Werken als gastvrouw bij het kerstdiner: een verrijking

In de auto onderweg naar zorgorganisatie Topaz, locatie Overrhyn, in Leiden. De radio op 4. De Nederlandse Bachvereniging trakteert het publiek op Meine Seel erhebt den Herren, volgens de presentator een levendige kerstcantate die blijde en hoopvolle verwachting uitstraalt. De auto lijkt wel mee te veren op de muziek.

Vandaag ga ik als ‘gastvrouw’ het team van de woning Garenmarkt versterken. De bewoners worden getrakteerd op een kerstdiner en daar kunnen de medewerkers wel wat ondersteuning bij gebruiken.         

Eenmaal bij Overrhyn aangekomen, word ik ontvangen door June, een van de teamleiders. Zij brengt me naar Hilde, de teamleider facilitair. Een enthousiaste medewerker, die de coördinatie voert over de kerstdiners van Overrhyn. Vanaf twaalf uur zijn er twee diners gepland, later op de dag zullen de overige vijf volgen.

Er blijken meer ‘ondersteuners’ zoals ik aanwezig te zijn. Onder meer de secretaresse van de domeinmanager, de coördinator van de vrijwilligers en een receptioniste van Revitel, een andere locatie van Topaz. We worden keurig geïnstrueerd door Hilde en gaan rond twaalf uur naar de derde etage.

Hier scheiden onze wegen. Ik word ontvangen door Vera, de EVV’er van de woning. De huiskamer ademt kerst en de eettafel is sfeervol gedekt. De bewoners van de woning zitten vol verwachting aan tafel, met kerstmuziek op de achtergrond. Er is een kerstprogramma opgesteld, met onder andere gedichten. Ook zijn er kerstmenukaarten gemaakt, voor elke bewoner een.

De koks hebben hun uiterste best gedaan om een heerlijk menu samen te stellen. En al is het wat veel, de maaltijd doet niet onder voor die in een gerenommeerd restaurant. De bewoners declameren gedichten en er wordt samen gezongen. Een bewoner achter de piano zorgt voor de muzikale omlijsting. Het voelt voor mij als een warme deken en kerst in optima forma.

Alle medewerkers doen hun uiterste best om gezelligheid en sfeer te brengen, met aandacht voor de bewoner. Ik ben blij en dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Het voelde niet als werken, maar als een verrijking. En dat wilde ik toch nog even met jullie delen.

Foto kerstboom: Mieke Hollander.

                                                     .

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese