clienten
Ervaringsdeskundige Noa van Hagen over haar steunpunt jongeren: “Vanuit echte verbinding, vanuit de relatie, proberen we jongeren verder te helpen”
Geplaatst op 17 januari 2025 - Thema's: Mensen en initiatieven
Hoe lukt het mensen ondanks tegenslagen of andere hobbels waarde aan hun leven te geven? En wat drijft en motiveert hen van waarde en betekenis te zijn voor anderen? In deze aflevering van de rubriek 'Waardevol leven' in tijdschrift Zorg & Zeggenschap, vertelt Noa van Hagen over hoe haar ervaring als jongere in de jeugdzorg leidde tot de oprichting van Steunpunt Avalon.
50 jaar vastlopen
Geplaatst op 11 december 2024 - Thema's: Mensen en initiatieven
“De jeugd staat laag op de politieke agenda. De toekomst van onze jeugd is geen hot topic.” Aldus de directeur van Jeugdzorg Nederland, na het jaarlijkse jeugdzorgdebat in de Tweede…
Op weg naar effectieve zorg voor jeugd | ‘Die moeilijke dingen moeten op tafel blijven’
Geplaatst op 5 december 2024 - Thema's: Mensen en initiatieven, Opstarten beweging
Half november is een tweede groep deelnemers van start gegaan. Onder wie professionals van een aantal nieuwe zorgorganisaties in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering. De deelnemers kwamen voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Waar willen zij aan werken?
Netwerkbijeenkomst jongeren- en cliëntenraden jeugdzorg
11 december 2024
Geplaatst op 27 oktober 2024 - Thema's: Doe je mee?
LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer Radicale vernieuwing), ondersteunt jongeren- en cliëntenraden. Jeugdhulpaanbieders zijn verantwoordelijk voor het inrichten van medezeggenschap. Het is essentieel dat juist de stem van ouders, de kinderen en jongeren…
Landelijk event Medezeggenschap Jeugd
9 september 2024
Geplaatst op 8 mei 2024 - Thema's: Mensen en initiatieven, Doe je mee?
Op maandag 9 september organiseert LOC Waardevolle zorg weer een Landelijk event Jeugd: 'Over zeggenschap gesproken'. Het thema is 'Bouwen aan medezeggenschap in de Jeugdzorg'. We hebben elkaar echt nodig om van medezeggenschap een succes te maken.
LOC-oproep #3: Versterk rechtspositie jongeren en ouders
Geplaatst op 6 februari 2024 - Thema's: Mensen en initiatieven
De rechtspositie van jongeren en ouders schiet tekort in de jeugdzorg. En van de rechten die ze hebben, zoals ondersteuning van een onafhankelijk cliëntondersteuner en juridische bijstand van een advocaat, zijn ze vaak niet op de hoogte. Dat moet én kan beter! LOC Waardevolle zorg doet een aanzet, met dank aan input van mensen uit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg.
LOC-oproep | 5 oplossingen voor fundamentele verandering jeugdzorg #2: (Mede)zeggenschap
Geplaatst op 15 januari 2024 - Thema's: Opstarten beweging
Mede op basis van ervaringen, bevindingen en adviezen van mensen binnen de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg heeft LOC Waardevolle zorg nieuwe politici, beleidsmakers en jeugdzorgorganisaties opgeroepen. Hieronder lees je het hele bericht: Maak werk van (mede)zeggenschap.
Kosteloze ondersteuning bij versterken medezeggenschap
Geplaatst op 29 november 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Jeugdhulpaanbieders zijn verantwoordelijk voor het inrichten van medezeggenschap. Het is essentieel dat juist de stem van ouders, de kinderen en jongeren die zorg en ondersteuning krijgen, een duidelijke plek krijgt…
Lynn Berger onderzoekt de betekenis van zorg
Geplaatst op 12 september 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Eerder dit jaar was het boek 'Zorg' van journalist Lynn Berger aanleiding voor een bijeenkomst over de toekomst van de zorg. Samen met Espria Ledenvereniging ging LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van Radicale vernieuwing jeugdzorg) in gesprek met Berger. Wat hebben we nodig om goed voor elkaar te zorgen? "Zorg is kwetsbaar, we moeten zorgen voor de zorg."
Suze (15): ‘Ik wist dondersgoed wat er aan de hand was, maar no way dat ik dat ging vertellen’
Geplaatst op 31 juli 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Suze (15) ging gewoon naar de basisschool en middelbare school. En inmiddels staat ze ingeschreven voor een koksopleiding en werkt ze als zelfstandig werkende kok bij een “mooi, duur restaurant”. Maar van haar vijfde tot en met haar zevende maakte ze verschrikkelijke dingen mee. School ging steeds een beetje minder en op een gegeven moment lukte het niet meer. “Ik zat sinds mijn twaalfde in therapie omdat er iets was, maar ik ging niet vertellen wat er was. Dus ik wist wel wat er was, maar ik vertrouwde niemand genoeg om dat te vertellen. Dat voelde eenzaam.“ Bekijk in dit video-interview wat de therapeut die Suze toch in vertrouwen nam deed.
“De mensen die zich ook buiten regels om inzetten voor een kind”
Geplaatst op 21 juni 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
“De mensen aan wie je iets hebt, zijn de mensen die buiten hun boekje kunnen werken, die zich ook buiten de regels om inzetten voor een kind.” Aldus Max van Dreumel (20). Hij heeft nu niet meer met jeugdzorg te maken, maar was tien jaar lang depressief. Max kon op zijn veertiende niet meer naar school omdat hij depressief was. Tot zijn verbazing leidde dit tot een rechtszaak en zelfs een taakstraf. Maar het kan ook anders, en in deze video vertelt hij hoe.
“Naar elkaar omkijken is de essentie”
Geplaatst op 11 mei 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Tijdens de Week van de Radicale vernieuwing, afgelopen november, ontmoetten en inspireerden deelnemers van de verschillende vernieuwingsbewegingen elkaar. Woonzorgboerderij de Reigershoeve, waar mensen met dementie wonen, en de op vooral jongeren gerichte woonleergemeenschap Het Dagelijks Bestaan blijken veel raakvlakken te hebben. Begin dit jaar zochten ze elkaar op.
‘Als mensen er voor elkaar zijn, is de meeste zorg overbodig’ | Op bezoek bij Het 8ste Werk
Geplaatst op 24 april 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Meer ruimte maken voor lokale zeggenschap, zodat mensen samen hun eigen oplossingen kunnen bedenken. En kunnen aangeven wat zij daarbij van collectieve voorzieningen nodig hebben. In 2023 bezoeken we plekken waar mensen lokaal invulling geven aan 'Waardevol leven'. We starten een dialoog - zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft - en vinden medestanders in de zoektocht naar verbinding. We beginnen bij Het 8ste Werk in Kampen: een initiatief waar mensen er voor elkaar zijn, waardoor de meeste zorg overbodig is.
Wat als… we het fundamenteel anders doen? Jeugdzorg uit de knel
Nog steeds zijn er geen crisisoplossingen en structurele oplossingen in de jeugdbescherming. Daarom schreven we al eerder over onze actiedagen: mensen in de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg bundelen krachten en gaan zelf werken aan alternatieven. Hoe staat het er nu voor? Over doorgeslagen veiligheidsdenken in onze samenleving, het stimuleren van mogelijkheden van mensen en wat als... iedereen gewoon om hulp kan vragen?Vertrouwen in de ggz onder druk: steun Rechtszaak tegen Nederlandse Zorgautoriteit
Geplaatst op 15 februari 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven, Doe je mee?
Vertrouwen in degene die je helpt (zoals een psycholoog of psychiater) is heel belangrijk voor kinderen en jongeren met psychische problemen. Dat kan niet zonder privacy. Maar de overheid verzamelt steeds meer intieme gegevens. Systemen zijn daarbij belangrijker geworden dan mensen en wat zij belangrijk vinden. Dat moet stoppen, vinden cliënten, psychologen, psychiaters en drie landelijke organisaties. Waaronder de ondersteuner van Radicale vernieuwing jeugdzorg, LOC Waardevolle zorg. Steun ook en doneer voor de rechtzaak!
Video: Dit was de Week van de Radicale vernieuwing 2022!
Geplaatst op 20 december 2022 - Thema's: Mensen en initiatieven, Opstarten beweging
Deze video geeft je in 12 minuten een inkijkje in de Week van de Radicale vernieuwing 2022. Met aandacht voor: Voor het zeggen De gezamenlijke droom van alle betrokkenen bij…
“Steeds opnieuw luisteren en daar iets mee doen” | De menselijke weg vooruit
Uit het nieuws wordt wel duidelijk: kinderen en jongeren moéten vooral van alles en nog wat, en komen er bijna niet meer aan toe om zichzelf te kunnen zijn. Wat hebben zij nu nodig en hoe maken we dat mogelijk? De derde dag tijdens de Week van de Radicale vernieuwing begin november geven we het podium vooral aan jonge mensen, zodat hun stem gehoord kan worden. Wat hebben zij nodig om zichzelf te kunnen zijn? Wat gaat er goed? Wat niet? Een terugblik.“Zo gewoon mogelijk ondersteunen” | Ander licht op ‘tekort’ aan personeel, geld en menswaardigheid
Geplaatst op 17 oktober 2022 - Thema's: Mensen en initiatieven
Er wordt aangedrongen op het maken van drastische keuzes in de zorg, omdat er niet genoeg geld en personeel zou zijn. In deze serie onderzoeken we of dat wel klopt.…
Even voorstellen | Belangenbehartiger LOC
Geplaatst op 26 augustus 2022 - Thema's: Mensen en initiatieven
Sinds januari 2022 werk ik als adviseur belangenbehartiging voor LOC Waardevolle zorg, de initiatiefnemer en ondersteuner van Radicale vernieuwing jeugdzorg. Eerder was ik al bij het LOC-netwerk betrokken als adviseur…
Manifest: onderteken en doe mee!
Geplaatst op 11 juli 2022 - Thema's: Doe je mee?
De jeugdzorg is dagelijks in het nieuws. Ondanks veel goede bedoelingen geven jongeren, kinderen en ouders massaal aan dat zij zich niet gehoord, gezien en geholpen voelen. Jeugdwerkers lopen weg. Gemeenten klagen over tekorten. Het moet anders. En er zijn ook al veel mensen die aan alternatieven werken. Daarom is er vanuit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg nu een Manifest met de titel: Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn. Met het Manifest willen de opstellers mensen in het land inspireren om te kiezen voor een radicaal nieuw verhaal. Teken ook en doe mee!
Radicale vernieuwing in podcast Zin en Onzin van Jeugdzorg
Geplaatst op 17 juni 2022 - Thema's: Mensen en initiatieven
Een levendig gesprek in de laatste podcast 'Roerende zaken' van De Zin en Onzin van Jeugdzorg, met de coördinator van onze vernieuwingsbeweging, Ingrid Rebel. Wat raakt haar? Wat drijft haar? 'Het gaat erom dat mensen inzicht krijgen in hoe ze in elkaar zitten, en in hun eigen gebruiksaanwijzing. En dat wij die gebruiksaanwijzing accepteren.'
Pleidooi voor een nieuwe psychiatrie van samenwerking – Jim van Os en Myrrhe van Spronsen
Geplaatst op 30 maart 2022 - Thema's: Mensen en initiatieven, Opstarten beweging
Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager.
We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.