Agressie: voorkomen is beter dan genezen

Onlangs heb ik de podcast ‘Agressie in de zorg’ met Edward Kudding  (van Kudding & Partners), specialist in agressiereductietrainingen, opgenomen.

Soms vraag ik me af of een onderwerp past in de WaardeCast. Is agressie in de zorg niet een onderwerp wat zo langzamerhand al genoeg is platgeslagen? Nou, niet dus! Zopas las ik de nieuwsbrief van Nursing en daar wordt het thema weer breed uitgemeten. “Meer dan 83% van de verpleegkundigen is het afgelopen jaar uitgescholden door patiënten en hun naasten”, zo blijkt uit een enquête van Nursing onder 2100 verpleegkundigen.

Of het nu om verbale of fysieke agressie gaat, de getallen liegen er niet om. Goed dus dat we er een podcast aan hebben gewijd. Want laten we wel wezen, we werken niet om agressie te ontvangen!

Agressie is nooit goed te praten. En je hoeft je zeker niet te schamen als je in je werk agressief wordt bejegend door cliënten en hun naasten.

Gelukkig blijkt uit hetzelfde onderzoek van Nursing dat de verpleegkundigen die met agressie te maken hebben gehad zich gesteund voelen door collega’s en hun leidinggevende. Ook de zorgorganisaties doen het goed qua opvang.           

Verder zijn er ook handvatten en tips voor verzorgenden, helpenden en verpleegkundigen die je kunnen helpen om te gaan met agressie. (In de podcast geeft Edward Kudding al een aantal tips). Hierdoor voel je je niet meer zo overvallen als je ermee wordt geconfronteerd.

Na het gesprek met Edward ben ik er van overtuigd dat ook bij agressie het adagium is: voorkomen is beter dan genezen. Veel opleidingen besteden gelukkig al aandacht aan dit thema. Ook in de praktijk-leerroute Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® is ruimte ingevoegd om bij dit thema stil te staan.

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en Waarde-vol Onderwijs. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail radicalevernieuwing@loc.nl of bel 030 207 4067.

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese