Onze unieke beweging Radicale ver­nieuwing verpleeg­huiszorg leidt tot zichtbare ver­betering zorg

Met onze nieuwe publicatie ‘Zicht op vernieuwing 3’ maken we de vernieuwing in de verpleeghuiszorg zichtbaar! We maken onze droom voor de verpleeghuiszorg hiermee werkelijkheid. Drie jaar geleden begon onze beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg met een groep enthousiastelingen. Wij hadden een gezamenlijke droom en wilden laten zien dat die werkelijkheid kan worden. We wilden het in de zorg weer om mensen draait. We zijn hard aan het werk gegaan om dat te bereiken. Inmiddels zijn we met 23 zorgorganisaties, verspreid over het land, dagelijks bezig om aan onze droom te werken. De beweging die we vormen wordt steeds sterker. Iedereen die een rol heeft binnen onze zorgorganisaties mag meedoen. Of het nu een vrijwilliger, bewoner, naaste, bestuurder, arts of toezichthouder is. We werken ook nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Inspectie en de zorgkantoren. LOC Waardevolle zorg ondersteunt ons daarbij. Uniek aan onze beweging is dat we het samen doen. Iedereen kan vanuit zijn of haar betrokkenheid en kennis een bijdrage leveren. We denken niet vanuit concurrentie tussen zorgorganisaties, maar helpen en leren van elkaar waar dat kan. We zien inmiddels dat de resultaten steeds zichtbaarder zijn.

Lees verder onder de foto

Cliënt op voorgrond met haar bewonderende zorgmedewerker op achtergrond

Publicatie ‘Zicht op vernieuwing’ laat zien dat het kan 

We hebben weer een mooie nieuwe publicatie gemaakt waarin we een beeld geven wat we gedaan en bereikt hebben. Er blijkt dan veel meer mogelijk dan we vaak denken; laat me een aantal voorbeelden geven. Een bestuurder vertelt in de publicatie: “We komen dichter bij onze bewoners, we gaan nu echt de diepte in met hen: wat is nou belangrijk voor u, hoe kunnen we dat doen, met elkaar?” Een verpleegkundige van dezelfde zorgorganisatie vult aan: “Voorheen deed je je werk – en dat deed je goed! – maar tegenwoordig zijn we veel meer gericht op het uitvoeren van de ‘hartenwensen’ van de mensen – groot en klein. Daar krijg je ook tijd voor, en de mogelijkheden zijn ervoor.”

Een directeur van een organisatie elders in het land die terugblikt op de afgelopen paar jaar vernieuwen: “Dit is geen project, het is een andere manier van wer­ken. We zaten een aantal jaren terug vol in de schaarste, met teams die heel hard werkten, maar niet voor elkaar kregen wat ze wilden, omdat daar de capaciteit niet voor was. Tegelijk waren bewoners en hun familieleden ontevreden. We hadden bedacht dat in ieder geval het gesprek tussen medewerkers en familie op gang moest komen om van onderaf te ontdekken hoe we de juiste zorg konden bieden.” In de publicatie is te lezen dat bewoners en familie de zorg nu hoger waarderen dan voorheen en is vooral ook te lezen over de ingrediënten die vitaal zijn gebleken om duurzaam aan deze verandering te kúnnen werken. Een laatste voorbeeld van nog een andere zorgorganisatie. De bestuurder in de publicatie: “Er woont hier in het dorp een mevrouw van over de tachtig die al jaren voor haar man zorgt. Hulp willen ze niet, hij niet en zij niet. Haar grootste zorg was wat er met haar man zou gebeuren als haar iets overkwam.” Toen ze hoorde van het zorgpension dat de zorgorganisatie in heel korte termijn op eigen risico mogelijk maakte, “had ze aan de huisarts gevraagd of haar man dan naar het pension mocht, en dat heeft hij beloofd. Ze kwam me speciaal bedanken, want nu slaapt ze weer.”

Persoonlijke verhalen, ook over vallen en opstaan

En zo zijn er in ‘Zicht op vernieuwing 3’ nog veel meer leerzame, inspirerende en persoonlijke verhalen te lezen over uitdagingen, valkuilen én natuurlijk successen. Dit keer niet alleen van bestuurders, zorgprofessionals en behandelaars, maar ook van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, een zorgkantoor en het ministerie van VWS. Zij laten zien hoe zij mét ons werken aan ‘de droom’ waar de beweging voor staat, en daarvoor stappen nemen die in veel opzichten lijken op die van de zorgorganisaties. Hoewel dat in iedere situatie weer anders uitpakt. Ook deze Zicht op vernieuwing 3 nodigt weer uit tot reflectie en verdere discussie over de radicale vernieuwing van de verpleeghuiszorg. Onder meer via de 25 ‘Overdenkingen’, tot denken stemmende reflecties op het vernieuwingsproces bij de organisaties die in alle drie de edities van Zicht op vernieuwing hun verhaal gedaan hebben. Ik nodig je van harte uit om de publicatie te bekijken en te vertellen over de mooie voorbeelden. Blader de publicatie hieronder meteen door, of download hem hier.

Met hartelijke groet,

Marie-Antoinette Bäckes
Coördinator Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.