Fenna Mossel

Over mij

Als zorgethicus is mijn persoonlijke interesse binnen de zorgethiek breder dan de relatie tussen de ‘traditionele’ zorgverlener en zorgvrager. Tijdens een actieonderzoek binnen de politie raakte ik geïntrigeerd door de bezorgdheid van ‘de organisatie’ voor de medewerkers. Kunnen we deze relatie ook zien als een zorggever en zorgontvanger? En wie is de zorgverlener binnen de organisatie?
In het Nederlands kan de term zorgen binnen “zorgzame organisaties” vertaald worden als “zorgzaamheid”. Wat houdt dit in en hoe ervaren al die verschillende medewerkers, cliënten en patiënten zorgzaamheid? Welke associaties hebben mensen met deze term? Is het soft, betuttelend, menselijk, paternalistisch, bekrompen? Welke rol spelen onderliggende waarden, heersende vooroordelen en beleid hierin? Welke interventies zouden kunnen bijdragen aan een gevoel van zorgzaamheid?

Wat ik wil halen uit dit netwerk

Graag zou ik binnen organisaties de zoektocht willen aangaan naar hoe zorgzaamheid daar vorm krijgt. Hoe ervaren medewerkers dit en wat kan er nog aan verbeterd worden? Een benadering als actieonderzoek, waarbij de onderzoeker deel uitmaakt van de praktijk, biedt mogelijkheden om al doende te leren.

Ik wil ook iets brengen, namelijk

De gevoeligheid die ik van nature heb, komt in mijn onderzoek goed van pas. Ik ben nieuwsgierig en ga graag het gesprek aan met mensen om te horen wat hen beweegt en wat zij nodig hebben. Door mijn brede werkervaring heb ik een organisatiesensitiviteit ontwikkeld. Als zorgethicus heb ik daarnaast oog voor de positie en kwetsbaarheid van mensen binnen een organisatie waarbij ik ook onderliggende waarden naar de oppervlakte probeer te krijgen.

Organisatie

Fenna Mossel

Locatie in het land waar jouw/​de activiteiten van de organisatie vooral plaatsvin­den

Nederland

Omschrij­ving van de organisatie-ac­tiviteiten en wat ik doe

Als actieonderzoeker ben ik niet ‘de externe partij’ die komt bepalen wat er beter kan. Ook kom ik niet een training geven in de hoop dat dat een verandering in gang zet. Als actieonderzoeker ben ik in de organisatie aanwezig tussen de medewerkers. De medewerkers zelf worden co-onderzoeker en samen gaan we aan de slag met kortcyclische interventies. Interventies die voortkomen uit de medewerkers zelf, hun kennis is goud waard. Voor interventies om te kunnen slagen is het van belang dat er draagvlak is binnen de organisatie. Dat kan betekenen dat er ook in de ‘hogere lagen’ interventies nodig zijn.

Wat ik nog wil delen met dit netwerk

De meeste mensen brengen een groot deel van hun leven door op hun werk. Dit betekent dat hun kwaliteit
van leven voor een groot deel bepaald wordt door het leven dat zich afspeelt binnen organisaties en afhangt
van de wijze waarop men de relaties binnen deze organisaties ervaart. In 2019 concludeert het CBS dat bijna
75% van het totaal aantal meldingen voor psychische aandoeningen wordt veroorzaakt door burn-out. Dit
toont aan dat het op het werk tijd wordt om beter voor elkaar te zorgen.

Anders gezegd, het is tijd voor zorgzame organisaties.
Dit gaat het onderwerp worden van mijn promotietraject de komende jaren.

Mijn reacties

Nog geen reacties geplaatst op dit sociaal platform.
‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese