De tijd vliegt

Wat gaat de tijd toch snel. Ligt het aan het ouder worden of gewoon aan mij? We staan voor de kersttijd; Sinterklaas ligt alweer achter ons. Het nieuws wordt jammer genoeg nog steeds gedomineerd door corona en alles wat daarmee samenhangt.

Het werk in de zorg staat, niet in de laatste plaats door corona, nog steeds onder hoogspanning. Wat een inspanningen verrichten alle medewerkers van de diverse zorgsectoren elke dag weer! De meesten doen het gezegde van mijn oma zaliger – “Niet klagen, maar dragen” – eer aan. Met niet aflatende inzet wordt de zorg geleverd, vraag soms niet hoe. Veel hulde hiervoor. Het applaus dat vorig jaar tijdens de eerste lockdown klonk, mag wat mij betreft nu met veel trompetgeschetter worden ondersteund.

Door corona heeft ook heeft de productie van de podcasts van RVWO in 2021 enige vertraging opgelopen. Maar uitstel betekent zeker geen afstel! In december/januari komen er nog twee interessante podcasts bij: eentje over palliatieve zorg en een over beroepsidentiteit. Dus houd de rubriek de ‘WaardeCast’ op onze website in de gaten!

Ook op innovatief gebied is er het afgelopen jaar bij ActiVite, DSV en Topaz wel wat gebeurd. Voorbeelden hiervan staan in de laatste nieuwsbrief RVWO en op de website waardevolonderwijs.nl. Lees vooral over de Toolkit slim incontinentiemateriaal en ook over het project Privacy, Seksualiteit en Intimiteit. Naast Topaz heeft ook ActiVite een programmamanager Innovatie eHealth aan gesteld. Dit onderschrijft dat eHealth ook in de langdurige zorg een belangrijk onderwerp is en blijft.

In het vakblad Zorgvisie las ik dat in ziekenhuizen bij tweederde van de patiënten een delirium niet wordt herkend, zo bleek al in 2016 uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook meldt Zorgvisie dat uit onderzoek van Marcantonio (2017) naar voren komt dat bij 75 procent van de patiënten er sprake is van een moeilijk te herkennen, stil delirium. Een neuroloog-intensivist, Arjen Slooter van het UMC Utrecht, heeft in samenwerking met Prolira vervolgens een nieuwe tool gemaakt: de Deltascan. Deze maakt het mogelijk een delier objectief aan te tonen. Nu wordt dit instrument voornamelijk in de ziekenhuizen gebruikt, maar wellicht weet het ook de weg naar de verpleeghuizen en thuiszorg te vinden.

Tot slot: aan alle goede dingen komt een einde. Zo ook aan mijn samenwerking met ActiVite, DSVǀverzorgd leven, Topaz, mboRijnland en hogeschool Windesheim. Met veel plezier heb ik in de afgelopen jaren met bevlogen medewerkers en studenten van de praktijk-leerroute RVWO gewerkt. We hebben nieuwe inzichten vergaard en deze omgezet in mooi aansprekend onderwijs. En we hebben de praktijk dichter bij het onderwijs gebracht. Nu gaan deze organisaties verder met waardevol vernieuwend onderwijs. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit met dezelfde inzet en inspiratie zal zijn.

Veel dank voor de samenwerking en inspiratie. Het ga jullie goed, blijf gezond. Fijne feestdagen, een voorspoedig nieuwjaar en onze wegen kruisen vast nog wel eens.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese