De waarde van ervaringsdes­kundig­heid

Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs (RVWO, zie www.waardevolonderwijs.nl) is onder meer ontstaan vanuit de gedachte dat onderwijs waardevol kan en moet zijn. Waardevol, in de zin dat het onderwijs de nieuwsgierigheid prikkelt om verder te kijken dan de aangeboden lesstof. Waardevol ook in de betekenis dat er altijd een mens “vastzit” aan een ziekte, kwetsbaarheid of aandoening. En mensen zijn de moeite waard, toch?

In het RVWO-onderwijs laten we graag ervaringsdeskundigen aan het woord. Dit zijn mensen die zelf ervaring hebben als cliënt in de zorg én deze ervaring professioneel kunnen inzetten om anderen met een zorg- of hulpvraag te ondersteunen.

Na de podcast met Annemarie de Vries over haar kwetsbaarheid, een dwangneurose, werd ik geprikkeld verder te zoeken. Luisteren we wel genoeg naar de behoeften, de angsten en de verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid? Zien we de medemens met een kwetsbaarheid nog wel echt?

Op internet stuitte ik op Gekkenwerk. Dit is een indrukwekkende documentaire uit 2014:

In de film maak je kennis met Wilma Boevink ­– een ervaringsdeskundige die rond 2002 het programma HEE (Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid) opgezet heeft. Hiermee gaf ze een aanzet tot een andere visie op de positie van de cliënten/patiënten binnen de zorg. Ook andere ervaringsdeskundigen komen aan het woord in de documentaire. Voortdurend word je een spiegel voorgehouden: doen wij het als zorgprofessionals wel goed? Is professionele nabijheid niet veel beter dan professionele distantie? Heeft niet ieder mens recht op medemenselijkheid? Het liedje Wie van Herman van Veen is zeldzaam treffend verweven in de docu. En dat komt echt binnen. Zoals ik soms podcasts aanprijs, zo is dit een documentaire die je eigenlijk niet mag missen.

Meer weten? Kijk ook eens op de site van het Trimbos Instituut. Hier kun je bijvoorbeeld lezen over de impact van ontwrichtende ervaringen en hoe mensen die te boven kwamen met behulp van het HEE-programma.

Ik denk dat niemand meer om de waarde van ervaringsdeskundigheid heen kan!

Beeld bovenaan: Pixabay.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese