Literatuurstudie bevestigt het belang van onderlinge relaties en de inrichting van de omgeving

Hoe stimuleer je autonomie van bewoners en versterk je mantelzorg in het verpleeghuis?

Leven zoals je zelf graag wilt

Mensen leven graag het leven zoals ze dat zelf willen. Ook als ze ouder worden. Jogé Boumans (Academische Werkplaats Ouderen, Tranzo, Tilburg University) deed promotieonderzoek waarin de vraag centraal staat hoe je je leven kunt blijven leven zoals je dat zelf wilt, ook als je wegens dementie niet meer thuis kunt wonen.

In haar promotieonderzoek worden twee verschillende zorgconcepten bestudeerd (De Leyhoeve en de Wever beide in Tilburg) om te bepalen welke elementen een rol spelen bij autonomie en mantelzorg.

Stimuleren van Autonomie en mantelzorg

In het eerste artikel is de wetenschappelijke literatuur doorzocht om te ontdekken wat bekend is over het stimuleren van autonomie en mantelzorg bij bewoners van intramurale zorginstellingen voor mensen met dementie (klik hier voor het artikel). Het doel van dit literatuuronderzoek was om te begrijpen hoe zorgconcepten, de fysieke omgeving of technologie kunnen bijdragen aan autonomie van bewoners en mantelzorg.

Onderlinge relaties en een sociale en flexibele open houding als succesfactoren

Na een brede zoektocht hebben we 49 artikelen in deze literatuurstudie meegenomen. Het bleek dat de relatie tussen bewoners en zorgverleners maar ook mantelzorgers belangrijk zijn. Een betere onderlinge relatie tussen de bewoner en de verzorgers zorgt voor meer kennis(deling) over de bewoner wat bijdraagt aan autonomie voor bewoners. Een sociale, flexibele en open houding van zorgverleners is ook van belang om mantelzorg te stimuleren.

De omgeving maakt het verschil

Tot slot bleek dat de inrichting van verpleeghuizen belangrijk is. Zo kunnen speciaal ingericht ruimten (zoals een tuin) zorgen dat bewoners actiever worden en het kan ook bijdragen aan meer autonomie voor bewoners. Gebruik maken van technologie zorgt dat zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan het ‘zorgen’ waardoor zij meer tijd hebben voor een echt gesprek met bewoners.

Deze literatuurstudie biedt inzichten hoe verpleeghuizen autonomie van bewoners kunnen stimuleren en hoe zij mantelzorg kunnen stimuleren en dat hierbij veel aspecten van het leven in een verpleeghuis van belang zijn.

Wil je op de hoogte blijven van onderzoeken en evenementen van de academische werkplaats Ouderen van Tranzo? Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Onderzoek

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese