Ethisch dilemma rond veiligheid

Als ergotherapeut worstel ik met het dilemma motiverende gespreksvoering versus eigen regie. Ik ben benieuwd hoe jullie daar over denken. 

Er ligt momenteel een vrouw in het ziekenhuis omdat ze gevallen is. Een maand geleden had ik een intake bij haar thuis omdat de huisarts haar valgevaarlijk vond. Ik wilde een valpreventie-analyse doen en adviezen geven. Ze vond het allemaal niet nodig en ik heb de behandeling niet in gang gezet. 

Achteraf gezien ging het dus mis bij het motiverende gesprek, en gaf ik teveel ruimte voor eigen keuze. Of niet?
Hoe ver kan je gaan bij motiverende gespreksvoering. Overtuigen heeft geen zin, maar volgens de theorie moeten we cliënten verleiden om akkoord te gaan. 'Voor hun eigen bestwil'

 Wanneer ga je voorbij aan de wens van de cliënt? En mag ik van deze ervaring leren dat ik volgende keer volhardender moet zijn? 

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marèl 18 dagen geleden

Dit vind ik een hele interessante vraag. In de zorg wordt steeds meer belang gehecht aan de eigen regie van de cliënt/ bewoner, ook binnen de intramurale setting.

Wanneer ‘verplicht’ je een bewoner tot het meedoen aan een activiteit om iemand in beweging te krijgen? Wanneer ‘verplicht’ je een bewoner om toch met de groep mee te eten in plaats van alleen op de kamer om eenzaamheid tegen te gaan?

 

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese