Zomerlezen over de zorg

Mijn zomervakantie is bij uitstek een moment om weer eens, naast de leuke uitstapjes natuurlijk, bij te lezen. Ook boeken en tijdschriften over ons vak ontbreken dan niet. Graag wil ik er twee bij jullie onder de aandacht brengen.

De eerste met de aansprekende titel Spiegelbeelden is van Wouter Hart, Henk den Uijl en Marius Buiting. Het voorwoord is van Jan Terlouw. De auteurs hebben acht portretten geschreven, dwars door de gezondheidszorg heen. Hun focus is steeds: goede zorg.  Wat is eigenlijk goede zorg? En wat vraagt dat van bestuurders en toezichthouders? Het boek zet lezers aan tot reflecteren en spiegelen “over hoe mensen en systemen zich tot elkaar verhouden”, aldus Terlouw. Ik heb het alvast in één ruk uitgelezen. Het reflecteren en spiegelen, daar heb ik nog wel wat meer tijd voor nodig.   

Ook het FWG-trendrapport VVT #Hoedan? zet aan tot reflectie. De inhoud gaat met name over de zorgen omtrent de toekomst van de ouderenzorg. Zonder voorbij te gaan aan mooie voorbeelden van zorg, zijn hier nadrukkelijk de nijpende context van de dubbele vergrijzing, krimpende beroepsbevolking, arbeidsmarktkrapte en stijgende zorgvraag onderwerp van gesprek. Het boek eindigt toch redelijk optimistisch. Er is beweging binnen de sector, zo signaleren de auteurs. Er worden en zijn nieuwe woon-zorg- en organisatievormen ontwikkeld. Veelal in wisselwerking met onderzoek, praktijk, beleid en uitvoering. Het gaat om nieuwe oplossingen, waarin de mens – cliënt, naasten en medewerkers – centraal staat. Wat dat betreft sluit dit rapport naadloos aan bij Spiegelbeelden.

Ik wens jullie een mooie zomer met veel inspiratie, zon en rust. Na ruim 1,5 jaar corona heeft iedereen dat wel verdiend!

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese