Memorabel

Wat een verrassing! Dit weekend kreeg ik het boek Florence 2.0, De opkomst van de verpleegkundig specialist ggz van Rob Bakker, directeur bij Opleidingsinstelling GGZ-VS, cadeau. En dat in de week van 12 mei, immers De Dag van de Verpleging, de dag waarop internationaal de geboortedag van Florence Nightingale wordt herdacht. En bovendien de week waarin Anna Reynvaan, ook wel de Nederlandse Florence Nightingale genoemd, prominent in de schijnwerpers staat.

Het boek begint met een terugblik in de geschiedenis van de psychiatrische verpleegkunde. Het vertelt over de eerste stappen van Peter Koopman, psychiatrisch verpleegkundige avant la lettre, als leerling-verpleegkundige, in 1963. En daarna bestrijkt het bijna zes decennia geschiedenis van de psychiatrische verpleegkunde, met aandacht voor de beroepsontwikkeling, professionalisering van het vak en de ontwikkeling van de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ. Ook is er een kort filmpje dat mijns inziens zeer de moeite waard is.

Een tweede punt dat in mijn ogen memorabel is, is de Anna Reynvaan Lezing. Alweer voor de 22ste keer organiseert het Amsterdam UMC – in samenwerking met het blad TVZ, de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Inholland – deze lezing én een expertmeeting. Ook worden er jaarlijks prijzen (een praktijk-, wetenschaps- en studentenprijs) uitgereikt.

Gisteren was de expertmeeting online te volgen. Het thema was ‘verpleegkundig leiderschap’ in de breedste zin van het woord. Verschillende verpleegkundigen gaven hun visie op leiderschap en wat daarbij komt kijken. De Canadese Professor of Nursing Greta Cummings reflecteerde op de verschillende onderdelen van leiderschap en benadrukte het belang van trots, trots zijn op je beroep. Enfin, met recht een expertmeeting die prikkelde en inspireerde.

Op 12 mei zal  Greta Cummings de Anna Reynvaan Lezing houden, eveneens over het thema verpleegkundig leiderschap. Een quote van Cummings wil ik jullie alvast niet onthouden: “Verpleegkundig leiderschap is in staat zijn om het heden te zien voor wat het werkelijk is, de toekomst te zien voor wat deze zou kunnen zijn en dan actie te ondernemen om de kloof te dichten.”  Ben je nu ook nieuwsgierig geworden? Je kunt de lezing hier online volgen of terugkijken.

Dan mijn laatste memorabele eyecatcher. Die betreft een rapport over mantelzorgers.

Het is alweer vier jaar geleden dat mijn moeder is overleden. Daarmee kwam voor mij een einde aan een lange periode van mantelzorg. Als ik nu terugkijk, dan vraag ik me soms af hoe het allemaal te combineren was. En hoe ik het vol heb gehouden. Niet dat ik het overigens had willen missen, want de zorg heeft me ook verrijkt.

Vandaag las ik in Zorgvisie onder de kop ‘Feiten en cijfers’ de uitkomst van het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2021. Bijna een op de vier Nederlanders zorgt voor een naaste. Dat is een behoorlijk aantal. Meer dan dat ik verwacht had. Allemaal mensen die mantelzorger zijn.

Onlangs heeft Senior Service, de oudste en grootste organisatie op het gebied van mantelzorgondersteuning, onderzoek verricht onder 1500 mantelzorgers en daar een rapport over uitgebracht. Veel van de uitkomsten waren mij wel al bekend, maar er bleken toch ook nog eyeopeners. Wist jij bijvoorbeeld dat zes op de tien mantelzorgers verwachten de komende jaren meer hulp nodig te hebben bij hun mantelzorgtaken? En dat voor een derde de mantelzorg een dagelijkse taak is? Wat ik me ook realiseer, dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, want jonge mantelzorgers zijn in dit onderzoek niet meegenomen …

Wil je meer weten over het onderzoek? Kijk dan eens op de site van Het nationaal Mantelzorgonderzoek of lees het  persbericht.

Meer weten over de ervaringen van mantelzorgers? Beluister dan deze boeiende podcast.

Meer weten over Florence Nightingale en het FN-Instituut? Kijk dan op: Florence Nightingale Instituut – Dag van de Verpleging (fni.nl)

Beeld bovenaan: Credit: Crimean War: Florence Nightingale assessing a ward at the military hospital in Scutari. Coloured lithograph, c. 1856, by E. Walker after W. Simpson. Wellcome Collection. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0), Verkregen van: Picspree.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese