Alter­natieve omgang onderdelen Wet zorg en dwang?

9 oktober was ik bij de bijeenkomst in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg over de nieuwe Wet zorg en dwang. Bij sommige onderdelen van de nieuwe wet werd de vraag gesteld: moeten we dit altijd per definitie willen doen? Kan het ook anders en zo ja hoe dan?

Alternatieve omgang?

Zo werden bijvoorbeeld deze vragen gesteld:

  • Moet je per definitie afspraken over vrijheidsbeperking vastleggen in het zorgleefplan? Of gaat het vooral om dat je je goed kunt verantwoorden, kunt uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt. Er is bijvoorbeeld een zorgorganisatie die deelneemt aan Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, die experimenteert hoe je zonder zorgleefplan kunt werken. In de plaats daarvan vindt er doorgaand afstemming plaats. Hoe verhoudt dit zich tot toezicht op de nieuwe wet?
  • De inzet van een externe deskundige bij eventuele vrijheidbeperkende maatregelen is belangrijk. Een onafhankelijke blik op de situatie kan helpen om zoveel mogelijk de vrijheid van bewoners te bevorderen. Tijdens de bijeenkomst kwam ook de vraag op: is het altijd noodzakelijk dat dit iemand is van buiten de organisatie? Zou je dit ook anders kunnen organiseren? Bijvoorbeeld als je een grote zorgorganisatie bent, door iemand van een andere locatie te betrekken?

Mogelijkheden verkennen op 11/11

11 november 2019 is er een landelijke inspiratiebijeenkomst Radicale vernieuwing. Wie dat wil (en betrokken is bij een organisatie die meedoet aan Radicale vernieuwing want de bijeenkomst is alleen voor deelnemers) kan tijdens een speciale sessie over hoe je om kunt gaan met de Wet zorg en dwang vanuit de droom van Radicale vernieuwing, verder in gesprek over mogelijke alternatieve manieren om met de Wet zorg en dwang om te gaan. Voor meer informatie over de landelijke inspiratiebijeenkomst op 11 november, kijk hier.

Praat mee

Onder dit bericht kun je alvast reacties geven en ideeën delen. Die kunnen we dan weer meenemen in de sessie op 11 november. Lees je dit na die tijd en je wilt hier over doorpraten, laat het dan ook weten!

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese