“Blijf gewoon even bij mij”

Addy van den Berge, student Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), werkt als verpleegkundige-in-opleiding bij zorgorganisatie ActiVite. Kort geleden volgde zij een online les (uit de WaardeCast®) over huidhonger: ze beluisterde een podcast en bekeek een documentaire. In deze blog reflecteert ze op ‘huidhonger’ en vertelt ze hoe de les leidde tot extra bewustwording. “Is niet de belangrijkste hulpvraag: blijf gewoon even bij mij, zie mij…”

“Het onderwerp huidhonger doet mij wel wat! Maar door dit onderwerp aan te snijden, leeft het bij mij nog meer. Een stukje bewustwording. Ik heb buiten de extramurale zorg ook een aantal jaar in een semi-verpleeghuis gewerkt, ook op PG-afdelingen.

Toen had nog niemand kunnen bevroeden dat er een periode zou komen waarin het aanraken van elkaar, fysieke aandacht geven, ‘not done’ zou zijn. En wat missen wij, maar vooral zij, dit. Ik vind het schrijnend. Een eye opener voor mij is hoe mooi mensen oplossingen en alternatieven bedenken, maar vooral dat zij er ook daadwerkelijk iets mee doen! En dat ik mij dan onbewust daar te weinig voor inzet. Ik had het idee door enorm veel te werken in coronatijd dat ik mijn steentje voldoende bij had gedragen. Bij het zien van de documentaire en het luisteren naar jullie denk ik dat ik de meest simpele aanpak heb overgeslagen. Ik heb vooral heel hard gezorgd voor… maar heb ik ook gezorgd met?

Daarmee zeg ik overigens niet dat ik tekort ben geschoten, maar wel dat ik mij heb laten leiden door de drukte die het met zich mee bracht. Het volgen van richtlijnen en regelgeving, indicaties.  Ik heb de eenzaamheid gezien, maar wat heb ik er concreet mee gedaan? Heb ik mij niet te makkelijk neergelegd bij het feit dat ik deed wat ik kon… was dat dan echt zo? Was niet de belangrijkste hulpvraag; blijf gewoon even bij mij, zie mij…

Wat de uitkomst daarvan ook is, het gaat om de vraag die je jezelf stelt. Misschien kom ik tot de conclusie dat ik inderdaad voldoende heb gedaan, maar zeker kom ik tot een bewustwording. Blijf jezelf deze vragen stellen. Heb ik gezorgd voor, of heb ik gezorgd met?

Ik ga dit meenemen in mijn leerproces en op de werkvloer. Bedankt voor dit mooie onderwerp!”

Over de WaardeCast® van RVWO

In de WaardeCast® vind je podcasts en films over interessante onderwerpen met betrekking tot de ouderenzorg. Deze podcasts zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO), maar ze zijn ook interessant voor anderen. Gespreksleider is steeds Mieke Hollander (Zorg4Effect), de bedenker van RVWO.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese