Een dag uit het leven van: Marijke van Haeften, prog­rammamanager dementie

Ken je collega’s!
In de rubriek ‘Ken je collega’s!’ vind je blogs en interviews waarin je kennis kunt maken met (toekomstige) collega’s van de studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®.

‘“Mama, ben je al wakker?!” Nee!! Of ja, nu wel. Een nieuwe dag is weer begonnen! Ik ben Marijke van Haeften, moeder van drie lieve kinderen van 1, 3 en 5 jaar, en ik werk als programmamanager dementie bij ActiVite. Ik neem jullie mee in een werkdag van me.

Computer aan, en even snel een blik werpen op mijn mail en filteren wat het meest urgent is en echt nu beantwoord moet worden: dit zijn vaak vragen van medewerkers. Daarna schrijf ik een stuk over thuisbegeleiding voor mensen met dementie. Ik vraag de casemanagers of zij mee willen lezen.

Dan is het tijd voor een overleg over de Ontmoetingscentra van ActiVite: door de 1,5-meter-maatregel hebben we momenteel kleinere groepen. En tijdens de lockdown is wel gebleken hoe belangrijk deze Ontmoetingscentra zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers! Ze misten het zo enorm! Hoe kunnen we nog uitbreiden zodat we meer mensen een plekje kunnen bieden? Ik bespreek het met mijn kamergenoot Manja Vreeswijk, teammanager van de Ontmoetingscentra. We concluderen dat we nog op zaterdagen open kunnen en ook naar grotere locaties gaan kijken. Wel even kijken naar het financiële plaatje hierbij.

Nu is het alweer tijd voor lunch; ik zou eigenlijk even lekker moeten wandelen, maar dat lukt helaas niet meer. Het volgende overleg begint: over een nieuw project vanuit het Expertisecentrum Dementie van ActiVite en Topaz. In dit project gaan we medewerkers vragen om hun belangrijkste leermoment in de zorg voor mensen met dementie via een vlogje of bericht te delen. Een superleuke vergadering, ik word er helemaal vrolijk van!

De rest van de dag ben ik vooral aan het mailen en bellen. Over scholing voor medewerkers, een bijeenkomst over dementievriendelijk Leiden en werkinstructies die afgerond moeten worden. Zo probeer ik een steentje bij te dragen aan betere dementiezorg.

Ik vind dementie een vreselijk ziekte. Tegelijk vind ik dat dementie ook wel eens te veel gestigmatiseerd wordt: er kan nog zóveel, ook als je dementie hebt! Ik geloof dat kwaliteit van leven met dementie mogelijk is, als je ermee leert omgaan. Daarvoor hebben mensen wel goede informatie, begeleiding en zorg nodig. Dat proberen we te organiseren!

Boeiende podcast
In een boeiende podcast vertelt Marijke van Haeften over casemanagement dementie. De podcast is te vinden in de WaardeCast, een serie podcasts en films over interessante onderwerpen met betrekking tot de VVT en het zorg- en welzijnsonderwijs (mbo en hbo). Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar ze zijn ook interessant voor anderen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese