Over rug­zakrobots en ander interes­sant onderzoek

Vallen staat nog steeds in de top-5 van vervelende incidenten bij kwetsbare ouderen. Maar als het aan onderzoekers van de TU Delft ligt niet lang meer. Zij hebben een draagbare robot ontwikkeld voor op de rug. In de zogenaamde ‘rugzak’ zit een door elektromotoren aangedreven draaiende schijf die het evenwicht ondersteunt. De eerste experimenten bij potentiële eindgebruikers zijn veelbelovend. Nu maar hopen dat als dit op de markt komt de prijs niet de bottle neck gaat worden.

Kennen jullie Verpleegkunde, het Nederlands-Vlaams wetenschappelijk tijdschrift voor verpleegkundigen? Inmiddels alweer de 36ste jaargang. Het komt vier keer per jaar uit en geeft telkens een mooi beeld van (uitkomsten van) onderzoek waar wij ons voordeel mee kunnen doen. In de laatste twee nummers van 2020 worden er onderzoeken gepresenteerd die ik jullie niet wil onthouden.

Het eerste is een onderzoek van Gwendolyn de Kever en anderen naar de hbo-verpleegkundige anno 2030. Hoe wordt de positionering van deze professional gezien in het veranderende zorglandschap?, zo luidt de vraagstelling van het onderzoek. Zorgtechnologie zal sowieso frequenter en intensiever worden ingezet. Ook wordt er verondersteld dat er grote aandacht blijft voor onderwerpen als sociale vaardigheden, vakkennis, multidisciplinair samenwerken, maatwerk in de zorg en het stimuleren van de regie van de mens met een zorgvraag. Eén van de aanbevelingen uit het onderzoek is gericht op het hbo-v-onderwijs. Het is van belang dat hierin het perspectief van de leefwereld, normen en waarden van de mens met een zorgvraag centraal staat.

Ook het onderzoek van Sascha Bolt en anderen wil ik graag bij jullie onder de aandacht brengen. Zij hebben een vragenlijstonderzoek verricht onder verzorgenden en verpleegkundigen waarin zij vroegen welke typen en vormen van ondersteuning deze professionals nodig hebben bij het verlenen van palliatieve zorg aan mensen met dementie, zowel thuis als in het verpleeghuis. De uitkomsten zijn heel divers en gaan van behoefte aan ondersteuning bij bijvoorbeeld conflicten tussen naasten (bij besluiten over het levenseinde) tot behoefte aan ondersteuning bij het omgaan met pijn. Eén van de adviezen is intervisie: het delen van ervaringen en het samen reflecteren is sowieso verrijkend.

Ook in het laatste nummer van Verpleegkunde staat een onderzoek dat mijn interesse heeft. Het betreft onderzoek naar het concept van positieve gezondheid bij bachelorstudenten uit Nederland en België. Het belang van preventieve gezondheidszorg wordt steeds meer onderkend. Maar hoe ga je ermee aan de slag, wat kun je ermee? Kiki Kablau en anderen hebben onderzocht hoe bachelorstudenten hiernaar kijken. Wat is hun waarneming, perceptie? Zit preventieve gezondheidszorg al voldoende verweven in het onderwijs en de dagelijkse praktijk? Het antwoord is: nee. Het concept positieve gezondheid is nog te veel een abstract begrip dat meer lading behoeft.

Tot slot dr. Minke Nieboer. Zij is bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) benoemd als lector Wijkverpleging. De ontwikkeling van de beroepsinhoud van de wijkverpleegkundige staat in haar lectoraat centraal. Kijken naar de toekomstige taken en rollen is maar een van de onderwerpen die zij bij de kop gaat pakken. “Mensen die thuis zorg nodig hebben, verdienen een wijkverpleegkundige die excelleert in inhoudelijke vakkennis, samenwerking en communicatie”, zo meent Minke. Ik ga haar zeker volgen; we kunnen ook bij RVWO ons voordeel doen met nieuwe inzichten en deze, in samenspraak met mboRijnland en Windesheim, vertalen naar aansprekend waardevol onderwijs.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese