk om te zien.”
Beleving cliënt?
Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk aandacht voor de belevingswereld van mensen die zorg nodig hebben is. Dat is een van de uitgangspunten van RVWO. Als mensen bijvoorbeeld dementie hebben, kan hun beleving van dingen heel anders zijn dan we gewend zijn. Door al in de opleiding regelmatig dichtbij mensen te zijn die met bijvoorbeeld dementie te maken hebben, kunnen toekomstige zorgmedewerkers optimaal leren hoe dat voor mensen kan zijn. En hoe je daar oog voor kunt hebben, mee om kunt gaan. Daarom vind het leren bij RVWO zo veel mogelijk in de praktijk plaats.
Meer weten
- Meer over Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs lees je op www.waardevolonderwijs.nl
- Bekijk alle filmpjes met ervaringen van studenten op onze afspeellijst op YouTube.
- Onze laatste vacatures voor het leer-werktraject vind je hier.
Wat een positief en herkenbaar verhaal van Wendy. In het verpleeghuis waar ik werk als medewerker Wonen en Welzijn zie ik ook hoe bewoners elkaar bemoedigend of kalmerend toespreken.