Herfstvakan­tie … maar niet voor de RVWO-studen­ten van oktober 2020

In oktober 2020 is een groep van 49 nieuwe mbo-studenten (doorstromers en zij-instromers) gestart met de praktijk-leerroute RVWO. Nieuwe RVWO-studenten beginnen altijd in het voor- of najaar met hun opleiding. De eerste vier weken hebben zij vier dagen per week onderwijs; de nadruk ligt dan op de groepsvorming en theoretische vorming. Na die vier weken verschuift het accent naar het werkplekleren.

In de voorjaarsvakantie of herfstvakantie volgen de studenten altijd verrijkingslessen, die verzorgd worden door veld- en ervaringsdeskundigen. Deze lessen zijn vorige week online gegeven, vanwege de coronacrisis. Best spannend, want het dagelijkse werk van de deskundigen is tenslotte niet online lesgeven. Zij hebben bovendien niet veel voorbereidingstijd gehad om zich hierin te verdiepen en de lessen vorm te geven.

Corona maakt dat we allemaal voortdurend uitgedaagd worden, grenzen moeten verleggen en creatief dienen te zijn. Maar nu, na vier dagen van online verrijkingslessen, kunnen we terugkijken op een – volgens mij – geslaagde week!

Barbara Oppelaar gaf de studenten zicht op het ouder wordende en beschadigde brein. Daarbij gebruikte zij de formule van professor Tom Kitwood. Deze formule is de basis voor onder andere leefplezier, liefdevolle zorg en dementia care mapping, een methode om het welbevinden van mensen met dementie te bevorderen.

Eva van Zelm nam de studenten op onnavolgbare wijze mee in een bevlogen verhaal en ging daarin van de chaostheorie naar het belang van een heldere missie en visie.

Aart Eliens sprak in verschillende lessen over professionele identiteit. Hij toonde zich geïnspireerd door het boek Je Binnenste Buiten – Over professionele identiteit in organisaties van Manon Ruijters. Ook ging hij in op hoe leervragen de student tijdens de opleiding handvatten bieden bij het zelf nemen van regie over het leren – in theorie en praktijk.

Dat veilig werken en kwaliteit van werken belangrijke thema’s zijn in de zorg, is allang geen vraag meer. Marloes Twigt liet studenten kennismaken met twee verschillende kwaliteitssystemen (RAI en Omaha) die zorgprofessionals helpen te werken aan veiligheid en kwaliteit.

Uiteraard zijn al deze lessen voor de doorstroom-studenten soms een herhaling van dat wat zij al weten. Maar soms kan een nieuwe kijk op dergelijke thema’s ook wat opleveren.

Tot slot is er nog stilgestaan bij Dementie… en dan. In deze les ging het niet zozeer over alle ziekten die gegroepeerd worden onder de verzamelnaam dementie, maar meer over wat er nog wél kan als iemand dementie heeft. Hoe, met de juiste inzet van bijvoorbeeld muziek, licht en bewegen, het leven nog draaglijk kan zijn.

Aan het einde van de lesweek is samen met Danielle Swart en Lucia Thielman van de Leyden Academy stilgestaan bij liefdevolle zorg.

Als kers op de taart stuurde Majda Ben Hammadi, student verpleegkunde van ActiVite, de volgende reflectie hierop. En daar word ik toch wel even stil van, op deze mooie herfstmiddag!

Majda Ben Hammadi

Lieve zorgvrager,

Ik wil je kunnen aankijken en je vertellen dat je er niet alleen voor staat.

Ik wil je kunnen verzorgen en je beloven dat je niet tegen alleen een hulpverleenster, maar tegen veel meer dan dat praat.

Je kan me alles vertellen en ik zal het elke dag met plezier willen aanhoren. Ik heb niet al te veel tijd, maar ik zal naar je luisteren.

Ik wil mezelf op je kunnen afstemmen, in daden en in woorden. Ik zal met je mee bewegen en rekening met je houden. Ik wil dat je me vertrouwt en weet dat je op mij kunt bouwen.

Ik weet dat je ooit mijn naam zult vergeten, maar wat ik voor je gedaan heb, zal je diep van binnen onthouden.

Ik wil ermee om kunnen gaan dat ik soms niks voor je kan doen en toch zal ik er zijn tot het eind. Met liefde voor de zorg en liefde voor alle zorgvragers, die van binnen nooit verdwijnt.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (4)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ali 3 jaar geleden

Prachtig gedicht. Ik heb m overgeschreven. 
 

Reageer op dit bericht
Sylvia van der wiel 3 jaar geleden

Heel ontroerend…….Heb er een traantje van gelaten
 
mooi bericht madja

Reageer op dit bericht
Suresh K. 3 jaar geleden

Super mooi geschreven majda!! Mijn oprechte complimenten 

Reageer op dit bericht
Aukje Lausberg 3 jaar geleden

Wat een indrukwekkend programma dat nieuwsgierig maakt en wat een indrukwekkende verklaring van Majda! Onvoorwaardelijk. Ontroerend mooi.

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese