Dame naast haar: ‘Je weet het nu eventjes niet, geeft niets’

Wendy volgt de praktijk-leerroute Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Ze komt niet uit de zorg, maar deed al wel een bijzondere ervaring op toen zij een dag meeliep in verpleeghuis Hussonshoek van ActiVite, voor mensen met dementie.

Wendy vertelt in de video: “De mensen gingen koffie drinken aan een koffietafel. Er was één dame die zat in een stoel en was heel druk bezig met haar poppen en beertjes. Ineens werd ze paniekerig en vroeg ze aan de dame naast haar: Joh, volgens mij moeten we naar school, hoe laat is het?! Weet jij nog waar de school is? Hoe moet dat nu..?

‘Wij hoeven niet meer naar school’

Echt een soort paniek dus. De dame naast haar had denk ik juist een heel helder moment en die reageerde daar zo op: Joh, rustig maar. Je weet het nu eventjes niet, dat geeft niets. Maar wij zijn al oud dus wij hoeven niet meer naar school, dat hebben we al lang gehad. Doe maar gewoon rustig.

De eerste mevrouw reageerde daar positief op en ging gewoon weer verder spelen met haar poppen en beren. Dat was heel leuk om te zien.”

Beleving cliënt?

Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk aandacht voor de belevingswereld van mensen die zorg nodig hebben is. Dat is een van de uitgangspunten van RVWO. Als mensen bijvoorbeeld dementie hebben, kan hun beleving van dingen heel anders zijn dan we gewend zijn. Door al in de opleiding regelmatig dichtbij mensen te zijn die met bijvoorbeeld dementie te maken hebben, kunnen toekomstige zorgmedewerkers optimaal leren hoe dat voor mensen kan zijn. En hoe je daar oog voor kunt hebben, mee om kunt gaan. Daarom vind het leren bij RVWO zo veel mogelijk in de praktijk plaats.

Meer weten

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marieke van den Houten 3 jaar geleden

Wat een positief en herkenbaar verhaal van Wendy. In het verpleeghuis waar ik werk als medewerker Wonen en Welzijn zie ik ook hoe bewoners elkaar bemoedigend of kalmerend toespreken.

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese