Bewegen, bewegen, bewegen

Ken je collega’s!
In de rubriek ‘Ken je collega’s!’ vind je blogs en interviews waarin je kennis kunt maken met (toekomstige) collega’s van de studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®.

Het zal wel in de naam zitten: Erik. Ken je Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie? Zo niet, zoek hem dan eens op YouTube. Op buitengewoon beweeglijke en enthousiasmerende manier vertelt deze Erik over het belang van bewegen. En eigenlijk doet Erik Poortman (59, manager bedrijfsvoering bij Topaz) precies hetzelfde. “On the move, zeg ik altijd. Bewegen, bewegen, bewegen. En als je dan een keer op je bek gaat dan zeg ik: mooi, weer wat geleerd.”

Van voor naar achter…

En er is nogal wat in beweging. Om te beginnen is Topaz aan het investeren. Dat was nodig, want dat was een tijdje niet gebeurd. Vergelijk het met het uitstellen van de aanschaf van een nieuwe auto: zolang je geen nieuwe koopt, houd je dat geld in je zak. Maar ondertussen wordt het onderhoud duurder en op enig moment moet er toch een keer een nieuwe komen. Nou, zo is het ook ongeveer met de gebouwen en de ICT van Topaz. We hebben een paar jaar gespaard, maar nu is het tijd om te investeren. Sommige gebouwen en de ICT zijn simpelweg te oud geworden. En dus zijn we aan het verbouwen, zijn er nieuwbouwplannen en zijn we al een poosje onderweg naar de cloud. Bewegen, bewegen, bewegen. Dit betekent overigens wel dat – net als thuis bij een nieuwe auto – de spaarrekening eraan gaat. En dat betekent dus ook dat het extra belangrijk is om te zorgen dat de dagelijkse inkomsten en uitgaven een beetje in evenwicht zijn.

…van links naar rechts

Maar er is meer in beweging. Waar vroeger onze collega’s van de afdeling bedrijfsvoering de broek aan hadden, delen nu de teamleiders de lakens uit. Erik legt het me uit, en ik denk dat ik het snap. Het is net als met Hanna d’r zakgeld. Zij krijgt 1 euro per week en heeft er allerlei plannen bij. Ik wil dan eigenlijk zeggen: “Hanna, zou je dat nou wel doen, 5 euro uitgeven aan een potje slijm? Je kunt ook sparen. Of het ergens anders aan uitgeven.” Gelukkig is Hanna nog niet zo aangepast als veel grote mensen en die zegt dan: “Mam, het is toch míjn zakgeld?” Waarop ik zeg: “Je hebt gelijk, maar onder één voorwaarde: geen snoep” (ja, sorry). Nou, zo’n beweging, maar dan in het groot, maken we bij Topaz ook. Vroeger zei de collega van bedrijfsvoering niet alleen hoeveel geld je had, maar ook hoe je dat moest uitgeven. Dan kreeg je soms rare dingen, omdat die collega van bedrijfsvoering weliswaar verstand heeft van geld, maar niet per se van zorg. Net zoals ik geen verstand heb van slijm en de waarde van slijm voor een 7-jarige. Dan is 5 euro geen geld. Nu helpen onze collega’s van bedrijfsvoering met het zicht hebben en houden op ons huishoudboekje en denken ze mee als er vragen of problemen zijn. Maar de bal ligt bij de teamleiders. Het is hun toko en hun huishoudboekje. Bewegen, bewegen, bewegen.

Ook tijdens Corona

En alsof dat allemaal nog niet genoeg beweging is, is er nu Corona. En dat betekent: meer mensen aan het werk, mondkapjes, extra schoonmaken en een speciale manier van afvalverwerking, of met andere woorden: meer kosten. Het betekent ook dat er geen nieuwe bewoners komen op afdelingen waar iemand besmet is met Corona, of met andere woorden: minder inkomsten. Dat gaat maar een tijdje goed. En dan zegt Edwin (de opperbaas) tegen Erik: “Zorg dat we het in de hand houden met elkaar.” En dat doen Erik en zijn team dan. Daar waar in de zorg iedereen het zweet onder z’n mondkapje werkt om de dag goed door te komen, werken Erik en zijn mannen en vrouwen zich een slag in de rondte om te zorgen dat we daar niet failliet aan gaan, bij wijze van spreken. Want er is weliswaar een compensatieregeling, maar dat is geen kwestie van hand op houden en geld vragen. Elke meer betaalde en minder verdiende euro moet worden uitgelegd en aangetoond. Noem het administratieve last, noem het bureaucratie, het komt erop neer dat het veel werk is. Extra werk. En ondertussen gaat – net als in de zorg – het werk van de afdeling bedrijfsvoering ook gewoon door. “Tja, als we de jaarrekening uitstellen, verstrekken de banken geen lening voor de nieuwbouw en komt er nooit een paal in de grond. Dus we gaan wel door.” Bewegen, bewegen, bewegen.

Erik vindt het leuk. Dat kan ik horen. Hij is wel een beetje moe, en het wordt straks wel een keer tijd voor een drinkpauze, maar hij houdt van bewegen. “Je moet er wel bovenop zitten, anders komt het niet goed. Het is een beetje een sport, dat zit wel in me.”

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese