Jessica Tokaya nieuwe LOC-adviseur medezeggenschap Jeugd
Iets willen in plaats van iets moeten. Dat is het sleutelwoord volgens Jessica Tokaya, als het om medezeggenschap in de jeugdzorg gaat. Niet vanuit de wettelijke verplichting een cliëntenraad oprichten, maar omdat je als jongeren, ouders en professionals de meerwaarde ziet van zeggenschap. In dit interview stelt Jessica, de nieuwe adviseur medezeggenschap Jeugd voor LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer Radicale vernieuwing), zich voor.
Wat is jouw achtergrond?
“Als bedrijfskundige werd ik in een ver verleden in de ziekenhuis- en verpleeghuiszorg gevraagd invulling te geven aan marketing de zorg. Naast het opstellen van marketingplannen behoorde patienttevredenenheidsonderzoeken en focusgroepen ook tot mijn aandachtsgebieden en taken. Toen zag ik hoe enorm verschillend patiënten, bewoners, verpleegkundigen en artsen de zorg ervaren. Het is belangrijk als een arts zegt en doet wat goed voor je is. Maar als patiënt vind je bejegening en vertrouwen minstens zo belangrijk als het medische aspect. Je wilt gezien en gehoord worden. Wat het betekent voor degene die zorg krijgt, moet altijd de hamvraag zijn.”
Hoe kwam je in de medezeggenschap terecht?
“Dat perspectief, wat betekent het voor degene die zorg krijgt, triggerde me steeds meer. Bij zorgorganisatie Horizon, nu iHub familiezorg en onderwijs, kon ik mijn ei wél kwijt bij het ontwikkelen van een visie op medezeggenschap en het opzetten van een cliëntenraad. Het bestuur ondersteunde me waar nodig en dat is een belangrijke voorwaarde om deze visie uit te kunnen rollen. Voor het antwoord op de vraag wat cliëntparticipatie écht betekent heb ik intensief met jongeren en ouders gesproken. Met een groep enthousiaste ouders, die zich wilden en nog steeds willen inzetten om mee te denken en mee te beslissen hoe de zorg anders, en waar mogelijk beter kan, heb ik het Expertpanel opgezet.
Licht eens toe?
“Het Expertpanel is onderdeel van het Ervaringshuis, waar ik projectleider van ben. Het is de afdeling binnen iHub waar alle vormen van cliëntparticipatie samenkomen. Wat is nodig om ouders en jongeren in hun kracht te zetten, om hun ervaringskennis en hun persoonlijke kwaliteiten mee te laten tellen? Gelijkwaardigheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt. De stem van jongeren en ouders en hun ervaringsdeskundigheid is een enorme kracht.”
Hoe kwam LOC op je pad?
“Tijdens het opzetten van de centrale cliëntenraad bij iHub, waarvan ik nog steeds ondersteuner ben, heb ik veel aan LOC gehad. iHub wordt nu vaak als een succesverhaal gezien waardoor ik veelvuldig word gevraagd als gastspreker of voor workshops en bijeenkomsten. Zo heb ik ook meegeholpen met het organiseren van de landelijke dag van LOC. Toen LOC mij voor deze functie vroeg, heb ik volmondig ja gezegd.”
Wat ga je als adviseur medezeggenschap Jeugd doen?
“Bijdragen aan versterking van de medezeggenschap binnen de jeugdzorg. Daar is nog veel werk te doen. Zeggenschap is iets dat je moet willen als organisatie, niet omdat het een verplichting vanuit de Wmcz is. Het gaat erom te onderzoeken welke vorm van medezeggenschap het best bij jouw organisatie past. Dat kan een cliëntenraad zijn, maar ook andere vormen zijn mogelijk. Als de stem van jongeren en ouders maar gehoord wordt. En de zorgorganisatie de medezeggenschap maar serieus neemt.”
Wat wil je de komende jaren bereiken?
“Dat LOC haar positie verstevigt binnen de sector Jeugd en dat we een gelijkwaardige gesprekspartner zijn aan álle tafels waar het over cliëntparticipatie en zeggenschap gaat. En dat we zoveel mogelijk cliëntenraden of andere vormen van passende medezeggenschap aan ons weten te binden. Dat is best een uitdaging. Maar als het om de stem van jongeren en ouders gaat, kijk ik altijd wat wél kan en wat wél helpt – in plaats van wat niet kan.”
Uitnodiging! 25 maart online netwerkbijeenkomst Jeugd
Op dinsdag 25 maart van 19:00 uur – 20:30 uur organiseert LOC Cliëntenraden een online netwerkbijeenkomst voor medezeggenschapsraden/-raadsleden in de jeugdzorg. Daar gaan we het hebben over hoe (goed) medezeggenschap in jouw organisatie is geregeld. Waar loop je tegenaan? Wat heb je gedaan of kun je doen om medezeggenschap binnen je organisatie te organiseren? Door met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen kunnen we van elkaar te leren.
Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. Wel graag even aanmelden van te voren! Via de knop hieronder lees ook meer over het programma.

Meer info en contact
Heb je een vraag over (ons aanbod voor) medezeggenschap jeugd? Mail j.tokaya@loc.nl of bel 030 284 3200 (LOC vraagbaak).
Lees meer artikelen over:
