Terugblik Actieteam Radicale ver­nieuwing & technologie

Leiden door te Inspireren

Technologie ontdekken en waarderen als onderdeel van radicale vernieuwing, kan dat? Dat ontdekken we in het actieteam Radicale vernieuwing en technologie. Kartrekkers Elly van der en Wijk en Clementine Schuurman leiden op inspirerende wijze deze zoektocht en laten zich daarbij leiden door de waarden van Radicale vernieuwing. Ik had het geluk om bewezen concepten van waardegedreven werken met zorgtechnologie te kunnen aanschouwen in de ontmoeting van het actieteam begin april. Dit geluk deel ik graag met jullie.

Perspectief van de Praktijk

Er is een overvloed aan technologische mogelijkheden op de markt. Zorgorganisaties worden overspoeld met nieuwigheden die vaak conceptueel prachtig lijken, maar nog niet bewezen effectief zijn (geïmplementeerd). Dit is voor Elly en Clementine de reden geweest om een actieteam te starten dat technologie plaatst in het perspectief van radicale vernieuwing, in het perspectief van regels naar relaties, in het perspectief van kwaliteit van leven én bovenal het perspectief van de praktijk.

Mattie & Medido

Het actieteam ontdekt toepassingen die bewezen waardevol zijn voor de praktijk. Het eerste voorbeeld dat aan bod kwam op 1 april was de Medido in de regio Midden-Brabant. Projectleider Mattie Bakx nam het actieteam mee in hun praktijk, de mogelijkheden van Medido en de wijze waarop deze medicijndispenser is geïntroduceerd in de intramurale zorg.

Uitgangspunt voor deze introductie was het versterken van de regie van de bewoner in het verpleeghuis, waarbij geleerd is van de thuiszorg. De Medido wordt al veelvuldig toegepast in de thuiszorg en dit moet toch ook op andere plekken in de zorg kunnen, zo schetste Mattie overtuigend. Een helder startpunt, waarbij de technologische ondergeschikt en ondersteunend is.

Succesfactoren

Tijdens haar presentatie werd duidelijk dat gewerkt is vanuit de regie van de bewoner en met koplopers uit de zorg. Ambassadeurs van de werkvloer die met positieve energie willen leren hoe de regie van de bewoner vergroot kan worden met ondersteuning van de Medido. 

Succesfactoren zijn dan ook:

  • Enthousiaste kartrekkers
  • Vertrouwen opbouwen bij medewerkers door scholing en goede cliëntselectie
  • Zichtbare en bereikbare (interne) projectleider en helpdesk 
  • Interne communicatie zorgt voor een sneeuwbaleffect

Vilans: Henk-Herman Nap

De tweede spreker van de middag was Henk-Herman Nap. Adviseur bij Vilans en expert technologie in de zorg. Henk-Herman heeft het actieteam geïnformeerd over de mogelijkheden en ervaringen met online-dagbesteding en warm contact, met de inzet technologie. 

Experimenteren: al doende leren

De kracht van het verhaal van Henk-Herman zat in het durven experimenteren. Eerst nieuwe technieken testen, hiervan leren en pas dan opschalen en verder introduceren. Met zorgverleners en bewoners ervaren of iets (in het laboratorium bedacht) ook echt werkt. Zodoende komen er nieuwe technologieën op de markt die niet alleen onderbouwd zijn door een goed (marketing)verhaal, maar ook echt bewezen effectief zijn en bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen. Een mooi voorbeeld is de kersenpitten handschoen. Een innovatie die een oud concept (kersenpitten) combineert met innovatie (beeldbellen). Een combinatie die wonderwel werkt voor mensen. En dat is precies waar het actieteam voor staat!

Tot slot

Het actieteam radicale vernieuwing en technologie heeft een vliegende start gemaakt en is erin geslaagd waarderend naar technologie te gaan kijken en dit verdient een vervolg! Elly en Clementine broeden alweer op nieuwe ideeën… Ik kijk alvast uit naar de volgende bijeenkomst! 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese